StoryEditorOCM
Dalmacijaopasno vrijeme

Zbog olujnog juga oglašen crveni meteolaram za veći dio Dalmacije, Grad Dubrovnik izdao posebno upozorenje za svoje sugrađane: Čuvajte se, letjet će grane i krovovi

Piše PSD
12. studenog 2019. - 11:10

Državni hidrometeorološki zavod za danas je oglasio crveni meteoalarm za veći dio Jadrana. Konkretno, vrijeme će, kako upozoravaju, biti izuzetno opasno na Kvarneru te u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji.

Puhat će olujno jugo s najjačim udarima i do 130 kilometara na sat.

Meteoalarm oglasio crveno upozorenje za Dalmaciju! Vrijeme će biti izuzetno opasno, pripremite se na olujno jugo i obilnu kišu

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - stoji u upozorenju DHMZ-a.

Za stupanj niži alarm, onaj narančasti, oglašen je za splitsku, dubrovačku i riječku regiju, te za dio Istre. 

Grad Dubrovnik je zbog toga građanima uputio posebno upozorenje.

- Narančasti meteoalarm odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Također zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća - poručuju sugrađanima iz gradske uprave.

Zbog jakog juga u prekidu su i neke brodske i katamaranske linije. Jadrolinija izvještava kako ne voze brodovi na linijama Zadar-Preko, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo te katamarani na linijama Korčula-Hvar-Split, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Vis-Split i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:19