Dalmacija Split

ZRAKOPLOVNIM KOMPANIJAMA NAJATRAKTIVNIJA VEZA SA SJEDIŠTEM SREDNJE DALMACIJE

U Split avionom iz 75 gradova Europe

ZRAKOPLOVNIM KOMPANIJAMA NAJATRAKTIVNIJA VEZA SA SJEDIŠTEM SREDNJE DALMACIJE

Uz ‘Aeroflot’, koji treću godinu leti izravno za Split iz Moskve, ove je godine letove iz Rusije i Ukrajine potvrdilo još 10 prijevoznika, jednako toliko i iz Skandinavije, a u Split leti i 11 niskotarifnih prijevoznika

Pariz, Moskva, Helsinki, Amsterdam, Berlin, Ženeva, Prag, St. Peterburg, Kijev, Barcelona, Kopenhagen, Stockholm, Rimini, Salerno tek su djelić popisa gradova s kojima će Split ove godine imati izravnu zrakoplovnu vezu.

Split se nalazi na popisu čak 75 europskih gradova iz 21 zemlje s kojima zračna luka “Resnik” održava izravne linije, a taj je broj ove godine veći za 10 novih odredišta.

Čak 11 niskotarifnih prijevoznika povezivat će Split sa svijetom, uz pedesetak klasičnih zrakoplovnih kompanija na redovnim ili čarter-linijama, doznali smo u Upravi splitske zračne luke. Prema do sada već potvrđenim najavama, predviđeno je oko 11,5 tisuća slijetanja i polijetanja iz Splita s ukupnim kapacitetom od 1,48 milijuna sjedala u zrakoplovima.

To su do sada već ugovoreni i potvrđeni dolasci, a tijekom travnja očekuje se još desetak kompanija koje za sezonske letove trebaju potvrditi svoje najave dolaska. Ove je godine najveći rast broja zrakoplovnih kompanija iz Rusije, gdje “Aeroflot” već treću godinu ima liniju iz Moskve za Split, što je jedina izravna veza Moskve s Jadranom.

Tako će, uz nju, ove godine razne dijelove te velike zemlje sa Splitom povezivati čak 10 zrakoplovnih kompanija, i to ”Ukraine International Air”, “Moscovia”, “Khors Air”, “Kavminvoyavia”, “Orenburg Airlines” “Red Wings”, S7 Airlines, “Transaero” “Windrose” i “Taimyr”. To je najgušća zrakoplovna veza Rusije i Ukrajine s Hrvatskom u ovoj godini.

Jednako dobro Split će biti povezan i s gotovo svim dijelovima Skandinavije, iz koje zrakoplovi prema Resniku lete iz čak dvadesetak gradova najsjevernijeg dijela Europe. Uz “Croatia Airlines”, koji Split izravno povezuje sa 17 europskih gradova, najveći europski prijevoznici i turoperatori svoje su letove najavili doslovno iz svakoga kutka kontinenta.

Nove linije koje su ove godine prvi put uvedene su “Adria Airwaysove” iz Ljubljane, Kristiansanda i Norrkopinga, “Balleair Europa” povezivat će Split i Anconu, “Condor” Split i Frankfurt, ”Spanair” leti iz Barcelone, ”Finnair” iz Helsinkija, “Linksair” leti iz Salerna....

Zračni mostovi Splita s Europom, naglašavaju u zračnoj luci, nisu financijski stimulirani ni za koju kompaniju, nego one na temelju svojih tržišnih i komercijalnih interesa otvaraju nove linije, a zračna luka ima jednake uvjete poslovanja za sve.

ružica mikačić
arhiv cropix

Dodatak na gorivo

Njemačka je zbog viših cijena nafte povećala dodatke za gorivo za svakog putnika u zračnom prometu u Europi, pa se one sada obračunavaju na linijama prema Hrvatskoj u iznosu od 16 eura. Tako će četveročlana obitelj za već kupljeni aranžman odmora kod nas morati dodatno izdvojiti 64 eura. “Lufthansa” procjenjuje da će im troškovi za pogonsko gorivo s lanjskih 5,3 milijarde eura porasti na 6,5 milijardi eura. Njemačka je uvela i porez na zračni promet, zbog kojega očekuju gubitak od pet milijuna putnika.

 

Naslovnica Split