Dalmacija Split

obilježava se 20 godina OD VELIKOG PROSVJEDA

Dan kada je Split ustao protiv JNA

obilježava se 20 godina OD VELIKOG PROSVJEDA

U Splićanima se probudio bunt koji su predvodili sindikati i radnici brodogradilišta. Jure Šundov, danas dogradonačelnik, prije 20 ljeta predsjednik Nezavisnog sindikata ‘Brodosplita’, tada organizatora prosvjeda, kazao nam je kako je osnovan O

CROPIX
Ove godine svečano će se obilježiti okruglih 20 godina otkako su 6. svibnja 1991. građani Splita ustali protiv JNA. Prvo se dogodila pogibija Josipa Jovića na Plitvicama, potom masakr policajaca u Borovu. Kijevo je bilo blokirano, a ljudi prognani.

U Splićanima se probudio bunt koji su predvodili sindikati i radnici brodogradilišta. Jure Šundov, danas dogradonačelnik Splita, prije 20 ljeta predsjednik Nezavisnog sindikata “Brodosplita”, tada organizatora prosvjeda, kazao nam je kako je osnovan Odbor za organizaciju proslave povijesnog događaja.

- Namjeravamo tiskati monografiju u kojoj ćemo objaviti fotografije događanja, a čiji je fundus golem. Također, monografija bi uključila i mnoge novinske članke objavljene kako u hrvatskim medijima, tako i u medijima tadašnje Jugoslavije.

Osim toga, planiramo održati okrugli stol s relevantnim sugovornicima iz toga vremena kako bismo sa svih aspekata, političkih, vojnih, društvenih i socioloških, dali ocjenu događaju i njegovim posljedicama na kasnija događanja u stvaranju Hrvatske - kazao je dogradonačelnik Šundov.

Ugašen život

Priupitali smo Šundova, neposrednog sudionika događaja iz 1991., hoće li u obilježavanju biti spomena Saše Gešovskog, 19-godišnjeg makedonskog vojnika, ročnika, koji je u naguravanju ispred Banovine, tadašnje zgrade Vojnopomorske oblasti, izgubio život, a što je imalo negativna odjeka.

- Bio je to prosvjed za život, a ne smrt. Naravno da će biti govora i o Gešovskom. Bit će to prilika da, na neki način, rekonstruiramo taj nesretni događaj i pojasnimo okolnosti koje su dovele do gubitka mladog života.

Svoje spoznaje o tome iznijeti će tadašnji splitski gradonačelnik Onesin Cvitan koji je nakon smrti vojnika tražio vještačenje drvenih vrata kroz koje su prošli meci koji su ubili Gešovskog, a koji su, po svemu sudeći, ispaljeni iz unutrašnjosti Banovine. Armija ta vrata nije željela dati. Žalimo za tim mladim životom - kazao je Šundov.

DENIS KRNIĆ

Smrt vojnika Saše Gešovskog, na žalost, još nije rasvijetljena

Budući da postoje ozbiljne indicije da je metak koji je usmrtio Sašu Gešovskog došao s hrvatske strane, DORH je provodio istragu. No, odgovor koji smo dobili je obeshrabrujući za Sašinu obitelj koja punih 20 godina čeka razjašnjenje slučaja.

- Povodom usmrćenja vojnika Jugoslavenske narodne armije Saše Gešovskog pred Županijskim sudom u Splitu provedena je istraga protiv hrvatskog državljanina. Nakon dovršene istrage Županijsko državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv okrivljenika jer nije potvrđeno postojanje osnovane sumnje da je on počinio predmetno kazneno djelo - stoji u odgovoru Rene Laure, glasnogovornice Županijskog DORH-a.

Naslovnica Split
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last