StoryEditorOCM
Dalmacijapotpredsjednik vlade oduševljen projektom vrijednim 25 milijuna kuna

Uzelac obišao eko voćnjak na Prpuši

Piše PSD.
2. travnja 2010. - 23:00

Potpredsjednik Vlade RH prof. dr. Slobodan Uzelac obišao je u petak područje Katuna Brda - Prpuša, gdje je mladi domaći poduzetnik Denis Rubić prije nekoliko mjeseci, na ukupno 106 hektara, počeo sadnju autohtonih vrsta višnje maraske, trešnje, masline, smokve i bagrema.

Oduševljen viđenim, potpredsjednik Vlade ustvrdio je da država u svakom slučaju treba podržavati takve i slične projekte, koji, osim ekonomske, imaju i socijalnu važnost za taj dio Dalmacije.

U iduće dvije godine posadit će se 20 tisuća sadnica

Sadnja prvih dvadeset od ukupno četrdeset tisuća sadnica, koliko se namjerava zasaditi u iduće dvije godine, završena je proteklog mjeseca, a već se vrše opsežne pripreme za buduću sadnju.

Nositelj projekta, vrijednog 25 milijuna kuna, jest Dalmaconsult iz Omiša, a financira ga skupina investitora predvođenih Denisom Rubićem.

Riječ je o prvom ekološkom voćnjaku na tim područjima, za čiji će se uzgoj ponajprije rabiti dopuštena zaštitna sredstva u ekovoćarstvu, kao što su propolis, botanički pesticidi ili biodinamički preparati koji blagotvorno djeluju na voćke.

Projekt donosi i zaposlenje

Namjerava se uporaba i korisnih kukaca, na primjer, pčela, te nove tehnologije poput bežičnih senzorskih mreža. Što će jedan ovakav projekt značiti za taj kraj, dovoljno govori podatak da Rubićeva tvrtka Terra Marascae namjerava zaposliti desetak djelatnika, a u vrijeme berbe taj bi broj trebao biti znatno veći. 

- Budući da je Vlada RH još prije šest godina ovo područje definirala za višegodišnje nasade, odlučio sam ući u jedan takav projekt. Ubrzo sam od Hrvatskih šuma dobio pravo služnosti prostorom u idućih 50 godina, na osnovi čega smo krenuli s realizacijom. U sklopu ovog projekta planirana je i izgradnja pogona za preradu voća, odnosno proizvodnju finalnih proizvoda, kao što su džemovi, sokovi, likeri - kaže Denis Rubić, ujedno i član uprave Njemačko-hrvatske industrijsko-trgovinske komore.

mladen nejašmić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:12