StoryEditorOCM
Dalmacijakaos na izlazu iz splita

Ceste su zatvorene, a radovi nisu daleko odmaknuli; ŽUC ima svoje objašnjenje, no stanarima i vlasnicima tvrtki je 'prekipjelo': Dosta nam je, ako se stanje uskoro ne riješi sami ćemo pustiti ulicu u promet

22. kolovoza 2019. - 12:45

Postavljanje plinovodnih instalacija u Matoševoj i Hektorovićevoj ulici u Solinu započelo je prije mjesec i pol dana, ali radovi nisu daleko odmakli.

Kako tvrde naši čitatelji, redom vlasnici tvrtki na tom graničnom području između Solina i Splita, nije bilo potrebe da se toliko dugo zatvore dijelovi prometnica, uključujući i Matoševu, između semafora kod trgovačkog centra "Salona mall" i onoga nešto istočnijega prema Mravnicima. Riječ je o glavnoj cesti koja povezuje Solin i Split s Mravincima i Kučinama.

– Radovi na postavljanju plinovoda u Hektorovićevoj i Matoševoj ulici traju predugo i danima nikoga na gradilištu nije bilo niti se išta radilo. Nazvao sam investitora "EVN Croatia", izvođačku tvrtku "Monter Zagreb", Grad, Policijsku upravu i Županijsku upravu za ceste (ŽUC). Nitko ništa ne zna, svi prebacuju odgovornost jedni na druge, pri čemu mi nitko nije znao reći kada će radovi biti gotovi – ogorčen je Mate Šimundža, vlasnik tvrtke "Elektrotehna" čije je sjedište upravo na Dračevcu.

– Mi koji stanujemo u blizini poznamo sporedne puteve pa ćemo nekako i doći, ali što je s našim klijentima kojima nije poznat put kroz Japirko ili preko Dračevca, a trebaju doći do nas – pita se Šimundža i dodaje:

– Nalazimo se tako s njima u "Konzumu", u "Salona mallu" pa ih vodimo sporednim ulicama do naših sjedišta, a s druge strane su izvođač i investitor raskopali cestu, ostavili je tako. Ako se uskoro radovi ne završe, osobno ću ukloniti prepreke i znakove na cesti i pustiti je u promet, kad već nitko nije odgovoran za ovaj projekt. Njihov prosjek radova je pola metra dnevno.

Možete kontaktirati bilo koga iz ovog naselja i svima nam je puna kapa i njihova nereda i nerada. Radili su most preko obilaznice godinu dana, nakon čega je stanje još gore nego je bilo, ukinuli su odvojak za Mravince, napravili kružni tok jedinstven u svijetu po svojoj gluposti, a sada mjesecima rade ulicu od sto metara. Gdje nalaze te prometne stručnjake i rješenja? Bilo bi dobro da se to patentira pa dobije markicu "Izvorno hrvatsko".

Kako objasniti ovakav nered i nerad, pita se naš sugovornik, a približava se blagdan Male Gospe i Dana grada Solina.

– Možda naši vrli političari čekaju Malu Gospu pa da stanu pred mikrofone i novinare i pohvale se svojom dikom i da objasne narodu, da nije njih, da možda ne bi bilo ni nas, ni ceste ni Hrvatske. Nisam siguran, ali ni to ne isključujem – naglasio je Šimundža.

Iz tvrtke "EVN Croatia", županijskog koncesionara plinovodne mreže, na naša pitanja o radovima u Solinu navode kako su svoj dio projekta u Hektorovićevoj ulici završili prije 14 dana, te se očekuje asfaltiranje prometnice, a koja je, dodaju, u statusu čekanja zbog dodatnih radova čiji je investitor Grad.

– Zbog geološkog sastava tla i arheološkog istraživanja radovi na polaganju plinovoda u Matoševoj ulici započeli su 17. srpnja, a bit će završeni 28. kolovoza. U međuvremenu su na spomenutoj prometnici obavljana arheološka istraživanja i arhiviranja, te je iz tog razloga bio manji broj radnika na gradilištu – poručuju iz "EVN Croatije".

Prema riječima Željka Sikirice iz ŽUC-a, pod čijom je nadležnošću Matoševa ulica, ta je ustanova izdala suglasnost za spomenute radove, kao i suglasnost za privremenu regulaciju, a ujedno obavlja i nadzor, čime se podrazumijeva i praćenje određene dinamike realizacije radova, kao i sigurnost svih sudionika u prometu.

– I nama je, naravno, u cilju da se ispoštuju svi rokovi budući da je to važna županijska prometnica prema Mravincima i Kučinama, a isto tako put i do drugih važnih objekata, poput institucija kao što je Općinski sud u Splitu. Vjerojatno će se radovi u Matoševoj protegnuti i na rujan, ali mi ćemo učiniti sve da se rokovi ispoštuju i dinamika ubrza – poručio je Sikirica.

– Grad je u srpnju počeo s radovima u Hektorovićevoj ulici. U isto vrijeme započeti su radovi u Matoševoj ulici, koje izvodi tvrtka "EVN Croatia". Usporedno s postavljanjem plinske instalacije, Grad radi na rekonstruiranju dijela Hektorovićeve ulice, a koja je u našoj nadležnosti te ćemo je presvući u cijelosti novim asfaltom – navode iz gradske uprave u odgovoru na naš upit i dodaju:

– Predviđeni završetak prve faze radova u Hektorovićevoj ulici je do kraja kolovoza. Radovi na drugoj fazi rekonstrukcije spomenute prometnice odnose se na potez od ulaza u prodajni centar "Lidl" do raskrižja s Ulicom Marka Marulića, dužine oko 40 metara, a taj dio će se izvoditi nakon blagdana Male Gospe i Dana grada.

Glede Matoševe ulice, riječ je o županijskoj cesti koja je pod nadležnosti ŽUC-a, ali predstavnici Grada bit će u svakodnevnoj komunikaciji s navedenom institucijom, kako bi se radovi na navedenoj lokaciji završili što prije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:36