Dalmacija Split

savez kuhara održao radionicu za članove društva

SVAKA ČAST Oboljeli od multiple s traveršama, učili kuvat zdravu spizu

savez kuhara održao radionicu za članove društva

Projekt  su inicirali sami članovi, pokazavši velik interes za zdravu prehranu. Cilj je na edukativan način i kroz druženje potaknuti socijalnu integraciju oboljelih od multiple skleroze SEnD veli voditeljica projekta Zdravka Dominović

Savez kuhara mediteranskih i europskih regija i Društvo multiple skleroze organizirali su prvu od pet kuharskih radionica za članove udruge, njihove obitelji i volontere u prostoru SKMER-a, u Jobovoj.

Projekt naziva ‘Pružimo ruku jedni drugima’ vode eminentni kuhari Miro Bogdanović i Antun Nišević. Cijeli projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Projekt su inicirali sami članovi, jer su pokazali velik interes za zdravu prehranu. Tečaj je interaktivan, dakle ne samo gledanje nego i aktivno sudjelovanje, a cilj je na edukativan način i kroz druženje potaknuti socijalnu integraciju oboljelih od multiple skleroze, kazala je Zdravka Dominović, voditeljica projekta.

Već od samog početka radionice, okupljeni su dobili svoje traverše i kuharske kape, pa čak i oni koji nisu kuhali nego samo degustirali. Čim se krenulo u akciju osjećali su se šušur i dobra atmosfera, kao i miris zdravih i kvalitetnih namirnica.

Na jelovniku je bila krem juha od povrća, piletina s kikirikijem i pita od jabuka za desert. Petnaest polaznika tečaja, od kojih pet volontera, s guštom je prionulo poslu sjeckanja karote, poma i tikvica na komadiće, kockice i fete.

Jedan od višegodišnjih volontera, Nikola, kazao je da je priprema hrane najvažnija, a osobno preferira spremati ribu, juhu od povrća, sve uz bijelo vino.

 - Radionica je izvanredna, uvijek se ima šta za naučit. Volim kuhat, izmišljat recepte, a sve šta kuham, kuham po svoju. Ali čovjek dok je živ uči, i uvik treba slušat druge koji znaju bolje i više od nas.

Baš me zanima kako to naši pravi kuhari rade, kazala nam je Vesna, jedna od polaznica tečaja, te dodala da pomno pazi što jede i da konzumira što više zdrave hrane. Za razliku od Vesne, Žarko više voli gledati emisije o kuhanju, nego kuhati.

 - Ništa ne znam skuvat, jedino kavu, ali mi je postalo nezgodno zbog kolica, a ni ne volim prat ruke posli kuhanja, iskreno je rekao Žarko, ali je dobrim raspoloženjem i kasnijom degustacijom, također, pridonio uspjehu radionice.

Majstora od kužine Antuna Niševića svi su bespogovorno slušali, a Miro Bogdanović rekao nam je da Savez uvijek pomaže humanitarnim udrugama i tkogod želi može im se obratiti za savjet, radionicu i druženje.

Lagano i ne puno skupo

 - U svom programu imamo i Vegetarijansku, Vegansku i Makrobiotičku radionicu, a sve s ciljem da ljude uputimo na zdravu prehranu. Za ovu prigodu smo odabrali laganu, kvalitetnu i ne puno skupu hranu, tako da je svatko može priuštiti, dodao je Bogdanović.

Antun Nišević, osim kuhanja juhe, piletine i štrudela, polaznicima tečaja pokazao je i dizajniranje hrane, koje je također značajno kada se hrana servira.

Gužva oko teča i terina bila je velika, svatko je htio pridonijeti bar nekom aktivnosti, a kad je sve skuhano, ispečeno i servirano, u vedrom raspoloženju, svi su degustirali rezultat zajedničkog truda. Ovo je prva od pet radionica koje će se održavati četvrtkom do kraja godine, a posebna će biti božićna, sa svim delicijama i ukrasima prigodnima tom blagdanu.

ANA JERKOVIĆ

Pravila prehrane

 - MS nema lijeka, progresivnog je tipa i može dovesti do tjelesnog invaliditeta, pa je zato iznimno važno usvojiti pravila zdrave prehrane, i to prije svega prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B i D, žitaricama, povrćem, ribom itd., objasnila nam je Dominović.

Naslovnica Split