StoryEditorOCM
DalmacijaKREĆE obnova

Nakon pet godina prokišnjavanja i urušavanja problemima stanara u spomeniku kulture došao je kraj: 'Stambeno' je protivno Vladinoj uredbi prolongiralo sanaciju, pokrenuli su se tek nakon ultimatuma

24. rujna 2019. - 11:38
Ivica Mula u Kući Vuković, u supruginu stanu čiji se strop urušio

Eppur si muove! Nakon gotovo trogodišnjeg odugovlačenja s obnovom krovišta Kuće Vuković u Kalalargi, pretprošlog je tjedna, na isti dan kad je objavljen članak u Makarskoj kronici, održan sastanak čiji je epilog: kreće sanacija!

Podsjetit ćemo kratko da se radi o kulturnom dobru koje propada već tri godine iz, ruku na srce, nejasnog ili barem nedovoljno opravdanog razloga. "Stambeno gospodarstvo Makarska" nije bilo u stanju naplatiti se od dvaju dužnika te je protivno Vladinoj uredbi, koja nalaže hitni postupak u ovakvim situacijama, prolongiralo sanaciju sve dok se krov nije počeo urušavati.

Tek nakon ultimatuma koji je "Stambenom" dao odvjetnik jednog od stanara, odnosno najave objave u medijima, izabran je izvođač i donesena je odluka o ovrsi nad dužnicima. I TZ Makarska i Grad Makarska su obećali financijski pomoći jer se nova ponuda popela gotovo dvostruko više od prvotne iz 2017. – sada iznosi oko 220 tisuća kuna. A stanari na računu imaju oko 140 tisuća.

Potopljeni u spomeniku kulture: stanari kuće Vuković u Makarskoj već se pet godina bore s kišom i strahuju od urušavanja krova

Sve ove informacije dobili smo posrednim putem, od Ivice Mule čija je supruga vlasnica stana na najgornjem katu i koji je u prošloj "Kronici" vrlo eksplicitno prstom upro u "Stambeno gospodarstvo" optužujući ih za nerad.

No, službene informacije od "Stambenog gospodarstva" još uvijek čekamo... Upit smo im poslali 7. rujna, porukom podsjetili na upit, no nismo dobili baš nikakav odgovor. S obzirom na dinamiku rješavanja problema u konkretnom slučaju, ne treba nas čuditi.

S druge strane, konzervatori iz Splita bili su standardno profesionalni i odgovorili na upit prilično brzo.

– Svaki je vlasnik dužan skrbiti o svojem materijalnom dobru – nekretnini, bila ona kulturno dobro ili ne, kako se ne bi ugrožavali životi stanara ili prolaznika – odgovara Anita Gamulin na naš upit o odgovornosti "Stambenog gospodarstva", koje nije vlasnik, ali je izabrano za upravljanje.

– U tijeku je natječaj Ministarstva kulture za zaštitne radove na kulturnim dobrima, oglašen je na stranicama Ministarstva kulture, pa su vlasnici u mogućnosti kandidirati se na natječaj kao pomoć u potrebnoj sanaciji. Ako oštećenja ugrožavaju javnu površinu ili prolaznike, očekuje se reakcija komunalnih redara – zaključila je Gamulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:27