StoryEditorOCM
Dalmacijačitaš i ne vjeruješ

Sve kamene kante u Dugom Ratu osvanule prevrnute, ali nisu huligani to uradili, u pitanju je pomno smišljena akcija komunalaca; Odgovorni imaju bizarno objašnjenje!

10. studenog 2019. - 09:50

Knjiga. “Ein mörderischer Sommer”. A do knjige metla. Od sirkova drva. A do metle smeće. Zgnječena kutija cigareta, pivska boca, dvije cole, jedna obična, druga light, puding, dvije vrećice, jedna bijela, druga žuta, i nešto što ne bismo ni željeli znati što je. A uokolo smeća plaža. Pješčana. Kažu, među ljepšima na Jadranu.

Što smeće radi na plaži? A u njega ubrajamo i roman Joy Fielding jer upravo u romanu je ključ. On, naime, dokazuje da je ovo smeće njemačko smeće, a vi slobodno dignite ruku ako sumnjate da bi Nijemci bacali smeće po ičijim plažama. Pa tako i hrvatskim.

Smeće s pripadajućom metlom kao porukom leži u Dućama. I posljednji od tamošnja tri hotela nekidan je zatvorio vrata, a to automatski znači i da prestaje svaka briga za okoliš.

Dok su među nama stranci, dok nas omamljuje vonj njihovih “ojra”, spremni smo i žvake s poda lizati, a čim turisti odu, čim zamaknu iza prvog zavoja, prestajemo glumiti i postajemo ono što jesmo – vukojebina.

A to što i u toj vukojebini netko živi, i to svih 12 mjeseci, i što je i taj netko zaslužio ne biti nitko, poglavito ako ne živi od turizma – jer, gle, ima i takvih – nikoga nije briga.

Općina Dugi Rat pri tome uopće nije iznimka. Ni blizu. A opet, taj mali slatki komad zemlje stisnut između Podstrane na zapadu i Omiša na istoku poseban je. Po mnogočemu.

Recimo, općina Dugi Rat nema zagoru. Cijela je ispod brda. Na moru. More je zapravo jedino što ima. I plaže u Dućama. “Pet kilometara pješčanoga čuda”, kako je nekoć glasio naslov u Slobodnoj Dalmaciji.

A na tim plažama otprije nekoliko godina postavljene su betonske kante. Duboke i masivne. Da u njih puno stane i da im vjetar ništa ne može. Čista funkcionalnost.

Prije nekoliko dana, međutim, sve te kante – brojili ih nismo, ali deseci su u pitanju – osvanule su u ležećem položaju. Poleglo ih kao što vojnici pred neprijateljem polijegaju.

Mještanima ništa nije bilo jasno. S kim to Općina ratuje?! Koji je smisao kante, ako u nju ne možeš ništa ubaciti?! Pa što ako nema turista, što smo mi domaći, višak, problem?! Zar plaža postoji samo radi gostiju?!

S takvim pitanjima Dućani su se javili i u našu redakciju. Kažu da ne znaju bi li se smijali ili plakali. Smiješno im je, jer naprosto i nije ništa drugo nego smiješno, vidjeti kante kako “pasu” pijesak, a žalosti ih što se to događa baš u njihovu mjestu. I oni bi se, naime, malo smijali na tuđi račun.

– Prvo sam mislio da je slučajnost. Ili dječja igra. Nevina psina. Znate ono kad klinci u dokolici ne znaju što će sa sobom, pa onda čine zvizdarije. I ja sam svašta u mladosti radio, pa nisam u početku ovome pridavao veću pozornost. No, nakon nekoliko dana sam shvatio da ovo s djecom nema veze... – govori nam jedan Dućanin, fetivi, taman je sišao s masline kad smo mu prišli.

U početku je prevladavalo mišljenje da se to Općina s općinstvom u boj upustila zbog pasa. I pripadajućeg im izmeta. Jer, s jedne strane raste broj vlasnika pasa, a s druge raste i netolerancija prema psima. I vlasnicima. Koji pse uglavnom šetaju – plažom. A izmet pokupljen kesicama bacaju u – kante.

A u šuplju ležeću kantu nemoguće je išta ubaciti.

Naravno, stranjski psi nikomu ne smetaju. Njihova govna ne smrde.

No, mještani su bili u krivu. I to debelo. A da su se pogledali u zrcalo, možda bi i pogodili zašto su kante u Dućama, bez prava na obranu, osvanule pokošene.

Sve će, uostalom, objasniti Pavao Tomić, viši referent za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša općine Dugi Rat.

– Odluka o tome da kante za smeće na obali polegnemo i tako ih stavimo izvan upotrebe donesena je za cijelu općinu, a ne samo za Duće – počinje Tomić.

Sa psima, eto, nema to nikakve veze. No, razlog je još zanimljiviji.

– Odnedavno se u našoj općini naplata smeća obavlja prema potrošnji. Koliko, dakle, kućnih kanti napuniš, toliko i platiš. A da bi što manje punili svoje kante, neki mještani pune općinske, pa smo ih zato odlučili poleći, jer naprosto u ovom trenutku nismo bili u mogućnosti izmjestiti ih i negdje deponirati do idućeg ljeta. A da naše kante služe za odlaganje nečijeg kućnog otpada, stvarno nema smisla – objašnjava Tomić.

U ljetnom razdoblju Općina posebno plaća odvoz smeća s plaža, dok se u ostatku godine, priznaje Tomić, o tome nitko ne brine.

Pa je onda jednostavnije bilo “streljati” kante.

– Nije baš tako, morate nas razumjeti, ovo smo izabrali kao najmanje loše rješenje, a koševi na plažama opet će biti u funkciji početkom iduće sezone – veli Tomić.

Blaže, dakle, sezone. Do tada, krepaj narode u vlastitu smeću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:39