StoryEditorOCM
Dalmacijana inicijativu mira bulja

Sinj se odužio čovjeku koji je postao sinonimom mučeništva za demokratsku i slobodnu Hrvatsku: u Aleji velikana otkrivena bista Marka Veselice

11. listopada 2019. - 16:56
Kći Ines i supruga Božena Veselica pored biste Marka Veselice

U Aleji velikana, uz Šetalište Alojzija Stepinca, u Sinju je u petak otkrivena bista dr. sc. Marka Veselice.

To su učinili Markova kćer Ines, premijer Andrej Plenković i Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja. Tako se Sinj odužio čovjeku koji je postao sinonimom mučeništva za demokratsku i slobodnu Hrvatsku. Svečanosti koja je predhodila otkrivanju biste nazočili su Markova supruga Božena, kćerke Ines Kovačević, Snježana Majhut i Katija Kekez, sinovi pok. brata Vladimira, obitelj Markove sestre i druga rodbina, premijer Andrej Plenković, zastupnik Ante Sanader kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, dožupan Luka Brčić kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i župana Blaženka Boibana, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnici Miro Bulj, Ivan Šipić i Branko Bačić, sinjski gvardijan fra Ante Čovo, čelništvo VAD-a predvođeno predsjednikom dr. Stipom Jukićem i drugi, Veseličin prijatelj i suuznik dr. Anto Kovačević te mnoštvo građana Sinja.

Marko Veselica kao mladić je napustio rodne Glavice i Sinj, ali im se uvijek vraćao. Gradsko vijeće Sinja 1998. godine dodijelilo mu je nagradu za životno djelo. Isto Gradsko vijeće je 26. veljače prošle godine, na inicijativu vijećnika Mira Bulja, donijelo odluku da se bista Marka Veselice postavi u Aleji velikana uz Šetalište Alojzija Stepinca. Na svečanosti prije otkrivanja biste prva je prigodno govorila Kristina Križanac. Ante Sanader je podsjetio da je cijela hrvatska povijest ispunjena velikanima koji se nisu štedjeli za Hrvatsku, a jedan od istaknutijih među njima bio je upravo Marko Veselica. Luka Brčić je kazao da se Marko Veselica cijeli svoj život borio za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i ovim činom Sinj izražava zahvalnost njegovoj žrtvi.

Premijer Andrej Plenković otkrio je osobnu povezanost i prijateljstvo s obitelji Marka Veselice još od 1976. godine kada je s njegovim nećacima Vladom i Mislavom krenuo u prvi razred osnovne škole. Ta prijateljska i obiteljska povezanost, kazao je Plenković, traje već 43 godine.

- Tako sam od najranijeg djetinjstva s mukama i patnjama Marka i njegove obitelji. Kroz svoju žrtvu, uz više od 11 godina zatvora, Marko je pokazao da je osjećao Hrvatsku u svakom trenutku svoga života. Otkrivanje biste Marku Veselici poruka je hrvatske slobode, žrtve i domoljublja – kazao je Plenković.

Na skupu je o najvažnijim biografskim faktima Marka Veselice nazočne upoznao politolog Jakov Žižić. Marko Veselica rodio se 1936. godine u Glavicama. Njegov otac Petar-Stipe poginuo je u partizanima 1944. godine i to je bitno odredilo Markov život. Već s 18 godina postao je članom Komunističke partije. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1959. godine, godinu kasnije je asistent na istom fakultetu, a 1967. godine postaje doktor ekonomskih znanosti. Od tada se snažnije politički angažira pa je, uz ostalo, i hrvatski poslanik u Saveznoj skupštini SFRJ. Marko Veselica je bio među najistaknutijim sudionicima "Hrvatsog proljeća".

Na izričiti zahtjev Josipa Broza Tita 1971. godine izbačen je iz KP. Godinu kasnije, nakon pada "Hrvatskog proljeća" Marko je s bratom Vladimirom označen predvodnikom kontrarevolucije i nacionalističkog djelovanja. Slijedi kazneni progon i prva osuda na 7 godina zatvora uz 4 godine zabrane javnog istupanja. Unatroč zabrani Marko daje intervju njemačkom Der Spiegelu pa sliiedi novo suđenje u kojemu ga za taj intervju i dodatne montirane optužbe osuđuju za još 11 godina zatvora. Amnesty International Marka Veselicu 1973. godine proglašava "Zatvorenikom savjesti Zemlje".

Ususret demokratskim promjenama Marko s bratom Vladimirom 1989. i 1990. godine okuplja skupinu ljudi koji su bili sjeme svih demokratskih političkih stbaka u Hrvatskoj. Zastupnik Hrvatskog sabora bio je od 1995. do 2000. godine, od kada se povlači u mirni obiteljski život. Prigodni program na svečanosti izvela je klapa Sinj. Uoči otkrivanja biste grad Sinj i sinjski Ogranak Matice Hrvatske organizirali su okrugli stol na kojemu su o liku i djelu Marka Veselice govorili fra Mirko Marić, Velimir Borković, Marko Duvnjak i Jakov Žižić. U Sinju se u petak među okupljenim građanima na otkrivanju biste Marku Veselici našao i predsjednički kandidat Miroslav Škoro. On je bio u društvu predsjednika Mosta Bože Petrova i zastupnika te stranke Mira Bulja.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:53