StoryEditorOCM
DalmacijaAJME NAMA

Mali Vakula: Stiže nova pošiljka sinoptičke glavobolje. Imat ćete osjećaj da vam je punica cijeli vikend u dnevnom boravku!; Što nas čeka idućeg tjedna i hoće li biti snijega? Evo što kažu karte

Piše Ivan Šolić, meteorolog amater
15. studenog 2019. - 15:13

Listopad 2019. će ostati upamćen kao iznimno suh mjesec.

Prema službenim podatcima DHMZ-a vrijednosti količina oborina za listopad bile su posvuda ispod višegodišnjeg prosjeka, a šire splitsko područje je analizu DHMZ-a završilo u nepopularnoj kategoriji "ekstremno sušno“.

Prema istoj analizi, u cijeloj domovini je zabilježeno pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature, najizraženije u dijelu Gorskog Kotara i na sjeveru kontinenta.

Ukoliko pogledamo analize izvan granica domovine, vidljivo je kako je i (izuzev Skandinavije, Portugala, Velike Britanije i dijela baltičkih zemalja) veći dio Europe listopad završio "u plusu“, pa su na stranicu "O vrimenu i vremenskoj prognozi by Ivan Šolić) već počeli upiti zabrinutih građana koji su unaprijed rezervirali skijanje "Pa dobro, što je ovo, hoće li biti snijega u Alpama?“

Ekstrem za ekstremom

Listopad će ostati upamćen kao ekstremno suh, dok bi studeni mogao ostati upamćen kao ekstremno vlažan mjesec zahvaljujući "divljanju Atlantika“ koji neumorno servira ciklonu za ciklonom.

Ekstrem za ekstremom, vrijeme s potpisom globalnog zatopljenja. Ni jedna nevolja ne dolazi sama, pa tako ni ovaj put…

Za vikend stiže nova pošiljka "sinoptičke glavobolje“ iz susjedne nam Italije, izražen poremećaj koji donosi kišu, pljuskove i grmljavinu. U noći na nedjelju, na sjevernom Jadranu će se formirati i sekundarni ciklon.

Ponesite kišobrane 

Da će Slovaci sutra pokisnuti na Rujevici, ne treba posebno prognozirati, ali loša je vijest da će nažalost i publika. Za utjehu, vrhunac ciklone (i oborina) rezerviran je za nedjelju kad će oborine biti česte i obilne.

Na Jadranu će i s ovom ciklonom mjestimice pasti i više od 50 litara kiše po metru četvornom, a najobilnije oborine se očekuju u Dalmatinskoj Zagori.

Zapuhat će vrlo jako i olujno jugo, čije će vrijednosti biti dovoljne za probleme u odvijanju pomorskog prometa, ali ovog puta (na sreću) nedovoljne za scene koje smo proteklih dana imali prilike gledati na dnevnicima televizijskih kuća.

Temperature i u idućim danima nedostojne mjeseca koji se u kalendaru zove „studeni“. Za primjer Split, gdje će se za vikend (u srcu studenoga) maksimalna temperatura u živi termometra popeti do 17C.

Uz jugo, kišu i visoke temperature za ovo doba godine, biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti izrazito nepovoljne, a neki će imati osjećaj da im je valjda cijeli vikend punica u dnevnom boravku.

 

 

 

 

Stabilizacija u srijedu

Čini se kako ćemo i u idući tjedan „zagaziti“ uz nestabilno vrijeme, povremeno s kišom.

Budući da je prognoza najtočnija unutar 72 sata, a svakim idućim danom vjerojatnost njenog ostvarivanja znatno opada, u ovom trenutku je to još nemoguće s potpunom pouzdanosti ostvarivanja prognoze potvrditi, ali poslije analize nekolicine vodećih prognostičkih modela u svijetu meteorologije, postoje signali za stabilizaciju vremena sredinom idućeg tjedna-u srijedu.

Nema snijega ni za lijek

Dok signali za stabilizaciju vremena postoje, na žalost svih onih koji voli zimu i snijeg, trenutno na sinoptičkim kartama ne postoji ni tračak nade za snijeg i minuse u studenome i već sada je jasno da ni u jednom svom trenutku ovaj mjesec ne će opravdati ono zbog čega je u narodu dobio ime-studeni.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:10