StoryEditorOCM
Dalmacijau subotu spomen-ploča anti Bakotiću

Sinj želi posve drukčiji imidž

Piše PSD.
30. listopada 2009. - 20:11

Otkrivanje obnovljene spomen-ploče Anti Bakotiću Baki, partizanu, organizatoru i vođi proboja zatočenika logora smrti u Jasenovcu 22. travnja 1945. godine, što će u subotu 31. listopada učiniti predsjednik RH Stjepan Mesić, događaj je koji je uzdignut na nacionalnu i međunarodnu razinu.

To su u ponedjeljak na konferenciji za novinare istaknuli predstavnici organizatora te svečanosti Ante Veselica, predsjednik, i mr. Stipe Batarelo, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Cetinske krajine, te sinjski gradonačelnik Ivica Glavan.

Za jasenovačko herojstvo svojega sugrađana Ante Bakotića Bake Sinjani su doznali početkom 80-ih godina prošloga stoljeća, te su mu odali počast spomen-pločom na njegovoj rodnoj kući i davanjem njegova imena jednoj gradskoj ulici.

− Pod krinkom obnove pročelja, gradska je vlast prije 13-14 godina uklonila ploču bez namjere da je vrati. Bakotićevim djelom ponosi se sav slobodni demokratski svijet, a dio Sinjana ga se sramio. Tu ćemo pogrešku ispraviti u subotu – kaže Veselica.

− Obnovljenim spomenikom strijeljanim borcima Prvog splitskog partizanskog odreda u Ruduši i obnovljenom spomen-pločom Anti Bakotiću Baki, Sinj će hrvatskoj i drugoj javnosti odaslati nedvosmislenu poruku da nije leglo zaslijepljenih desničara, te ponuditi otvaranje dijaloga uz uvažavanje različitosti – kazao je Glavan.

− Osim predsjednika Mesića, u subotu u Sinju na skupu u kinodvorani i pri otkrivanju spomen-ploče na Pijaci očekujemo stotine uglednika i antifašista s područja cijele Hrvatske i iz svijeta. Pozvali smo Bakotićevu obitelj, zajednice preživjelih logoraša, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade, nacionalnih manjina čiji su pripadnici najviše stradali u Jasenovcu, veleposlanstva Izraela, svih država nastalih na tlu bivše Jugoslavije, SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Francuske i drugih, te sve političke stranke koje baštine antifašizam i braniteljske udruge Domovinskog rata.

Veliki broj njih potvrdio je svoj dolazak. Ovim skupom želimo sa Sinja skinuti nametnutu negativnu stigmu i podsjetiti na to da se u ovom gradu već stoljećima njeguju sloboda i slobodarstvo kao neprolazne ljudske vrijednosti – naglasio je mr. Batarelo.

Toni Paštar / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:49