StoryEditorOCM
Dalmacijagradsko vijeće odlučilo

Četiri tisuće kaštelanskih osnovaca dobit će novac za radne materijale

27. rujna 2019. - 14:45

Nakon ljetne stanke kaštelanski gradski vijećnici vratili su se u klupe i odradili 17. sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj su većinom glasova usvojili drugi ovogodišnji rebalans proračuna, kojim se prihodi i rashodi povećavaju za približno tri milijuna kuna, kao i niz odluka koje su se našle na dnevnom redu sjednice.

Među njima, svakako i najzanimljivija, odluka je prema kojoj će, na prijedlog gradonačelnika Denisa Ivanovića, roditelji svih kaštelanskih osnovaca, njih oko četiri tisuće, dobiti financijsku pomoć od Grada za kupnju radnog materijala za učenike osnovnih škola.

– Roditelji svih učenika od prvog do četvrtog razreda iz svih pet kaštelanskih osnovnih škola dobit će pomoć od 200 kuna po djetetu, a roditelji učenika od petog do osmog razreda 300 kuna po djetetu. Način na koji će isplata biti izvršena te termine isplate utvrdit ćemo u idućim danima jer radi se o velikom broju učenika, njih gotovo četiri tisuće. Roditelji neće trebati prilagati račune, odnosno dokaze o potrošenim sredstvima u navedenu svrhu – kazala je pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić.

Upravo ta odluka bila je i jedan od razloga za novim rebalansom proračuna.

Vijećnici su prihvatili i sve predložene izmjene programa prema kojima će se, uz radne materijale za osnovce, povećati i iznos za pomoć potrebitim obiteljima po odlukama gradonačelnika, iznos za kapitalna ulaganja, poput pomoći HNK Gošk u realizaciji pomoćnog igrališta i obnove ploča iz 2. svjetskog rata, iznos za sanaciju štete od poplave u dječjem vrtiću Kaštela, iznos za sufinanciranje Večeri dalmatinske pisme, iznos za sufinanciranje obrta za dadilje.

Prema programima, smanjuju se ili potpuno brišu za ovu godinu sredstva za rekonstrukciju Kulturnog centra jer je u tijeku izrada projekata, a radovi neće započeti u ovoj godini, te za nabavu vatrogasnih vozila jer iako će sva tri DVD-a uskoro dobiti nova vozila, trošak za Grad nastat će tek u idućoj godini.

Vijećnici su usvojili i odluku prema kojoj se reciklažno dvorište u Rudinama daje na upravljanje trgovačkom društvu "Zeleno i modro", a kako je kazala pročelnica za komunalu Marija Pelivan, o radu reciklažnog dvorišta jednom godišnje podnosit će se izvješće Gradskom vijeću.

Vijećnici su izglasali i davanje suglasnosti za dugoročno zaduženje trgovačkom društvu Zeleno i modro, kako bi ova gradska komunalna tvrtka nabavila dva rabljena vozila.

– Radi se o financijskom leasingu na razdoblje od pet godina, uz kamatnu stopu od 3,75 posto, ukupne vrijednosti oko 1,4 milijuna kuna. Nabavit će se dva rabljena vozila za prikupljanje otpada, jedno od 16 kubika, a drugo od sedam kubika volumena – informirao je vijećnike direktor "Zelenog i modrog" Alen Lučić.

Nefunkcionalna ribarnica u Starom

Filip Plećaš kritizirao je izgled nove ribarnice u Kaštel Starom, opisavši je kao nefunkcionalnu, te je zatražio od nadležnih da mu na sljedećoj sjednici dostave podatke o makar jednom projektu u gradu koji je realiziran prema planovima.

Vijećnica Akcije mladih Ana Ljubica zamjerila je dvogodišnje rješavanje pitanja neadekvatnog autobusnog stajališta u Rudinama, na kojem djeca čekaju školski autobus, bez rezultata, na što je gradonačelnik odgovorio da se radi o imovinskopravnim odnosima zbog kojih to pitanje nije lako riješiti.

Goran Samardžić otvorio je pitanje donošenja odluke o kućnom redu, a SDP-ovca Matka Kuzmanića zanimalo je jesu li postignuti dogovori s Cemexom o ljetnom kinu u Kaštel Sućurcu, kako bi Grad mogao upravljati istim.

– Ove godine s Cemexom smo dogovorili da nam ustupe zemljište kod tvornice Sveti Juraj kako bismo uredili autobusno stajalište. Ljetno kino je pokrenuto kao tema i mislim da bismo tu temu mogli finalizirati u sljedećoj godini – kazao je Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:10