StoryEditorOCM
Dalmacijagornji humac

BRAČ Ne slave Dan žena zbog odmazde nad muškarcima

Piše PSD.
8. ožujka 2010. - 19:56
CROPIX
Gornji Humac na Braču jedino je mjesto u Hrvatskoj, a i šire, u kojemu se ne slavi praznik Dana žena. I to s razlogom. Prije 66 godina, 8. ožujka 1944., njemački okupatori su u znak odmazde u tome malom bračkome mjestu strijeljali sve zatečene muške osobe od 16 godina naviše.

Toga kobnog dana 24 muškarca ni kriva ni dužna pokošena su neprijateljskim rafalima. Među njima bio je i župnik don Kuzma Šimunović koji nije želio napustiti i izdati svoje vjerničko stado.

Dok su obavili egzekuciju, njemački okupatori su žene i djecu zatvorili u mjesnu crkvu. Ostalo je upamćeno da je pogubljenom Nikoli Tarašu toga dana žena rodila sina i dala mu ime po strijeljanom ocu, Nikola. Njih 17 strijeljano je i bačeno u jamu Gustrišice, dok je sedmero ubijeno na drugom stratištu. Sjećanje na taj dan potaknuo je i obnovio Marino Kaštelan (HDZ), načelnik općine Pučišća, u čijem je sastavu i naselje Gornji Humac.

Misu zadušnicu za nedužne žrtve fašističkog terora predvodio je župnik don Jakša Rubinić, a nakon toga su mještani, predvođeni načelnikom Marinom Kaštelanom i predsjednikom Mjesnog odbora Gornjeg Humca Nikšom Michielijem Tomićem, ispred jame položili cvijeće, vijence i zapalili svijeće.

Župnik don Jakša Rubinić izmolio je molitvu odrješenja, a načelnik Kaštelan prisjetio se tih događaja koji su se snažno urezali u sjećanje stanovnika toga bračkog mjesta. Zbog toga stanovnici Gornjeg Humca već 66 godina ne slave Dan žena, nego se toga dana sjećaju i odaju počast svojim nedužno strijeljanim sumještanima.

Ivica RADIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:35