Dalmacija Split

 

Split: posljednji klasičari na okupu nakon trideset godina

  

Bila je to, kao u stara dobra vremena prije trideset godina, groznica subotnje večeri. Posljednja generacija klasičara legendarne gimnazije “Natko Nodilo”, koja je maturirala 1978. godine, okupila se na proslavi o kojoj će se u Splitu i šire pričati još dugo vremena.

Bilo ih je nekada u šest razreda više od dvjesto. Na prozivci u subotu poslijepodne u velikom su broju sa svojim profesorima u školskim klupama obnovili uspomene na dane kad su bili malo mlađi. A da ni danas, ni jedni ni drugi nisu još za bacit, pokazali su potom na zabavi u hotelu “Park”. Plesalo se, pjevalo, razgovaralo kao u stara dobra vremena, u ritmu sedamdesetih.

Nije se zaboravio ni klasični valcer, profesorski “vrapci”, sve ono što su generacije splitskih klasičara njegovale desetljećima. Sve dok se prije trideset godina nije dogodila ona famozna reforma školstva s kojom se ugasila klasična gimnazija. Međutim, nisu sjećanja, osobito ne znanje i ine ljudske vrednote koje su profesori nesebično davali svojim učenicima a oni potom posvuda nastojali prenositi ono što su kroz četiri godine “naučili” u “Natka Nodila”.

Bila je to noć za pamćenje u kojoj je najčešća riječ bila hvala, kao i spomen na one koji više nisu među živima. Nekadašnji učenici su, zahvaljujući sponzorima, prikladnim darovima nagradili profesore, a svatko je nešto dobio i u lutriji čiji je prihod namijenjen u dobrotvorne svrhe. I kad se u rane jutarnje sate, na zidiću kraj škole prebiralo svježe uspomene, dogovoreno je, svakako, naći se što je moguće prije u istom broju i opet zapjevati onu skladnu Gaudeamus igitur!

Ivan UGRIN

Naslovnica Split