StoryEditorOCM
DalmacijaGuide b

Iz Imotske krajine u svijet krenula još jedna uspješna priča: mladi inovator predstavio izum koji će unijeti revoluciju; 'Imao sam primamljive ponude iz inozemstva, ali želim ostati tu'

5. listopada 2019. - 10:32

Iz Runovića u svijet ovom pričom kreće povijest. Da, upravo tako, jer nam je mladi Runovićanin 22-godišnji Mario Ljubičić predstavio svoj novi tehnološki izum, "bicikl koji priča", sofisticirani uradak koji će, vjerujemo, unijeti revoluciju u turističko korištenje bicikla.

Mladi 'Mad Max' iz Runovića sastavio električni automobil od Golfa, Yuga, starih televizora i radija i predstavio ga Rimčevim inženjerima

Nakon što jednostavno financijski nije mogao krenuti u komercijalizaciju već visoko složene tehnologije oko električnog automobila, Mario je sjeo za računalo, ušao u svoju malu, ali sada novu radionicu, koju mu je tik do kuće nedavno izgradio otac, te tu stvorio bicikl koji priča.

Puni naziv njegova izuma je "Guide b"– bicikl vodič. Radio je na njemu punih pet mjeseci. Ovoga puta u izradi posebnog softvera pomogao mu je rođak, također mladi informatički genijalac Ivan Ljubičić. Sve ostalo napravio je Mario. Evo i njegove priče.

– Godine 2018. učinio sam što sam moga s električnim automobilom i vidio da sam ne mogu. Mogu ga nadograđivati, imam sve u glavi, ali sam stalno u financijskom minusu, jer sve košta. U međuvremenu sam imao i vrlo primamljive pozive iz nekih europskih zemalja, ali želim ostati i raditi u mojim Runovićima, u Imotskoj krajini, jer sam uvjeren da i mi ovdje i s ovakvom tehnologijom možemo puno učiniti i stvarati svjetske brendove. Znači, razmišljao sam što to može brzo i učinkovito ući u svakodnevicu te je učiniti boljom i pristupačnijom.

Vidite kako se razvija turizam u Imotskoj krajini, konačno i u Hrvatskoj. A vidio sam i koliko je i cikloturizam popularan, pa sam krenuo u izradu pametnog bicikla, ili još bolje rečeno bicikla koji priča, koji stalno komunicira s vozačem, koji mu je i rekreacija i prijatelj u vožnji, ali i veliki pomagač u snalaženju na pojedinim rutama.

U pet mjeseci stvorio sam proizvod koji, koliko sam upućen, nema nitko kod nas, a ni u svijetu. Velika prednost ovog proizvoda je što ga mogu raditi u Runoviću. Moj bicikl čiji je softver uredio moj rođak Ivan Ljubičić, a ja sve ostalo, može bez problema voziti s novom baterijom 100 kilometara, očitava najbolje biciklističke ture, zna u svakom trenutku vremensku prognozu na pojedinim etapama, zna nadmorsku visinu i u svakom trenutku dojavi vozaču ono što ga zanima.

Ako želite avanturističku turu, dojavi vam gdje je ta lokacija, ako želite negdje stati i odmoriti se, javlja gdje je najbliži ili najbolji restoran, konoba ili neki drugi ugostiteljski objekt. Biciklist samo treba skinuti aplikaciju i dobit će uvid u sva stanja na terenu. S biciklom se dobiva i posebno dizajnirana pametna kaciga preko koje biciklist komunicira. Moja kaciga govori pedeset jezika, pa je dostupan proizvod širom svijeta.

Bicikl vozaču govori o lokaciji na kojoj se nalazi ili o lokacijama na koje želi ići. Znači, moj bicikl ti nudi sve što želiš vidjeti i doživjeti prilikom vožnje. Recimo, upozorava te u svakom trenutku koliko ima do odredišta. Izradili smo prototip, a već sutra mogu krenuti u proizvodnju.

Ovim izumom ciljano sam išao na to da ga mogu koristiti turističke zajednice i razne turističke agencije za svoje goste. Gost s biciklom dobije karticu te se uključi softver i on na svom jeziku dozna sve o tome gdje se nalazi, ali baš sve. Primjerice, bicikl će preko kacige ispričati turistu sve o ljepotama našeg Modrog jezera u Imotskom. Ili, recimo, u Splitu, Dubrovniku, Trogiru, gdje god dođe i nešto ga zanima sve će saznati preko slušalica.

Znači bicikl ponudi ono što ima u blizini pojedine lokacije, a vi izaberete što vas zanima. Može vam ispričati povijest toga mjesta ili lokacije. Za sada smo se bazirali na Imotsku krajinu i njezine lokalitete, a s narudžbama ćemo samo nadograditi na softver podatke iz tih sredina.

Bicikl možete voziti i bez pedaliranja, a pomoći će biciklistu da savlada i najveće uspone. Može ići 35 km na sat, jer je to i u okvirima zakona. Dakako, na ručicama ima gas koji vozač po volji dodaje i oduzima. Na mom biciklu možete napuniti mobitel, a cijela glavna baterija brzo se napuni.

Na displeju imate ponudu povijesnih tura, avanturističkih tura, nekih mističnih tura, arheoloških znamenitosti. Sada imamo visokosofisticiranu platformu, a ono što zažele turističke zajednice, agencije, hoteli, ma bilo tko sa svoga područja, mi im sve ugradimo i dostavimo bicikl na korištenje. Imamo i svoju web stranicu te nam se svatko može javiti.

Ovim proizvodom možemo konkurirati bilo kome u svijetu. Na kraju, moram kazati da mi je vjetar u leđa dala i moja općina zajedno s načelnikom imenjakom Marijom Repušićem, financijski su mi pomogli i prepoznali su da radim pametan posao – u jednom dahu nam je ispričao svoju priču mladi genijalac iz Runovića.

Učinili smo i promotivni đir s novim izumom Marija Ljubičića te moramo priznati da smo se oduševili.

Diplome i medalje za električni automobil

Mladi genijalac inovator prvi je Imoćanin koji je sam svojom rukom, bez tehničkih i materijalnih pomagala izradio električni automobil. U svojoj maloj radionici, u rodnoj kući, mjesecima je pripremao taj proizvod. Dakako predstavio se s njim i pobrao niz priznanja. Spomenimo samo neke od njih. To je prva nagrada i zlatna medalja na velikom sajmu inovacija u Zagrebu 2018. godine.

Na istom sajmu između 800 inovatora iz cijelog svijeta dobio je i posebno priznanje od ruske delegacije, potom nagradu za najpopularniju inovaciju, Zlatnu diplomu za najbolju dalmatinsku inovaciju, pa na Hrvatskom sajmu inovacija u Ivanić-Gradu, u svibnju ove godine, zlatnu plaketu. Mario je osoba godine Imotske krajine, dobitnik nagrade svoje općine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:11