Dalmacija Split

pomorski krugovi zanimaju se za slavni remorker

Riječani bi ‘Vridnoga’ izložili u rodnom gradu

pomorski krugovi zanimaju se za slavni remorker

Hoće li nam   ‘Vridnog’ Splićani posuditi za potrebe kakve izložbe ili bi ga se trajno smjestilo u Rijeci, stvar je za raspravu - veli prof. Dinko Zorović

Davne 1894. godine “rođen”’ je u Rijeci, od kraja Prvog svjetskog rata “radi” u Splitu i postaje najslavniji lučki remorker. Danas, mali parobrod “Vridni”, taj spomenik lučke povijesti grada, nalazi se u krugu “Brodosplita”, a Riječani sada potežu inicijativu da se ploveću legendu vrati u rodni grad podno Učke, obnovi i izloži po uzoru na crno-crveni elegantni parobrod “Uragan” koji u punom sjaju stoji pokraj zgrade riječke Lučke uprave.

- Ideja obnove “Vridnog” je vrlo zanimljiva – kaže Dinko Zorović, umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci, “spiritus movens” obnove “Uragana”, te neumorni zaljubljenik u stare brodove, zahvaljujući kojem je nekoliko trabakula uvršteno na popis kulturnih dobara RH. 

- Dio riječkih pomorskih krugova ima interesa za njegovu obnovu, ali treba vidjeti o kolikim se financijskim sredstvima radi. Ideja je za sada neformalne naravi. “Vridni” je dio industrijske baštine Rijeke. Hoće li nam “Vridnog” Splićani posuditi za potrebe kakve izložbe ili bi ga se trajno smjestilo u Rijeci, stvar je za raspravu. Vjerujem da i sami Splićani moraju pokazati više interesa za parobrod - kaže ugledni riječki pomorski autoritet upozoravajući na nemjerljivu povijesnu vrijednost parnog tegljača iz doba cara Franje Josipa. 

- Nemamo ništa protiv da se “Vridnog” izloži u našem gradu, no to je sve što u ovome trenutku mogu reći - štur je bio Nikša Mendeš, kustos Pomorskog muzeja iz Rijeke.

‘Na izložbu da, ali trajno ne’

U splitskom Hrvatskom pomorskom muzeju (HPM) pozdravljaju interes Riječana za doajena pomorske povijesti, no u startu odbijaju mogućnost da bude trajno izložen bilo gdje izvan Splita. 

- Suradnja oko tog parobroda je uvijek dobrodošla. Nama je vrijedno pažnje da ga se obnovljenog prikaže građanima Rijeke na izložbi. No, to je brod koji pripada splitskoj povijesti i u Splitu mora trajno ostati - kaže nam ravnatelj HPM-a Stipe Lozo.

Obnova “Vridnog” u splitskom brodogradilištu malo se usporila nakon što je prošle godine preminuo škverski meštar i umjetnik Stanislav Bavčević.

No, škverani od obnove svog simbola ne odustaju te naglašavaju kako ih nitko iz Rijeke nije kontaktirao u vezi s eventualnim ustupanjem tegljača.

- U vezi s pitanjem “Vridnog”, inače izgrađenog u Kielu, dorađenog u Rijeci, a čiji je radni vijek najvećim dijelom bio vezan uz splitsku luku i splitsko brodogradilište, nismo kontaktirani. Samim time, takvu zamisao nismo ni razmatrali. “Brodosplit”, svjestan potrebe obnove toga vrijednog svjedoka svoje povijesti, u suradnji s Hrvatskim pomorskim muzejem, obavlja radove na njegovoj restauraciji. Također je određeno i da će legendarni parobrod nakon sanacije biti izložen pokraj istočnog ulaza u splitsko brodogradilište - kažu nam iz službe za odnose s javnošću “Brodosplita”.

Do Drugog svjetskog rata “Vridni” je kao tegljač vrijedno radio u splitskoj luci te škveru. Godine 1944. je oštećen u njemačkom bombardiranju, a obnovljen na Visu. Godine 1969. iz škvera je otplovio u zasluženu mirovinu i biva izložen u škverskom parku.

Brod je, inače, dug 13 metara, širok 2,88 i visok 1,5 metara. Pogonski stroj od 45 konjskih snaga omogućavao mu je brzinu od šest čvorova, a minimalni broj članova posade bio je tri. Makinja, potpuno obnovljena, nalazi se u Pomorskome muzeju na Gripama.

denis krnić
paun paunović / cropix

Obećanja Grada

Splićani vole povijesne brodove, ali njihovi gradski oci ne pokazuju zanimanja ni za jednog od njih. Jedini preostali brod Austrougarske mornarice, carska jahta “Istranka”, godinama leži potopljena ispred Vranjica. Grad je svojedobno obećao tehničara za održavanje DJB-103, desantno-jurišni brod i prvo ratno plovilo samostalne RH.

Grad se dalje od obećanja nije pomakao. Školski jedrenjak “Jadran”, čija je matična luka grad Split, 20 godina se nalazi u Tivtu, a da splitske gradske vlasti nikada nisu pokazale interes za povratak toga, kako stručnjaci kažu, najljepšeg barkantina na svijetu. Godinama se mnogi pitaju je li Split grad na moru ili pokraj mora.

 

Naslovnica Split