Dalmacija Split

in memoriam rade dumanić

Odlazak nositelja razvoja Splita i Dalmacije

Split je upravo ostao bez jednog od svojih istaknutih velikana, nositelja razvoja i izgradnje grada i Dalmacije, Rade Dumanića. Bio je neimar izgradnje i razvoja grada Splita koji se šezdesetih godina nalazio u središtu rješavanja sve većih potreba zapošljavanja i naseljavanja.

Rođen je u Splitu 1918., u obitelji splitskih težaka. Odrastanjem prihvaća najnaprednije ideje borbe za slobodu, radnička prava i socijalnu pravdu, kojih se pridržava cijelog života i nadasve pošteno i zdušno ih provodi u djelo.

Nakon 1945. Dumanić se aktivno uključio u obnovu oštećenih objekata u porušenom Splitu. Do 1961. godine bio je na dužnosti povjerenika za komunalne poslove, a zatim i predsjednika Narodnog odbora za Dalmaciju.

U vrijeme poslijeratne izgradnje i tadašnjeg naglog prirasta stanovništva i sve većih potreba za razvojem i novim radnim mjestima, Rade Dumanić se nalazio u središtu za osmišljavanje razvoja Splita. U to vrijeme grade se i adaptiraju brojne škole, Poliklinika, rekonstruira stara bolnica, zgrada direkcije brodogradilišta...

Bio je gigant, istinska vertikala ljudskosti, skromnosti i poštenja, čovjek od naroda, ljudina, čiji je odlazak ogromni gubitak ne samo za sve njegove suborce, nego i za Split i Dalmaciju. Za sve njegove mile i drage, Rade Dumanić je “iz roditeljskog doma iša meju svoje”.

prof. dr. Slobodan Beroš


 

Naslovnica Split