StoryEditorOCM
Dalmacijajedinstven doživljaj

Nestvarno lijepa: naša najpoznatija plaža ima ozbiljnu konkurenciju, jeste li već posjetili ovu bajkovitu uvalu? Uspoređuju je sa slavnom tajlandskom plažom, ali nama je daleko ljepša...

Piše T.S.M.
23. kolovoza 2019. - 19:41
stiniva_panorame3-020817.JPG

Bračni Zlatni rat dugo je slovio za našu najljepšu i najpoznatiju plažu, no posljednjih godina viška Stiniva mu je postala opasna konkurencija. Prekrasna šljunčana plaža skrivena visokim stijenama gotovoje nevidljiva s mora prije tri godine proglašena je najljepšomu Europi, zasluženo 'prešišavši' čak 299 atraktivnih kupališta.

Je li ovo dokaz da živimo u najljepšem komadiću svemira?! Pogledajte spektakularne fotografije dalmatinskih uvala koje ostavljaju bez daha

Od tada ne prestaje zanimanje za posjet ovoj skrovitoj ljepotici, a društvene mreže prepune su laskavih fotografija i oduševljenih komentara pa bez pretjerivanja možemo reći da je Stiniva prava internetska zvijezda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautiful Croatia (@beautiful_cro) on



Smještena je južno od ceste koja povezuje zaselak Podšpilje i Plisko Polje, a do nje vodi zahtjevna kozja staza kojom se treba spuštati dvadesetak minuta do pola sata. Ugodniji način za posjet uvali je brodom, a ako nemate vlastiti, pregledajte bogatu ponudu turističkih agencija koje nude dnevne izlete u Stinivu ili im je njen obilazak u sklopu posjeta Modroj špilji.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simone B. (@kroatienphotography__) on


Kako god da stignete do nje, trud će vam se isplatiti jer dočekat će vas kristalno bistro more, lijepo žalo od oblutaka i jedinstven, pomalo mističan osjećaj pri pogledu na strme stijene koje kao da grle uvalu. Neki uspoređuju Stinivu s čuvenom tajlandskom plažom u zaljevu Maya,koja je poslužila kao scenografija za film Plaža, no usudit ćemo im se protusloviti i reći da je Stiniva daleko ljepša.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blue shark - Boat excursions (@blue_shark_boat_transfers) on


Uvala je duga oko 600 metara, a na ulazu široka stotinjak. S obje strane okružena je visokim liticama i tako skrivena od pogleda s mora, ali i od valova. Na dnu zaljeva smješteno je nekoliko nenastanjenih ribarskih kuća, koje su zajedno s uvalom zaštićene kao prirodni rezervat, a uvala je zbog zanimljivog podvodnog svijeta zanimljiva za ronioce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danijela (@danchi13) on

Ipak, na kraju vam moramo uputiti upozorenje da je Stiniva zbog ogromne popularnosti izgubila draž skrivene uvale za mirno kupanje pa budite spremni na to da ćete ju dijeliti s hrpom drugih kupača. Ako je ono što vas mami na kupanje na ovakvoj plaži osjećaj mira i opuštanja, preporučujemo vam da izlet planirate za kraj ljeta, kad gužva lagano opadne. U protivnom, samo naprijed!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Riva Travel Croatia (@rivatravelcroatia) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:25