Dalmacija Split

PREDSTAVLJEN PROJEKT VRIJEDAN 152 TISUĆE EURA

‘Domine’, Zavod i HUP zapošljavaju žene starije od 40

PREDSTAVLJEN PROJEKT VRIJEDAN 152 TISUĆE EURA

U splitski   regionalni ured HUP-a već su se javili poslodavci koji su spremni primiti na praksu nezaposlene žene, a dio ih i zaposliti. - To su zasad tvrtke ‘Elekta C’, PSC ‘Dalmacija’, Srednja privatna škola ‘Oliva allegra’, domovi za starije i

Udruga “Domine” predstavila je jučer sa svojim partnerima - splitskim Zavodom za zapošljavanje i Hrvatskom udrugom poslodavaca - projekt “Žene na tržištu rada - problem ili prilika”, koji Europska unija financira sa 152.000 eura.

Cilj je zapošljavanje najugroženijih skupina nezaposlenih žena, a to su one starije od 40 godina, dugotrajno nezaposlene, samohrane majke, neaktivne ili one koje su bez posla duže od šest mjeseci, kao i žene u ruralnim područjima Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt će se provoditi do 16. studenoga ove godine, i to tako da će se organizirati najmanje četiri skupine od po 12 žena koje će trenerski tim “Domina” tri mjeseca educirati o vještinama traženja posla i samozapošljavanju, a iduća tri mjeseca će dio polaznica biti poslan na radnu praksu kod poslodavaca.

Mogućnost rada ‘od kuće’

- Nadamo se kako će većina tamo pronaći i stalno zaposlenje. Dvije skupine žena učit ćemo takozvanom home-officeu, odnosno mogućnošću rada “od kuće” i otvaranju vlastita obrta. Splitski Zavod za zapošljavanje bit će ugovorno tijelo koje posreduje između Europske unije i nas iako se zainteresirane nezaposlene žene mogu javiti i direktno u udrugu. Prva inforadionica planirana je već za idući tjedan - istaknula je Mirjana Kučer, predsjednica udruge “Domine”.

U splitski regionalni ured HUP-a već su se javili poslodavci koji su spremni primiti na praksu nezaposlene žene, a dio ih i zaposliti.

- To su zasad tvrtke “Elekta C”, PSC “Dalmacija”, Srednja privatna škola “Oliva allegra”, domovi za starije i nemoćne osobe “Vita” i “None”. Na tržištu rada, inače, prema našim informacijama, vlada velika potražnja za njegovateljicama i svaka nezaposlena žena starija od 40 godina bit će vrlo brzo zaposlena ako je ove struke.

Važnost ovog projekta jest upravo u davanju mogućnosti ženama da se predstave nekom poslodavcu jer one to, a pogotovo ova ugrožena kategorija o kojoj smo govorili, uglavnom nisu u mogućnosti SEnD govori Vesna Ivić-Šimetin, direktorica splitskog regionalnog ureda HUP-a. Mr. Renato Jerončić iz splitskog područnog ureda HZZ-a iznio je brojke koje govore o nepovoljnom položaju žena na tržištu rada.

Iako ih je u ukupnoj populaciji više nego muškaraca, u ukupnom broju nezaposlenih njih je gotovo 60 posto.

- Proizvodne djelatnosti su se ugasile i jedino gdje danas mogu raditi žene sa srednjom stručnom spremom jesu hoteli, trgovine i prerađivačka, odnosno prehrambena industrija. Što se tiče onih s VSS-om, najveće šanse za zapošljavanje imaju defektologinje, psihologinje i socijalne radnice - pojasnio je Jerončić.

linda perić, foto: joško šupić / cropix

Brojke

podaci splitskog HZZ-a na koncu 2010. 40.777 nezaposlenih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji 23.595 nezaposlenih žena 143.534 ukupno zaposlenih 68.964 ukupno zaposlenih žena


Naslovnica Split