Dalmacija Split županija

Rogonja Kukan šampion koride u Dicmu

Braći Tubić iz Vrbovca isplatilo se što su poslije prošlonedjeljne odgode odlučili ostati u Dicmu i dočekati održavanje 6. seoske koride u Dicmu. Njihov 6 godina stari i 860 kilogrema teški bik Kukan, iako jako zaparan po lijevom boku rogom bika Žujice u predhodnoj borbi, u finalu je pobjedio godinu mlađed i jednako teškog Šarova vlasnika Nikše Vitića iz Sinja.

Kukan je vlasnicima donio 35 tisuća kuna i veliki pobjednički pehar kojega im je uručio dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić. Vlasniku drugoplasiranog Šarova pripala je nagrada od 10 tisuća kuna i mali pehar.

Dicmanska korida održana je u organizaciji Udruge uzgajivača i ljubitelja bikova Korida – Dicmo, odnosno braće Kokan čiji je desetogodišnji bik Tarzo u njihovu borilištu bio nepobjediv i važio je za glavnog favorita. Tarzo je, međutim, bio prisiljen kapitulirati.

Podvijenog repa iz borilišta ga je istjerao Žujica, poznati šampion bikijade u Radošiću i Šestanovcu, također iz štale braće Tubić. Da li je Tarzo izgubio od Žujice zato što se iscrpio u predhodnoj borbi s Jelenkom iz štale Mate Granića iz Medova Doca, koja je trajala 53 minuta ili što je, kako tvrde njegovi vlasnici, proteklih dana njihov Tarzan previše vremena provodio sa svojom "Džejn" ostat će tajna.

U svakom slučaju Tarzi se poslije ovoga poraza loše piše. Posve je izvjesno da bi se u dogledno vrijeme mogao naći na mesarskom panju. Poslije pobjede nad Tarzom braća Tubić oglasila su prodaju Žujice s početnom cijenom od 5 tisuća eura.

- Žao mi je, ali gotovo je. Tarzo je svoje završio. Možda odustanemo od bikova i prebacimo se na konje galopere. Još ćemo vidjeti – kaže glavni organizator Marin Kokan.

U borilištu Dubravice, ograđenom s preko 600 metara dužnih željezne ograde, u nedjelju poslijepodne okupilo se kojih 4-5 tisuća gledatelja. Oko 500 sretnika našlo je mjesto na posuđenim alkarskim tribinama, spretniji i lakši gledatelji pronašli su za sebe mjesto na obližnjim stablima, a ostali su se natiskali oko samog borilišta.

Ni kiša ih nije uspjela otjerati sve dok poslije desetak borbi nisu dočekali novog šampiona. U jednom trenutku, kada se odužio početak polufinalne borbe između Tarze i Žuje počeli su povici nezadovoljstva "Vraćaj novce!".

Tubići: Vjerujemo da će Kukan pobjediti i na drugim koridama

Lani nam je Žujica donio 25 tisuća kuna. Ove godine smo odlično počeli. Kukan se dokazao. Vjerujemo da će pobijediti i na drugim koridama. Nas četvorica braće u štalama imamo 15 borbenih bikova. Sigurno ćemo pobijediti na Radošiću, u Šestanovcu i ponovno ovdje u Dicmu, a Kukan i Žujica bit će glavni favoriti i na koridama u BiH – kaže zadovoljni Ante Tubić.

Naslovnica Split županija