StoryEditorOCM
DalmacijaSVJETLO NADE

Dalmatinska zagora se budi: nakon početnog entuzijazma zbog autoceste, narod se opet okrenuo 'u se i u svoje kljuse', a evo što im je donijelo više od asfalta Dalmatine

5. prosinca 2019. - 09:51
sestanovac_panorama8-300719

Šestanovac je od pamtivijeka bio sjecište važnih prometnih pravaca u dalmatinskom zaleđu. Međutim, izgradnjom autoceste nije se ni slutilo da će se to zabiokovsko mjesto naći u sjeni te vrlo važne poveznice hrvatskog sjevera i juga.

Prvotno se vjerovalo da će njezino puštanje u promet sa sobom donijeti prosperitet Zamosorju i Zabiokovlju, ali dogodilo se suprotno.

Već nakon nekoliko godina nestao je početni entuzijazam, pa se naš narod opet okrenuo “u se i u svoje kljuse”.

Više od asfalta Dalmatine, žiteljima tog kraja donio je hrvatski ulazak u europsku obitelj. Osiguran je novac iz različitih fondova za ruralni razvoj, a njihovo korištenje ljudi su jedva dočekali.

Otvorila su se brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, izgradio se vrtić za čije će se dodatno opremanje preko Lokalne akcijske grupe “Adrion” uložiti oko 30 tisuća eura, a preko istih fondova namjeravaju se urediti i pojedini spomenici, kao što je Mandušića kula u Katunima.

U cilju smanjenja otjecanja proračunskih kuna za javnu rasvjetu, za čije se funkcioniranje godišnje izdvajalo 400 tisuća kuna, skorom rekonstrukcijom sustava u ekološki prihvatljivu led-rasvjetu u Općini Šestanovac namjeravaju uštedjeti gotovo polovicu dosadašnjeg iznosa.

Skorašnjim izmjenama iz županijskog prostornog plana uskoro bi mogla “odletjeti” i famozna međunarodna zračna luka “u istraživanju” na Prpuši, a na njezino mjesto doći solarni park, jačine 10 megavata. Buduća investicija prostirala bi se na području Žeževačke ljuti, na površini od 15 hektara.

Ulagačka tvrtka iz Ciste Provo već je uveliko počela s pripremnim radnjama, onima vezanima uz administraciju, a one su, zna se, najskuplje i oduzimaju najviše vremena.

Promjene plana obuhvatit će i golfski teren u Kreševu, gdje će po novom, umjesto bijelih loptica, cetinski kanjon biti predviđen za glamping turizam, odnosno glamurozno ili luksuzno kampiranje. Takav način odmora spaja klasično kampiranje u prirodi sa svim pogodnostima doma ili apartmana. Neki bi rekli da se time gubi čar i smisao boravka u prirodi, ali dok te čari osjete šestanovačke i županijske vlasti, proteći će još puno vode cetinskim kanjonom.

Ono što je objektivno očekivati je izgradnja poslovne zone južno od općinskog središta. U zadnje vrijeme radovi su se zahuktali pa su općinske vlasti od Županije dobile dodatnih pedesetak tisuća kuna za izgradnju pola kilometra duge prometnice kroz središte zone.

Iako maleni, sve su to vrlo vrijedni pomaci koji na Šestanovac i okolna mjesta bacaju novo svjetlo. Svjetlo nade koje bi napokon moglo izvući to mjesto iz učmalosti i letargije u koju su možda i nenamjerno upali.

Sada je vrijeme da se oslone na nove temelje i uhvate zalet, ali bez racionalnog i planiranog trošenja proračunskog novca, sve bi se vrlo brzo moglo vratiti na početnu poziciju koju nitko ne želi, a ponajmanje stanovnici drevne Radobilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:15