StoryEditorOCM
Dalmacijaoživjet će tinova kula

Poznati dalmatinski poduzetnici uložit će dva milijuna kuna u restoran na kultnoj lokaciji; Evo kako je dogovoren veliki posao u gradu koji mnogi napuštaju

Piše Branko Radonić / Makarska kronika
8. listopada 2019. - 21:30
tin00

Na sjednici Gradskog vijeća Vrgorca vijećnici su jednoglasno dali zeleno svjetlo za sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora bivšeg restorana "Tin" s tvrtkom "Sol Tourism" d.o.o. iz "Grupacije Pivac". Epilog je to ranije provedenog natječaja na kojemu se Pivčeva turistička tvrtka jedina javila s namjerom da se nekadašnji restoran "Tin" obnovi i ponovno privede svrsi.

Zgradu restorana "Tin", koja se nalazi u sklopu dvorišta Dizdarevićeve kule (obično nazivane Tinovom kulom), Grad Vrgorac je krajem prošle godine kupio iz stečajne mase nekadašnje "Trgovine" d.d. za 509 tisuća kuna u tri rate.

Restoran je više od dva desetljeća bio kultno mjesto ugostiteljstva Vrgorca, a njegovim zatvaranjem prije nekoliko godina ponuda Tinova grada značajno je osiromašena.

Ulog i najamnina

Želeći ponovno otvoriti restoran i tako obogatiti prostor oko Tinove kule, Grad Vrgorac je osmislio model svojevrsnog javno-privatnog partnerstva u kojemu bi privatni ulagač obnovio zgradu, a trošak radova za vanjsku obnovu i krov bi mu se pravdao kroz mjesečnu najamninu u iznosu od 1220 eura i PDV.

S obzirom da je Grad već uložio pola milijuna kuna u kupnju zgrade, sličan iznos bi ulagač trebao uložiti u troškove uređenja interijera, dakle taj iznos mu se neće pravdati kroz najamninu.

Zgrada restorana ima površinu od 232,05 četvornih metara i smještena je na parceli ukupne površine 839 kvadrata, koja uključuje dvorište koje dijeli s Tinovom kulom, kao i parkiralište.

Tvrtka "Sol Tourism" je svojom ponudom potvrdila da u restoranu zaista zadržava ugostiteljsku djelatnost tijekom cijele godine, a koncesija se sklapa na 15 godina, bez mogućnosti podzakupa.

Tvrtka će za tu namjenu uložiti 1,44 milijuna kuna (i PDV), što će iznos dovesti do gotovo da milijuna kuna, a koji će joj biti priznat oslobađanjem od plaćanja mjesečne zakupnine do visine troškova, maksimalno 15 godina.

Zakupniku također ostaje obveza plaćanja pričuve, troškova energenata, komunalne naknade, svih dodatnih priključaka i slično, a Gradu će bez naknade morati omogućiti korištenje terase i parkirališta restorana bez naknade.

Povijesna kupnja

Tijekom rasprave na Gradskom vijeću, gradonačelnik Ante Pranić je naglasio kako je Grad Vrgorac u ovom projektu maksimalno zaštitio svoje interese tako što sam provodi javnu nabavu i bira najpovoljnijega ponuditelja radova na obnovi zgrade, te imenuje nadzor radova.

Na kritiku vijećnice HDZ-a Nade Jelavić da je u ovom slučaju Grad na nuli i da ništa neće zaraditi, Pranić je rekao kako se Grad mogao zadužiti za dva milijuna kuna, obnoviti restoran i iznajmljivati ga po ovoj cijeni. Ali Grad za to nema novca, pa je to učinjeno kroz dugogodišnji zakup.

– Ono što je najvažnije jest da imamo investitora koji je spreman uložiti dva milijuna kuna u ruševnu zgradu, i to u situaciji kada Vrgorcu prijeti opasnost da zbog moguće likvidacije "Pilača" ostane bez restorana. Istodobno govorimo da se želimo reklamirati kao destinacija ruralnog turizma.

Što se tiče same kupnje zgrade restorana prošle godine, mi smo to kupili po povijesno najnižoj cijeni u korist budućih generacija. I čim se otvorila ta mogućnost, nismo ni trenutka razmišljali. Imamo sreću da se u ovom slučaju javio investitor čiji su motivi, među ostalim, i lokalpatriotski. I za pola milijuna kuna dobili smo zgradu restorana u trajno vlasništvo, a sad dobivamo i moderan restoran – rekao je Pranić.

Nova radna mjesta

Vijećnik HDZ-a Goran Jelavić u svom je izlaganju istaknuo kako je prošle godine bio jedan od rijetkih koji su bili protiv kupnje restorana smatrajući da to treba prepustiti tržištu.

– Ali dobro, sad smo vlasnici zgrade i najgore bi bilo da ostane u ruševnom stanju. U financijskom stanju smo nula-nula, ali objekt ostaje naš, dobivamo restoran i zapošljavamo pet-šest ljudi koji neće otići u Irsku ili Njemačku trbuhom za kruhom. Zato ću podržati ovu odluku – naglasio je Jelavić.

Njegov stranački kolega Rudolf Grljušić rekao je da je inicijalno bio suzdržan oko projekta jer se u vrijeme kupnje restorana govorilo da bi mogao imati kulturnu namjenu, za što bi se mogla izvući sredstva iz fondova, ali je naglasio da će podržati ovaj projekt zbog radnih mjesta koja će se otvoriti.

SDP-ov Željan Barbir je rekao da se ovdje radi o vrlo dobroj investiciji i da je promašeno kritizirati Grad jer je financijski na nuli u ovom slučaju...

– Kad izgradimo dječje igralište i uložimo 300 tisuća kuna, gledamo li koliko ćemo tu zaraditi? Sve vas ovdje pitam da bilo tko od nas želi odvesti djevojku, suprugu, obitelj na ručak, gdje to može napraviti u Vrgorcu? – upitao se Barbir.

Najbolja odluka

NLM-ov predsjednik Gradskog vijeća Ljubomir Erceg kazao je da se uspjelo dobiti investitora koji želi uložiti dva milijuna kuna u restoran, i to u situaciji kada svaki dan netko odlazi iz Vrgorca. Osvrnuo se i na samu kupnju restorana prošle godine.

– Ovom kupnjom Grad je postao jedini vlasnik cijelog kompleksa Tinove kule i okoliša i sada imamo mogućnost da kula i restoran postanu jedna cjelina, pogotovo jer isti projektant radi oba projekta. Netko će za 15 godina moći procijeniti da tu želi neku galeriju ili muzej, ali moći će to napraviti samo zato što smo mi kupili taj restoran.

Da su ga kupili Pivci ili drugi privatnik, to bi bilo njihovo za vijeke vjekova. Sada smo iskoristili mogućnost za najjeftiniju kupnju i smatram da je ovo jedna od najboljih odluka u mandatu gradonačelnika Pranića – rekao je Erceg.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Drago Mihaljević kazao je da ne bi htio da se rasprave HDZ-ovih vijećnika, motivirane isključivo potrebom za transparentnošću, krivo protumače kao protivljenje projektu...

– Mi ovo podržavamo, kao i sve druge projekte koji zapošljavaju građane Vrgorca – rekao je Mihaljević.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:31