Dalmacija Split

neobični putevi

Mejaši: na trasi nastavka Ulice Domovinskog rata legalno izgrađena kuća!?

neobični putevi

Najzanimljiviji   dio priče jest da se na samom početku te trase legalno sagradila kuća za koju je građevinska dozvola dobivena nakon što je na snagu stupio GUP koji je predvidio produžetak Ulice Domovinskog rata

Veliki građevinski stambeno-poslovni kompleks koji bi trebao niknuti na Mejašima jedinstven je po tome što za njegovu izgradnju treba ukloniti dosta već postojeće gradnje.

Tvornice “Končar-Solarne ćelije” te “Končar-Električni uređaji” koja se nakon Nove godine seli u poslovnu zonu u Dicmu, srušit će se o trošku investitora - “Tulipan grupe”.

Ali, za realizaciju projekta važno je ukloniti i kuće koje se nalaze na trasi kojom bi se nastavila Ulica Domovinskog rata.

Naime, kako je još GUP prije pet godina predvidio, Ulica Domovinskog rata trebala bi se, nakon križanja s ulicom Zbora narodne garde (popularno zvanom Zaobilaznica), produžiti kroz Mejaše.

Komunalni doprinos

Dapače, ona bi bila prometna kičma budućeg ambiciozno zamišljenog kompleksa na tom dijelu Splita.

Ta ulica bi se nakon križanja suzila na četiri trake, kojima bi se regulirao promet između novih zgrada i trgovačkog centra.

U medijima je već pisano kako bi Grad od cjelokupne gradnje “Tulipana” na Mejašima mogao ubrati oko 550 milijuna eura, od čega će se dio potrošiti i na komunalno opremanje novogradnji.

Nakon što su iz “Tulipan grupe” najavili početak gradnje poslovno-stambenih sadržaja oko Nove godine, na mjestu “Končara”, dogradonačelnik Jure Šundov potvrdio nam je kako Grad s njima vodi pregovore o plaćanju komunalnog doprinosa, a koji su oni spremni podmiriti i ranije negoli je zakonom propisano.

“Tulipan grupa” je pred dobivanjem građevinske dozvole za rušenje objekta na čijem mjestu će graditi. No oni su zainteresirani da i prije dobivanja lokacijske dozvole plate komunalni doprinos kako bi Grad što brže komunalno opremio to područje, kaže Šundov.

Na pitanje je li zakonito plaćati komunalni doprinos prije faze potvrde glavnog projekta, Šundov je rekao da tako i ostali rade. Investitori žele da se komunalni doprinos koji plate investira u područje na kojemu grade, kaže dogradonačelnik.

Na naše pitanje, koje smo par puta ponovili, o tome da li će novcem od tako “ubranoga” komunalnog doprinosa Grad otkupljivati kuće i parcele na trasi nove dionice Ulice Domovinskog rata, Šundov je kratko i nevoljko uzvratio kako su “to detalji u koje sad ne želi ulaziti”.

Najzanimljiviji dio ove priče jest da se na samom početku te trase legalno sagradila kuća za koju je dobivena građevinska dozvola nakon što je na snagu stupio GUP koji je predvidio produženje Ulice Domovinskog rata!

Investitor, tvrtka “Astrolab” d.o.o., na čestici zemlje 4192/9 k.o., dobio je 15. veljače 2007. građevinsku dozvolu, iako je godinu ranije usvojen novi GUP. Da pravni cirkus bude veći, Ministarstvo prostornog uređenja je 8. studenog 2006. investitoru poništilo prethodno izdanu dozvolu.

Lokacijska dozvola

Ali “Astrolab” se žalio Upravnom sudu. A Sud je presudio da okolnost što je prije izdavanja građevinske dozvole prestao važiti stari GUP - koji nije predviđao produžetak Ulice Domovinskog rata - a temeljem kojeg je izdana lokacijska dozvola, “nije okolnost koja bi bila od utjecaja na valjanost navedene građevinske dozvole”?!

Zahvaljujući ovoj neobičnoj presudi, objekt na samom početku zamišljene trase je legalan.

Stoga će Grad od komunalnog doprinosa, ako ne želi voditi višegodišnji postupak izvlaštenja koji “Tulipanu” zasigurno ne bi odgovarao, vjerojatno morati platiti dobar iznos za ovu kuću i parcelu. Lijevo od te kuće nalazi se još jedna, ali ona nema tako “dobru” papirologiju pa će otkup, koji je za dogradonačelnika “detalj u koji ne želi ulaziti”, biti valjda nešto jeftiniji.

sandi vidulić

‘Astrolab’ bez komentara

Što će biti s kućom kojoj je Ministarstvo poništilo građevinsku dozvolu, da bi potom Upravni sud presudio kako je ona legalna, pokušali smo doznati u ‘Astrolabu’, koji se inače bavi ugradnjom autoplina. No direktor Jure Kologranić nam je preko svoje suradnice poručio kako on nema komentara ni informacije o otkupu kuće.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last