StoryEditorOCM
DalmacijaBikijada u Šestanovcu

Dan u kojem 'Gavranu' nitko nije uspio stati na put: zemlja se pod njima ugibala, prašilo se na sve strane, a publika nije očekivala da će pobjedu odnijeti lakši rogonja, i to u svega nekoliko minuta

6. listopada 2019. - 23:57
Ponosni vlasnik bika 'Gavrana' Ivan Popović Bilić

Bik Gavran u vlasništvu Ivana Popovića Bilića iz Šestanovca novi je šampion Hrvatske u kategoriji do 850 kilograma. On je na domaćem terenu u Bizonovoj areni pred oko tri tisuće posjetitelja, porazio dosadašnjeg prvaka Peronju vlasništvo dicmljanskih kumova Kokana i Zebića.

Odmah po ulasku u koridu vidjelo se da će to biti okršaj dana, sudar teškaša kakvi se bome teško viđa na ovakvim seoskim svečanostima. Bez puno odmjeravanja i taktiziranja nasta prasak, lom, reklo bi se zemlja se pod njima ugiba, prašilo je na sve strane, jednostavno, namjerio se junak na junaka. Na trenutak se učinilo kao da će Peronja prevagnuti. Ali ni uznosito držanje ni snažni rogovi pogurani sa 848 kilograma mišićne mase, nisu obeshrabrili dvadesetak kilograma lakšeg Gavrana koji je nakon samo nekoliko minuta aktualnog šampiona istjerao iz koride.

Naime, ovogodišnja jesenska bikijada u Šestanovcu, prva je takva u organizaciji Ivana Popovića Bilića, mladog čovjeka i velikog zaljubljenika u bikove. U petnaest godina godina od kada uzgaja ove rogate ljubimce obišao je sa svojim bikovima cijelu Hrvatsku i susjednu Bosnu i Hercegovinu. Gdje je borba, tu je i Popović. I današnja borba dokaz je kako mu u tom adrenalinom nabijenom svijetu, nema ravna. Upravo zbog njega oko Bizonove arene okupilo se do sada rijetko viđeno mnoštvo.

Lijep dan, a još i nedjelja nagnala je ljubitelje bikijada da potegnuo iz svih krajeva Lijepe naše. U društvu sa domaćinom susreli smo Nikolu Barana od milja zvanim Bik iz Kladnjica u općini Lečevica.

- Dolazim na borbe kada god mogu. Iako je moj bik Zečo izgubio, volim ovaj, ajmo kazat, sport. Budi neki adrenalin, gura nas naprijed. I tako iz bikijade na bikijadu, a ova u Šestanovcu je posebna, jer je naš domaćin poznat u ovim našim krugovima - veli Baran.

Ljubav prema bikovima davnih dana se rodila i kod Tonća Popovića. Ovaj dugogodišnji šestanovački mesar ne propušta niti jednu bikijadu. Ovu nije ni moga ni da je htio, jer ipak sin je organizator, čiji je bik od jučer ponosni vlasnik titule šampiona Hrvatske. I da nije, opet bi Tonći bio pohodio koridu.

-Lako ćemo mi za bikove, nego ti mene odvajaš od posla.

Kakvog posla? - pitamo.

-Zar ne vidiš kakav sam. Sičem meso...

Pa pošto se prodaje? - nastavljamo sa pitanjima.

- Janjetina sa kapulicom 200, odojak 120 kuna. Ide, nešto se prodaje. Ljudi kupuju kako ko može. Neki samo dođu, pitaju i odu, a šta ja tu mogu - odmahuje rukom na odlasku Tonći.

Na megdan u Šestanovac došli su Danimir Kraljević iz Blata na Cetini i Jure Čikeš iz Žeževice. Kod ovog potonjeg ljubav prema bikovima rodila se upravo na ovakvim i sličnim seoskim svečanostima. Tvrdi da kao dijete nije čuvao krave, ni bikove kao neki, pa da bi se tamo negdje na livadi poboli tko je jači.

- Kada sam malo podresta, već su smaknuli krave i volove. Doša traktor, pa tako i njih nestalo - veselo će Jure.

Spektakl kod Bilića nije bio samo rezerviran za borbu onu prvaka Hrvatske. Tog dana tražio se i najjači bik na Balkanu. Rogove su ukrstili Gumeni ljubimac Matea Grabovca iz Prološca, inače do jučer aktualni prvak Balkana i izazivač Brizan vlasništvo Nikše Vitića iz Sinja. Kao i u prvom slučaju pobjedu je odnio izazivač Brizan i okitio se lovorikama novog šampiona Balkana.

Ovogodišnja bikijada u Šestanovcu pokazala je da se sve više mladih ljudio odlučilo baviti uzgojem ovih rogatih ljubimaca. Jednako tako postotak mladih posjetitelja odnosno gledatelja, po slobodnoj procjeni prelazi sedamdeset posto što je također značajan porast u odnosu na prije desetak godina kada je tim "auditorijem“ vladala starija populacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:27