StoryEditorOCM
Dalmacijau pripremi su nove ekshumacije

Stratišta iz Drugog svjetskog rata: tajne zakopane 60 godina

Piše PSD.
9. kolovoza 2009. - 23:02

Brojnim obiteljima ostao je tek žal i vječno pitanje:hoće li dočekati da stave cvijeće na grob ubijenih u Drugom svjetskom ratu. Mučilo ih je to svih ovih godina sve dok se prije par godina ipak nije odlučilo krenuti s rasvjetljavanjem zločina iz toga doba.

Bez obzira je li riječ o ustaškim ili partizanskim zločinima, svaki zločin je vrijedan osude jer nitko nije zaslužio takvu strašnu smrt.

U posljednjih nekoliko godina splitski speleolozi iz Speleološkog društva Špiljar otkrili su na desetke takvih jama.

– Pozivali bi nas mještani jer se godinama zna da na tim mjestima ima jama u kojima su ubačeni ljudi. I doista nakon što bi se spustili, otkrili bi strašne prizore; razbacane lubanje, kosti, neke su lubanje bile s vidljivim oštećenjima što znači da su u žrtve pucali, na nekima su još bile žice - prepričava svoje dojmove Tonči Rađa.

Nakon stravičnog otkrića, njihova je dužnost obavijestiti policiju i pravosuđe koji moraju napraviti svoj dio posla. Zahavljujući zainteresiranosti splitskog suda,ove godine su već obavljene mnoge ekshumacije, a jedna od onih koja među brojnim predmetima obrađuje i masovne grobnice je Ljiljana Stipišić, istražni sudac Županijskoga suda u Splitu.

– Ove godine smo doista napravili pravi posao, u Makarskoj je obavljena ekshumacija, DNK analiza u amsovnoj grobnici na groblju gdje su pronađeni posmrtni ostaci 20 osoba - kaže Ljiljana Stipišić. 

Nedavno je, oabvljena ekshumacija kostiju iz jame na Mosoru u kojoj su stardala četvorica mještana, a u tijeku je DNK analiza.

– Moram zahvaliti cijeloj ekipi od krim tehničara, preko speleologa do patologa jer je doista bilo riječ o teškim uvjetima s obzirom da se jama nalazi na tisuću metara nadmorske visine, a morali smo na temperaturi preko 40 stupnjeva hodati gotovo tri sata - kaže Ljiljana Stipišić.

I dok čeka rezultate te analize priprema se na još jednu ekshumaiju, ovoga puta na Hvaru, o čemu je 'Slobodna Dalmacija' već pisala. Na tom su otoku, u jami kod mjesta Pitve otkrivene kosti  tri osobe , a mještani pretpostavljaju o kome se radi što će uvelike pomoći istrazi.

U istražnom centru su već saslušani svjedoci pa je policiji i pravosuđu preostao izlazak na teren i ekshumacija.

Na istom otoku, nedaleko gradskog groblja u Hvaru ekshumirat će se kosti franjevca Petra Paviše, za kojega je poznato da je ubijen 28.prosinca 1943. godine. Ako već nije bilo političke volje da netko snosi krivnju, onda je vrijeme da i ova smrt kao i mnoge slične iz tog okrutnog vremena dobiju zasluženu istinu i pijetet.

OJDANA KOHAREVIĆ

Rupe na lubanjama

Rupe na lubanjama najsigurniji su dokaz da je dio žrtava likvidiran hicem u glavu i potom bačen u jamu. Kod nekih su pronađeni ostaci žice jer su žrtve vezane i onda bačene. Po položaju kostiju razaznaje se i da su u neke jame žrtve bačene jedna preko drugih jer su kosti bile pomiješane. To je donijelo dosta posla splitskim istražiteljima jer je trebalo pripojiti svaku kost kako bi se utvrdio broj žrtava.

Brojne DNK analize

Na splitskom Zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju već se više od deset godina uspješno provode DNK analize na kostima iz Drugog svjetskog rata.

– Nijedan zločin ne zastarijeva i za naš zločin ili žrtva nemaju politički predznak. Zahvaljujući modernoj tehnologiji  i vrsnim stručnjacima koje naš Zavod ima, obavljeno je na stotine takvih analiza. Naravno uspješnost DNK analize ovisi o vrsti stanju kosti, oštećenju i uvjetima u kojima je kost bila svih ovih godina, kazao nam je prof. dr. Šimun Anđelinović, predstojnik Zavoda.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:43