StoryEditorOCM
Dalmacija'neočekivani' obrat

Mještani strahovali od migranata koji kradu koze, a onda je otkriveno tko su pravi krivci: njihov obračun s agresivnim jazavcem snimila je i kamera

15. studenog 2019. - 18:54

Nakon ljetne stanke, usporedo s migrantima, u sela Imotske krajine sve češće zalaze i vukovi.

Mještani Aržana, Sviba, Studenaca, u zadnje vrijeme i Lovreća, svjedoče nemilim događajima – noćnim pokoljima ovaca i koza.

Jedan slučaj posebno ih je zaintrigirao. U studenačkom zaseoku Podjaram, nedaleko od državne granice, pod čudnim okolnostima Jozi Biliću Pižiću nestalo je tridesetak koza. Odmah se po selu pronio glas kako su ih “spratili” migranti jer je tobože njihov kraj odnedavno postao utabana izbjeglička staza, ali ih još nitko nije vidio.

Tome u prilog ide i priča po kojoj je Jozina žena čuvala svoje stado i odjednom, iz neobjašnjivog razloga, koze su se razbježale. Kao uzrok koji je uplašio stado, spominje se grupa migranata ili čopor vukova i čagljeva. Nakon nekoliko dana pronađene su četiri koze, a ostaci dviju zaklanih životinja pronađene su desetak dana kasnije.

Ti neobični događaji povezuju se uz djelovanje navodno vučjih čopora koji obitavaju u pograničnom području, što potvrđuje da se nakon dvije godine “apstinencije” vučja populacija opet obnovila.

Osim toga, u LU-u Gradina iz Lovreća govore i o većem čoporu pristiglom iz susjedne BiH, ali i o vučici koja za sobom vodi pet već odraslih vučića.

Pojavu vukova snimila je i nadzorna kamera između Studenaca i Lovreća, gdje se na bivšem hranilištu za divlje svinje vuk druži s nimalo prijateljskim jazavcem.

Sav nakostrijšen, jazo prijeti nadolazećoj opasnosti. Nažalost, ishod susreta ostao nam je nepoznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:51