Dalmacija Split

Predstavljeno Hrvatsko-čileansko kulturno društvo

U novim prostorijama Hrvatske matice iseljenika, u Marmontovoj 5, u petak navečer predstavljeno je novoosnovano Hrvatsko-čileansko kulturno društvo.

Svečanosti su prisustvovali Luis Alberto Sepulveda, veleposlanik Republike Čilea iz Zagreba, Rodrigo Guzman, prvi tajnik Veleposlanstva Čilea pri Svetoj stolici, dožupan Visko Haladić te dogradonačelnica Anđelka Visković.

Prisutne je prigodno pozdravila Branka Bezić Filipović, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika.

- Hrvatska i Čile vrlo su povezani. Kada je ove godine u Čileu bio potres, splitska klapa More i Goran Borčić pretvorili su koncert odnosno izložbu Muzeja grada Splita u humanitarni projekt za pomoć Čileu. I s ova 33 rudara, koji su ostali zarobljeni u rudniku, jednako smo strepili i veselili se kada su spašeni. Čile je išao naprijed i postao jaka država, a kako ima mnogo Hrvata koji žive u njemu, kao i povratnika, bilo je potrebe za osnivanjem ovakvog društva – kazala je Bezić Filipović te dodala da u veljači planiraju predstavljanje hrvatskih proizvoda u Čileu.

Dodala je da u Čileu ima preko 200 pisaca hrvatskog porijekla, od čega deset akademika. Jedan od njih je i Juan Morales, koji po baki nosi prezime Roje, a čije su knjige prevođene i financirane od strane Matice iseljenika i Naklade Bošković.

Uz to, splitska škola Bol povezala se sa školama u Čileu, te svako dijete zna gdje je Punta Arenas, inače uz Antofagastu grad prijatelj Splita.

Vesna Mimica Gallardo, predsjednica Hrvatsko-čileanskog društva, istaknula je koliko je važno osnivanje jedne ovakve udruge, jer se radi o uniji krvne i obiteljske povezanosti te da se raduje doprinosu na kulturnom, ekonomskom i komercijalnom području dviju zemalja.

- Imamo i malu biblioteku, odnosno latinsku i čileansku literaturu, kao i filmove. Svaki simpatizer latinske kulture može postati član našeg društva, te može sudjelovati u aktivnostima i doprinijeti učvršćenju veza s Čileom – rekla je Mimica Gallardo.

Klapa More - Split zapjevala je nekoliko pjesama, a nakon domjenka, premijerno je prikazan film 'Zavičajni memento' režisera Edija Mudronje, snimljen u Punta Arenasu, a sufinanciran od Ministarstva kulture RH.

Ana Jerković

Naslovnica Split