StoryEditorOCM
Dalmacijadalmacija na udaru

Velike štete nakon nevremena: u Imotskom učenici u dvoranu došli s kišobranima, jugo na Braču lomilo sve pred sobom, u Supetru stradali brojni poslovni prostori...

Piše Ivica Radić, Braco Ćosić
13. studenog 2019. - 19:23

Orkansko jugo s pravim povodnjem i izlijevanjem mora preko obale pričinile su u Supetru štetu koja će se zbrajati narednih dana.

Supetarski vatrogasci su u srijedu ujutro već u 4,30 sati bili na nogama i krenuli u ispumpavanje kiše i mora koja je ušla u prizemne i podrumske prostorije. Njihovih pet pumpi radilo je non stop.

Stradala je prodavaonica „Studenca“, više kafića, zlatarskih i filigranskih radnji i slični prostori. U turističkim naseljima jugo je otkidalo grane s borova, a na prometnicama je bilo i nanesenih granja i odrona kamenja.

Osim vatrogasaca u akcijama spašavanja i saniranja sudjelovali su i komunalci te brački cestari.

Nakon gotovo cjelodnevnog prekida prvi trajekt uplovio je u supetarsku luku u 10 sati. U Bolu se njihov Veli most i veći dio obale našao u zagrljaju orkanskih valova, a zbog poplave rive i autobusi su trebali izmijeniti mjesto polaska i dolaska. Prolaz i za pješake i za auto bolskom rivom je bio gotovo nemoguć.

U Bolu i u Supetru vlasnici su dodatnim intervencijama spašavali svoje brodice i čamce.

U velikim problemima su i brački maslinari koji već desetak dana ne mogu krenuti u svoje maslinike, a plod je počeo polako ispadati.

Obilna kiša stvorila probleme na području Imotskog

Čak 160 litara kiše na prostorni metar palo je u gradu Imotskom od 2. studenoga do ove srijede, a na području Zabiokovlja i deset-petnaest litara više.

U srijedu je iz Vodovoda Imotske krajine pristigla i obavijest u kojoj stoji da je zbog većih oborina i jakog vjetra na izvoru Opačac došlo do zamućenja vode i samim time povećanja parametra ‘’mutnoća vode’’ iznad dopuštenih vrijednosti. Rezultati analize ostalih parametara su unutar dopuštenih granica.

Očekuje se da će u dogledno vrijeme doći do povećanja mutnoće i u vodi koja se koristi iz slavine, i to nakon što se isprazne postojeće zalihe vode u vodospremama. Stoga se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode za piće prije upotrebe.

Učenici imotskih srednjih škola u srijedu nisu imali nastavu tjelesne kulture. Razlog se ponavlja godinama. Prokišnjava obilno sportska dvorana, pa su učenici iz protesta došli s kišobranima u samu dvoranu, u kojoj je uništen i parket. Kako u školi nije bilo ni grijanja, neki od njih predložili su paralelni štrajk.

– U pauzama štrajka naših profesora, mi ćemo upriličiti i svoj zbog uvjeta u kojima učimo, pa tako možemo i mi i oni ne ići na nastavu – riječi su nekih učenika.

Obilne kiše aktivirale su i sve izvore u imotskom Modrom jezeru, pa voda naočigled raste iz sata u sat. Kako se dno neće uspjeti isušiti, izostat će i odigravanje spektakularne nogometne utakmice između “Vilenjaka” i “Vukodlaka”.

Za sada nema većih poteškoća u prometu, iako se vozačima na cijelom području Imotske krajine preporuča oprezna vožnja kako zbog mokroga asfalta, tako i zbog vlažnog lišća, vrlo skliskog i opasnog za vožnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:39