StoryEditorOCM
Dalmacijareforma

Gasi se Ured državne uprave: ne zna se koliko će ovaj manevar koštati građane, a evo i koliko činovnika seli na 'novo' radno mjesto

17. rujna 2019. - 11:27

Ministar uprave Ivan Malenica uskoro bi se trebao "spustiti" u Dalmaciju kako bi se regionalne vlasti što bolje pripremile za reformu koja slijedi.

Riječ je o projektu preuzimanja poslova iz djelokruga Ureda državne uprave od prvog dana iduće godine koji je najavljivao i Lovro Kuščević, njegov prethodnik na čelu tog resora. Taj dio nacionalne administracije osnovan je početkom 2000-ih, u mandatu SDP-ove koalicijske Vlade, a tada je dio dotadašnjih poslova županijskih vlasti prebačen na urede državne uprave.

Riječ je o, među ostalim, kategorizaciji turističkog smještaja, provođenju postupaka vezanih uz oduzetu imovinu u bivšoj državi, organizaciji poslova, pa i kadroviranju u prosvjetnom sustavu, kao i nizu sličnih aktivnosti iz gospodarskog, društvenog, upravnog i imovinsko-pravnog resora. Pod "kapom" Ureda državne uprave djeluju i matični uredi.

– Prema Vladinoj odluci, a s ciljem olakšanja građanima, brže i jednostavnije dostupnosti različitih administrativnih usluga, dolazi do integriranja ispostava državne uprave u županije po cijeloj Hrvatskoj. Ured državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sa svojih 11 ispostava (Solin, Kaštela, Trogir, Sinj, Omiš, Makarska, Imotski, Vrgorac, Supetar, Hvar i Vis), ima 326 zaposlenih koji su se dužni staviti na raspolaganje Županiji.

Ministarstvo uprave će osigurati potrebna sredstva za ovaj postupak o čemu će se ovih dana detaljnije razgovarati. Tek nakon obavljene analize, u suradnji s Ministarstvom uprave i Uredom državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, moći ćemo potpunije odgovoriti, ali svakako možemo kazati kako će svi djelatnici biti zbrinuti – odgovorili su iz Županije na naše pitanje o broju zaposlenika koji će preuzeti regionalna vlast, kao i drugim detaljima promjena koje bi, kako je najavljeno, trebale nastupiti od Nove godine.

Županija sa svim svojim ispostavama na području srednje Dalmacije, kako tvrde, zadnjih desetak godina u kontinuitetu ima između 210 i 220 zaposlenika. Pripreme za preuzimanje poslova Ureda državne uprave već su u tijeku, navodi se u odgovoru.

– Obveza županija kao jedinica područne samouprave, prema Vladinoj odluci, je od 1. siječnja 2020. godine preuzeti sve poslove državne uprave za što se već pripremamo, a budući da smo s ispostavom državne uprave u našoj županiji i dosad izvrsno surađivali, ne očekujemo veće probleme – poručuju iz Županije.

Međutim, na naš upit koliki će to biti dodatni trošak za regionalnu upravu nismo dobili precizan odgovor, samo tvrdnju kako će "nakon sastanka s ministrom uprave Ivanom Malenicom i njegovim stručnim službama, imati precizne procjene koštanja cijelog procesa, o čemu će zatim izvijestiti i javnost".

'Firma' se zatvara, ali novi kadrovi ulaze

Unatoč već donesenoj Vladinoj odluci o gašenju Ureda državne uprave, zanimljivo je spomenuti da taj dio administracije i dalje zapošljava nove kadrove. Tako je u tijeku natječaj za prijem stručnog suradnika za društvene djelatnosti u makarskoj ispostavi, a u najužem krugu ostalo je četvero kandidata, u dobi od 27 do 38 godina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 21:24