Dalmacija Split

tri dana

KONGRES U SPLITU Šundov kritizirao arhitekte

tri dana

U organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata, od danas (četvrtak) do 27. studenoga u hotelu “Le Meridian Lav” održava se Treći kongres hrvatskih arhitekata. Glavna okosnica okruglih stolova i predavanja bit će “Arhitektonska politika”.

Jedan od ciljeva kongresa je predstavljanje i rasprava o dokumentu “ApolitikA”, nacrtu hrvatske arhitektonske politike koji je, u koordinaciji HKA-e i UHA-e, izradila veća grupa autora - stručnjaka za pojedina područja.

Ujedno će se u palači Milesi, u 20 sati, uz tradicionalnu godišnju izložbu realizacija i dodjelu nagrada, promovirati knjiga i izložba svih nagrađenih realizacija nastalih u posljednja dva desetljeća, od 1990. do 2009. godine. Trodnevni program ima brojne sadržaje, a gostovat će i brojni ugledni gosti i predavači iz Hrvatske i inozemstva.

"Izjavu" o zajedničkom nastojanju da se unaprijedi kvaliteta života i prostorno uređenje u Hrvatskoj potpisali su ministrica prostornog uređenje i zaštite okoliša, Marina Matulović Dropulić, predsjednik Savjeta za prostorno uređenje RH, Stjepo Butijer, predsjednik Hrvatske komore arhitekata, Tomislav Ćurković, te predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvoje Hrabak.

"Izjavom" se zahtjeva provođenje visokih standarda u oblikovanju i gradnji, poticanje inovacija u arhitekturi i vrednovanje kulturnih i umjetničkih vrijednosti arhitekture, kao i poticanje rasprava u stručnoj i ostaloj javnosti o akcijama koje će pružiti potporu ovoj izjavi. Potpisnici izjave zalažu se da u dokumentima prostornog planiranja osim arhitekata sudjeluju i druge struke.

Na pitanje što novoga donosi ovakva izjava, ministrica je odgovorila da dosada nije bilo suradnje.

- Sad smo se dogovorili da nećemo raditi na četiri strane, nego zajedno, kazala je Marina Matulović Dropulić.

Hrabak je rekao kako je potrebno vratiti povjerenje građana u arhitekte, povjerenje arhitekata u rad institucija, kao i vratiti povjerenje investitora da su arhitekti oni koji znaju najkvalitetnije oblikovati njihovu investiciju za opće dobro.

Stjepo Butijer kazao je kako dosadašnji planeri golfskih igrališta nisu imali pred sobom jasno definirane kriterije koje je izradio Savjet za prostorno uređenje. Navodeći primjere gradnje golfskih terena, spomenuo je između ostalih i slovački model, gdje se golf igrališta grade blizu dvoraca.

- Moglo bi se tako nešto napraviti u Trakošćanu, rekao je Butijer i pokazao slajd tamošnjeg baroknog dvorca okruženog zelenilom.

Tomislav Ćurković napomenuo je kako je Komora arhitekata predložila Ministarstvu gospodarstva da se izmjeni Zakon o javnoj nabavi koji omogućuje da se po najnižoj cijeni nabavljaju arhitektonska riješenje.

- Ono što košta najmanje novaca, nudi i najnižu kvalitetu, smatra Ćurković. U rezultatima ankete koju je Komora provela među svojim članstvom ispada da je četiri posto arhitekata u ovoj krizi ostalo bez posla, preko sedamdeset posto je zabilježilo pad prihoda, dok oko polovice anketiranih ima gubitak sredstava od čak 20 posto.

Pročelnik splitskih konzervatora, Radoslav Bužančić, kazao je kako treba razvijati partnerski odnos između arhitekata i konzervatora. Njegove riječi pozdravio je predsjednik UHE, Hrvoje Hrabak, koji je kazao kako je upravo s Bužančićem na jednom projektu ostvario uspješnu suradnju.

Šundov kritizirao arhitekte

Za razliku od "Izjave" koju su potpisali ministrica i čelnici arhitektonske struke, u kojoj se traži da se poticanjem obrazovanja i podizanjem svijesti vrednuje kulturne i umjetničke vrijednosti arhitekture, dogradonačelnik Jure Šundov je kritizirao ponašanje arhitekata kao umjetnika.

- Arhitekti se ponekad zanesu pa rade umjetničke projekte koji ili nisu isplativi investitorima, ili se pokaže da nisu u skladu s planskom dokumentacijom, smatra Šundov.

Josipović optužio za devastaciju

Dok je ministrica prostornog uređenja za sve devijacije u prostoru optužila lokalne vlasti, a Komori poručila da oduzme licence onim arhitektima koji rade nekvalitetna idejna rješenja za lokacijske dozvole, predsjednik države Ivo Josipović, u pismu koje je pročitano na Kongresu, bio je kritičan prema državnoj i lokalnoj politici.

Optužio ih je za devastiranje zelenih površina, betoniranje jadranske obale i prekrajanje prostora od javnog interesa u prostore komercijalne namjene, "a sve u službi profita često netransparentnog kapitala".

- Upravo zbog ovisnosti o investitorima, ali i politici koju vode predstavnici, državne, regionalne i lokalne vlasti, vaša društvena odgovornost veća je no ikada, poručio je arhitektima Josipović, koji se nada da će se stanje promijeniti s dolaskom zdravog kapitala u Hrvatsku.

s. vidulić
foto: Nikola Vilić / CROPIX

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last