Dalmacija Split

gasite bagere

Društvo Marjan: Tražimo obustavu gradnje na Marjanu

gasite bagere

Iz dokumenta koji je sastavilo ‘Društvo Marjan’ izbačen je članak koji bi na barem dvije godine zaustavio gradnju na Marjanu. No Srđan Marinić iz Društva kaže da se neće predati, iako ih Grad ne podržava

Prijedlog da se raspiše natječaj za Prostorni plan posebnih obilježja za Park-šumu Marjan, koji je usvojila Županijska skupština, ne sadrži jedan važan dio. Naime, iz dokumenta koji je sastavilo Društvo Marjan na traženje Grada Splita, izbačen je članak 13. koji traži da se na Marjanu zaustavi gradnja do donošenja PPPO-a.

Da je taj članak prošao, oko dvije godine trajao bi moratorij na građevinske radove na ovom splitskom poluotoku. Zanimljivo je da su HDZ i SDP bili voljni podržati taj moratorij, čime bi on imao dovoljno glasova da bude usvojen, ali stvar je zakočena iz proceduralnih razloga.

Dopis iz Ministarstva

Ministarstvo prostornog uređenja poslalo je Županiji dopis u kojem se kaže kako nije u skladu sa Zakonom da plan ovakvog reda, koji se smatra za strateški, privremeno obustavi gradnju.

Naime, u Ministarstvu smatraju da samo operativni urbanistički planovi kao što su DPU ili UPU mogu uključivati moratorij na gradnju, a ne strateški planovi kao što je PPPO, objašnjava Srđan Marinić iz Društva Marjan i nastavlja:

- Pozvani smo na županijsku skupštinu, no samo smo se sastali u kancelariji s Antom Sanaderom, Živkom Nenadićem i Matom Perošem, koji su nas pitali da li se slažemo s materijalom koji ide na skupštinu. Ivo Lozić i ja smo rekli kako bi on bio bolji kada bi u njega, u vidu amandmana, bio uključen moratorij na gradnju.

Župan je rekao kako će HDZ podržati taj prijedlog. A već prije smo imali informaciju da će ga podržati i SDP.

Vijećnici Kerumove Hrvatske građanske stranke nisu ništa rekli, nego su umjesto njih govorili pravnici, na čelu s Mariom Radeveljićem, pročelnikom za prostorno uređenje.

Pozivajući se na dopis iz Ministarstva, tvrdili su da se ne može uključiti amandman o obustavi gradnje.

Župan je htio da budemo nazočni i na Skupštini, ali je i to odbijeno, jer je predsjednik Petroslav Sapunar (HGS) odbacio tu mogućnost iz protokolarnih razloga, rekavši da naš dolazak na Skupštinu nismo najavili tri dana ranije - govori nam Marinić.

U “Društvu Marjan” su tražili obustavu gradnje do donošenja PPPO-a, smatrajući da sadašnji GUP pogoduje graditeljima na Marjanu.

- Postoji pet lokacija za gradnju:Institut, Kašuni, Lučica, ZOO-vrt i Bene. Najveći problem je s Kašjunima i Lučicom, jer tamo GUP omogućava velike obuhvate područja, čime se obilato zadire u šumu staru više od sto godina - napominje Marinić.

Investitor koji je iskazao interes za gradnju kod “Lučice” je tvrtka “Latebra”, u vlasništvu Fani Horvat, djevojke gradonačelnika.

Fanina Latebra

Odobrenjem gradonačelnika Željka Keruma, Latebra je raspisala pozivni urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje plaže i ugostiteljskog objekta kod Prve vode na Marjanu.

Ovih dana mogao bi se znati pobjednik natječaja, što znači da bi odluka o dvogodišnjem prekidu gradnje na Marjanu zakočila gradnju. A ako bi PPPO smanjio zonu građevinskog obuhvata na predjelu kod “Lučice”, tada bi se možda i blokirao ovaj privatni interes.

Srđan Marinić na koncu poručuje kako se “Društvo Marjan” neće predati te da će od Grada tražiti da donese odluku o obustavi gradnje do izrade PPPO-a za Marjan. No pitanje je kolike su im u Banovini šanse, budući da Grad uopće nije podržao da se u PPPO uvrsti prijedlog o privremenom stopiranju gradnje na Marjanu.

sandi vidulić

Sapunar: Ništa od moratorija

Od predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara pokušali smo doznati kakav je stav Kerumova HGS-a o obustavi gradnje na Marjanu.

- Županijski Odbor za prostorno uređenje i vijećnici prihvatili su mišljenje Ministarstva i mislim da je prijedlog u kojemu nema članka o moratoriju za gradnju na Marjanu usvojen jednoglasno na Skupštini - rekao je.

Župan: Prevažna tema

Smatram da je Marjan prevažna tema da bi joj se olako pristupilo. Pravnici su nas upoznali s mišljenjem Ministarstva o zahtjevu za obustavu gradnje, ali ja kao župan mogu obećati da će “Društvo Marjan” biti uključeno u izradu ovog plana i konzultirano oko svake njegove točke - kazao nam je župan Ante Sanader.

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last