Dalmacija Split

jednoglasno

PARK-ŠUMA MARJAN Crta obrane od divlje gradnje ostat će ista

jednoglasno

Inzistiranje  ‘Društva Marjan’ i Grada Splita da se za vrijeme izrade Plana uvede moratorij u trajanju od dvije godine na daljnju gradnju, nažalost, nije prošlo

Vijećnici Županijske skupštine u utorak su jednoglasno usvojili odluku o izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja Park-šume Marjan, (PPPPO) koji će na ovom zaštićenom području regulirati pitanja u prvom redu namjene tog prostora, koji se odnosi na zaštitu šume i sprečavanje nabujale divlje izgradnje na njezinim rubnim dijelovima.

Ovo je prvi službeni Plan koji je donesen nakon davne 1964. godine kada je dio Marjana postao zaštićeno područje. Inzistiranje inicijatora “Društva Marjan“ i Grada Splita da se za vrijeme izrade Plana uvede moratorij u trajanju od dvije godine na daljnju gradnju, koje je u obliku amandmana predložio SDP, nije prošao.

Dugotrajna procedura

Razlog tome nije bila nesloga županijskih vijećnika, već stav Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u kojem stoji da se po zakonu moratorij može proglasiti samo kod provedbenih prostornih planova, a ovaj za Marjan je, prema mišljenju Ministarstva, svrtsan u kategoriju strateških.

Prošao je, međutim, važan amandman da se granice Park-šume utvrđene GUP-om iz 2006. godine neće mijenjati, a objektima druge namjene koji se nalaze unutar Park-šume poput Meštrovićevog kašteleta, Vile Dalmacije, lučice Špinut, plažnih objekata te onih u predjelima Sustipana i Zvončaca, zabranjeno je daljnje širenje, osim rekonstrukcije i renovacije u okviru postojećih gabarita.

Prema riječima Marija Radevenjića, privrmenog pročelnika županijskog Odjela za prostorno uređenje, PPPPO će najranije biti gotov za godinu i pol dana, nakon što prođe kompleksnu i dugotrajnu proceduru, a izrađivat će ga županijski Zavod za prostorno uređenje na čijem je čelu Niko Mrčić.

nikolina lulić

Lozić: Još žešća bitka za Marjan

Ivo Lozić, predsjednik ‘Društva Marjan’, djelomično je zadovoljan odlukom o izradi Plana. Žao mu je što moratorij na izdavanje dozvola za gradnju nije prošao, ali, najavljuje još žešću bitku za Marjan.

- Provjerit ćemo ima li elemenata bolje zaštite Marjana, a o tražit ćemo mišljenje Ministarstva kulture. Ima u ovoj odluci dosta dobrih članaka koji štite Marjan, a mi ćemo se zalagati da sve ispod Meštrovićevog šetališta do mora ostane građanima, a ne za gradnju, jer neki su već tražili izmjene GUP-a kako bi se proširile zone za gradnju - veli Lozić.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last