StoryEditorOCM
DalmacijaPoruka učiteljima

Nadbiskup Marin Barišić: Krist nam nudi plan za život koji nadilazi Kurikulum i sve svjetovne planove. Marija je najbolja i najvažnija učiteljica

8. rujna 2019. - 14:10

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić pozvao je u nedjelju, dan prije početka nove školske godine, odgojno-obrazovne djelatnike da se zauzmu za kršćanske vrijednosti te da ne dopuste da im briga zbog uvođenja novih metoda učenja, zasjeni "osobu učenika", njegova pitanja i potrebe.

"Vaša časna uloga obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koje dijele i vaši učenici i njihovi roditelji," poručio je odgojno-obrazovnim djelatnicima nadbiskup u propovijedi na svetkovinu Male Gospe u Solinu
Istaknuo je kako se iskreno se nada podršci odgojno-obrazovnih djelatnika i njihovom svesrdnom doprinosu cjelovitom odgoju djece i mladih.

"Ne dopustite da vam briga zbog uvođenja novih metoda, načina i tehnika učenja i podučavanja zasjeni osobu učenikâ koja je pred vama, njihova pitanja i njihove potrebe," poručio im je Barišić.

Po njegovim riječima, Isus Krist predstavlja nam Božji plan života koji uključuje i ujedno daleko nadilazi svaki plan, kurikulum Škole za život.

"Škola za život može se ostvariti jedino ako smo mi odrasli redoviti, pažljivi, odgovorni učenici u svakodnevnoj stvarnosti. Ali, ako mi svoj život i svoje ishode svedemo samo na imati, tehniku, kruh, neće to biti cjelovitost pogleda na život, već ćemo postati samo aranžeri sredstava za život bez cilja i smisla," istaknuo je nadbiskup.

Ako se pokušavamo služiti vezama, ugrozit ćemo nove naraštaje

Želimo li, dodao je, da škola u našem društvu bude doista škola za život, onda smo "mi odrasli učitelji za takvu školu", pozvani biti svjedoci cjelovita pogleda na život koji uključuje i obrazovanje i odgoj, odnos prema Bogu i čovjeku.

"No, ako se u životu pokušavamo služiti vezama, kuvertama, nepoštenim snalaženjem, a život traži rad, učenje, stručnost, poštenje, postat ćemo oporba životu, a ne svjedoci života, ugrozit ćemo nove naraštaje i potkopati temelje budućnosti humanog društva," naglasio je Barišić.

Po njegovim riječima, često se čuje govor o novom naraštaju u Školi za život, ali to je isprazan govor ako nam u školi ne bude života, ne bude učenika. Također je rekao kako Škola za život, kao i svaka druga reforma školstva u našem društvu ovisi "o nama odraslima takozvanim učenicima škole života."

"Poštovani ravnatelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, vi ste produžena ruka roditelja, prvih i povlaštenih odgojitelja svoje djece. Od iznimne je važnosti povezivanje i odgojno prožimanje obitelji i škole jer ono pozitivno utječe na razvoj učenika, njihovu socijalizaciju i učenje," kazao je Barišić.

Kazao je kako je naš identitet određen naslijeđem, ali i novošću kojoj se odgojem i obrazovanjem otvaramo.

"U našem trajnom i cjelovitom odgoju i obrazovanju, majka Marija nam je najbolja i najvažnija učiteljica života," poručio je nadbiskup Barišić.

Misi u Solinu, koja je okupila brojne vjernike, nazočili su premijer Andrej Plenković, ministri obrane i uprave Damir Krstičević i Ivan Malenica, saborski zastupnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:56