Dalmacija Split

crno na bilom

Zemljišnik: Nije bilo zabilježbe o pravu prvokupa ‘Prve vode’

crno na bilom

Na Zemljišniku  kažu da na česticama koje je kupila Fani Horvat nije bilo zabilježbe koja bi upućivala na pravo prvokupa Grada, Županije ili Hrvatske, pa je uknjižena njezina tvrtka ‘Latebra’. Da je ta zabilježba bila unesena, Fani Horva

Tvrtka “Latebra” iz Splita, koju je u veljači 2008. godine osnovala Fani Horvat, nevjenčana supruga gradonačelnika Željka Keruma, kupila je sedam mjeseci kasnije (22. srpnja 2008.) tri čestice zemljišta na sjevernoj strani Marjana, pokraj “Prve vode”, da bi 15. listopada 2008. podnijela i prijedlog za uknjižbu Zemljišniku splitskoga Opićinskog suda.

Kupoprodajni ugovor s vlasnicima čestica potpisao je član uprave “Latebre” Dražen Delić, a ukupna površina od 5411 četvornih metara plaćena je 1,1 milijun eura, odnosno, po gruboj računici, 203 eura po kvadratu.

Prijedlog uknjižbe je prihvaćen jer, kako nam je obrazloženo, u Zemljišniku nema zabilježbe koja bi upućivala na pravo prvokupa Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije ili Republike Hrvatske.

Da je kojim slučajem takva zabilježba bila unesena, službenici Zemljišnika zatražili bi od predlagatelja, odnosno tvrtke “Latebra” - prilikom prijedloga za uknjižbu - dokaze da su čestice zemljišta ponuđene onima koji imaju pravo prvokupa. Tek tada bi uknjižba na “Latebru” bila provedena.

Tvrtka Fani Horvat kupila je tri čestice smještene jedna uz drugu, pojedinačne površine od 1000 kvadrata, 1904 kvadrata (označena kao šuma) i 2507 kvadrata (označena kao pašnjak). Sve su čestice bile u privatnom vlasništvu, većim dijelom obitelji Marasović (među ostalima i Duška Marasovića), a manjim dijelom obitelji Engel, Ferić i Tecilazić.

Navedene čestice smje-štene su otprilike po sredini šireg područja, ukupne po-vršine 17.700 četvornih me-tara, na kojemu je GUP-om, usvojenim krajem 2005. go-dine, predviđeno uređenje plaže s izgradnjom plažnog objekta.GUP-om je, naime, ova plaža (neposredno uz lučicu Špinut) svrstana u umjetna (nasuta) kupališta, na kojima je omogućena gradnja pratećih ugostiteljskih i re-kreacijskih sadržaja, ograničenih gabarita.

Nedugo po donošenju novoga GUP-a, konkretno sre-dinom 2006. godine, u Splitu se već pričalo u poslovnim krugovima da je nekolicini poduzetnika diskretno ponuđena mogućnost ulaganja u ovaj projekt i tada je posao bio procijenjen na oko milijun eura.

Vlasnici zemljišta s kojima smo tada kontaktirali negirali su ponude za kupnju, ali i naglasili svoju spremnost da to učine. Neki su nam tada rekli i da su koju godinu ranije ponudili Gradu Splitu da otkupi njihove čestice, no odgovor nisu dobili.

jadranka matić

Bez ikakvih reakcija javnosti

Zanimljivo je da ni GUP iz 2005. godine, koji je prošao javnu raspravu, a ni pisanje u medijima 2006. godine o “projektu na sjevernoj strani Marjana” nisu izazvali nikakve reakcije javnosti. Sudeći po najnovijim događanjima, trebali su jer je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti zainteresirani investitor i krenuti u proceduru realizacije projekta na iznimnoj marjanskoj lokaciji.


Naslovnica Split
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last