StoryEditorOCM
DalmacijaUDRUGA RODITELJA DJECE S POSEBNIM POTREBAMA NA PODRUČJU GRADA KAŠTELA TRAŽI GRADSKI PROSTOR

Kaštela: ‘Naša dica’ bez krova nad glavom

Piše PSD.
22. svibnja 2010. - 11:18

Dok neke udruge koje doslovno postoje samo na papiru koriste gradske prostore, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica” još od osnivanja 2007. godine nema vlastiti krov nad glavom.

Obećanja za rješavanje ovog problema, roditelji djece s autizmom, cerebralnom paralizom i spinom bifidom slušaju još od 2007. godine, a iznalaženje rješenja obećala je kaštelanska dogradonačelnica Marinka Parčina

- Zapravo cilj i svrha naše udruge je uspostaviti i održavati suradnju sa stručnim osobama, ustanovama i udrugama kako u zemlji tako i inozemstvu, informirati javnost o problemima djece s posebnim potrebama i njihovih obitelji, poticati i organizirati edukacije i stručno usavršavanje osoba koje rade s djecom, te potaknuti razvoj ustanova - vrtića, škola i drugih radnih ustanova s prilagođenim programom.

- Nastojimo organizirati stručne skupove, seminare, savjetovanja te razne programe za djecu i roditelje, kao što su radionice te igraonice, međutim s obzirom da još uvijek nemamo svoj prostor, aktivnosti smo prisiljeni provoditi u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Mir i Udrugom tjelesnih invalida grada Kaštela.

- Trenutačno imamo 20 nominalnih članova - djece s posebnim potrebama, a s obzirom na područje koje pokrivamo, realno je očekivati da će ta brojka rasti jer na području Kaštela, osim Centra Mir, ne postoji adekvatna ustanova s ciljem poboljšanja i razvoja kvalitete života ovakve djece i njihovih obitelji – kaže tajnica Udruge Karolina Franić.

- Prostori koje tražimo uistinu bi nam, zbog mnogih problema, bili prijeko potrebni jer kao udruga želimo omogućiti svakom djetetu podršku kakvu zaslužuje, a naša nastojanja se temelje na uvjerenju da djeca i odrasli s posebnim potrebama imaju pravo biti korisni i nezavisni članovi zajednice – kazala je Franić.

Dogradonačelnica Marinka Parčina istaknula je kako su u Gradu došli do zaključka da ne bi bilo primjereno da jedna ovakva udruga, koja okuplja roditelje čija djeca trebaju posebnu pažnju, koristi gradski prostor kakav se daje, primjerice, političkim strankama, Hvidri, planinarima, Torcidi i sličnim udrugama. 

- Upravo zbog toga smo s Centrom Mir u Rudinama, odnosno ravnateljem Borisom Maričićem, razgovarali o tome da roditelji koji dovoze svoju djecu dva puta na tjedan zbog stručne pomoći, koriste prostor u toj ustanovi i češće po potrebi. Grad Kaštela se obvezao pomoći u nabavi namještaj za Udrugu koja bi u dogovoru s ravnateljem Centra Mir koristila prostor za svoju dokumentaciju i sastanke – kaže Parčina.

Iz udruge “Naša dica” pozivaju sve roditelje djece s posebnim potrebama da se obrate na kontakt telefon 098/161-3446 ili 091/565-9750.

jAKOV ŽARKO  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:05