StoryEditorOCM
DalmacijaDVIJE TISUĆE GLEDATELJA

BIKIJADA U DICMU Borili se bikovi, stradali janjci - pobjednik Krilan od 850 kilograma

Piše PSD.
22. svibnja 2010. - 23:40

NAJNOVIJE Pobjednik bik Krilan

Bik Krilan od 850 kilograma pobjednik je "Seoske bikijade Dicmo". Krilan je svojim vlasnicima organizatorima Bikijade braći Bralić ostavio u džepu 20.000 kuna a pehar kojega su Bralići kupili za šampiona upravo njima uručio je splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić.

Krilan je u finalnoj borbi koja je trajala 45 minuta i ušla u noć, pobijedio Drljinu koji je svome vlasniku kao drugoplasirani donio 10.000 kuna.

U završnim borbama dogodio se skandal. Vlasnik Vilaša optužio je vlasnika Tarze da je svoga bika namazao što se smatra zabranjenim, pa nije želio Vilaša pustiti u borilište

Tarzo je po jednoj verziji namazan medvjeđom masti, a po drugoj mješavinom svinjske masti i maslinova ulja. Iz Tarzinog tabora su uzvratili da se vlasnik Vilaša prepao poraza svoga bika i da za to nije želio borbu. Na kraju su organizatori treće mjesto dodijelili "namazanom" Tarzi.

Vladimir Dugandžić / CROPIX
Oko dvije tisuće ljubitelja borbe bikova uživalo je u subotu popodne u dicmanjskom naselju Sičane, gdje su braća blizanci Zlatko i Zoran Bralić organizirali Seosku bikijadu “Dicmo”.

 - Sva sreća što se ove ledine ne obrađuju. Gdje bi parkirali auto da je sve uzorano – čuli smo na dolasku u Braliće od jednog zadovoljnog vozača. Borilište ograđeno starim paletama, a cijelo područje ograđeno žičanom ogradom kako bi se mogla naplatiti ulaznica svakome tko želi biti uz borilište.

Uokolo samog borilišta načičkani gledatelji, a u areni bikovi Ljube i Kobra kopaju kopitima zemlju, vrte se jedan oko drugoga, ali u okršaj neće pa neće. Nije ih potaknulo ni žestoko navijanje iz gledališta, ni poziv vlasnicima bikova od strane Joze Dumančića Kišića, voditelja specijaliziranog za bikijade, da ih potakne na borbe. Bilo je ipak i okršaja.

Tarzo, Vilaš, Zeco, Drljan i Krilan natjerali su svoje protivnike da spas pronađu u bijegu. Nije nedostajalo ni podbadanja iz gledališta i povika vlasnicima bikova koji se nisu htjeli bosti.

“Daj, goni tu kravetinu kući u štalu, pa je muzi”, vikali su nezadovoljni gledatelji.

Manjak borbenosti bikova nadoknađivan je nemalim količinama jela i pića. Nije se štedjela pečena janjetina ni alkohol. Kažu da je trebalo alkotestirati pojedine vlasnike bikova, a od jednog dobrog poznavatelja događanja u ovome sportu doznali smo kako ne bi bila suvišna ni antidoping kontrola životinja.

 - Sve u svemu, ja sam zadovoljan. Financijski ćemo biti uskraćeni jer je ove godine puno lošije nego prošle. Subota je. Ljudi rade, pa ih nema, a morali smo organizirati subotom jer od sutra počinju velike priredbe u Bosni i Hercegovini. Najvažnije od svega je što je sve prošlo u redu – kaže Zlatko Bralić.

TONI PAŠTAR

Teška kategorija

Ove nedjelje u Busovači, u Bosni i Hercegovini, održat će se Bikijada u teškoj kategoriji za apsolutnog šampiona BiH i Hrvatske. Naslov brani bik Peran, Mate Radanovića iz Kladnjica, težak 1100 kg. Njemu će protivnik biti Garonja, vlasnika Venca Anđelovića iz Kiseljaka.


Kandidati za šampiona

U borbama za šampiona Seoske bikijade “Dicmo”, u kategoriji do 850 kg, sudjelovali su: Zeco (vlasnici braća Bralić iz Dicma), Tarzo (Jakov Milun, Dicmo), Vilaš (Božo Brkušić, Čvrljevo), Medonja (Joško Šego, Bogdanovići), Gare (Željko Karan, Ogorje), Krilan (braća Bralić), Mrkonja (braća Bekavac, Žeževica), Mrkonja (Ivica Hrste, Radošić Sinjski), Sivonja (Ante Kuman, Šestanovac), Drljina (Jakov Milun), Kobra (Ante Šakić, Makarska) i Ljube (Petar Leskur, Ogorje).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:52