StoryEditorOCM
Dalmacijauznemirujuće svjedočanstvo

Supruga pokojnog 57-godišnjaka na sudu iznijela potresne detalje drame kod Hvara: Sin je spavao kao da je mrtav, a suprug je bio nagnut nad kadu, na leđima je imao crvene mrlje...

21. kolovoza 2019. - 10:21
Obitelj Talijana

Na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je sucu istrage svoj iskaz dala Manuela Fiasconaro, supruga pokojnog 57-godišnjeg sicilijanskog menadžera Eugenia Vincija, koji je svoj život izgubio 13. kolovoza ove godine zbog trovanja ugljičnim monoksidom na jedrenjaku "Atlantia".

Ona je na brodu bila zajedno sa sinom i kćeri, koji su zbog trovanja u teškom stanju završili u splitskoj bolnici, no, srećom, zahvaljujući iznimnom trudu splitskih liječnika i osoblja bolnice, djeca se dobro oporavljaju te će biti prebačena na liječenje u Italiju.

Nesretna žena kazala je da su 10. kolovoza, zajedno s još četvero prijatelja došli u Hrvatsku te da su, nakon dolaska na jedrenjak, u jednoj sobi koja je bila uz krmeni dio bili smješteni njezin suprug, ona i njihov 11-godišnji sin, dok je 15-godišnja kći bila u kabini ispred njihove, prema pramcu s desne strane. Posada, pak, bila je smještena u pramčanom dijelu broda.

Opisala je detaljno kako su protekla njihova prva dva dana krstarenja te što su sve jeli u hvarskom restoranu. Ispričala je da su se odmah, pri ukrcaju na brod, požalili posadi da ne radi hladnjak niti klima-uređaj te da iz otvora za "klimu" dolazi neugodan miris. Mirisalo je kao benzin ili nafta, no poslije se taj smrad promijenio, bio je sličan mirisu plina. Navela je i da su oni to među sobom komentirali, no da ne zna je li te primjedbe netko prenio posadi.

S posadom su dogovorili da "klima" radi četiri sata dnevno, a kako im je bilo važnije da im noću bude hladnije, kako bi mogli ugodno spavati, dogovorili su se da tu treću, ispostavilo se poslije kobnu, noć upale "klimu" kad se oni vrate s večere u Hvaru.

Od trenutka izlaska iz restorana do dolaska na brod prošlo je oko pola sata.

– Desetak minuta nakon dolaska kći i ja smo otišle spavati. Otvorivši vrata njezine kabine osjetio se smrad koji je dolazio iz otvora klima-uređaja. I u našoj kabini, također, kad sam ušla, osjetio se isti smrad. Legla sam na krevet i zaspala, a nakon nekog vremena sam osjetila da mi je jako vruće i da mi fali zraka, pa sam rekla suprugu da vidi što je s "klimom". On je otišao i vratio s jednim članom posade, ne znam je li to bio kapetan ili skiper te je "klima" ugašena. Zaspala sam, no nakon nekog vremena sam osjetila da mi se povraća. Bilo mi je jako loše, a vidjela sam da kraj mene na krevetu nema supruga. Zaspala sam, i opet sam se nakon nekog vremena probudila te sam opet povratila u krevetu, a niti tada nije bilo mog supruga kraj mene – kazala je žrtva oštećenica u svom iskazu.

Od četiri prozorčića u njihovoj kabini te je večeri ona napola zatvorila dva, koja su bila pokraj njihova kreveta, kako bi učinak "klime" bio bolji, dok su dva prozorčića uz krevet njezina sina bila otvorena cijelo vrijeme.

Navela je da je nakon toga opet zaspala i probudila se tek ujutro oko 10 sati te da se jako loše osjećala. Pogledala je prema sinu koji je spavao kao da je mrtav, a u kupaonici čija su vrata bila otvorena, vidjela je supruga nagnutog nad kadu i na njegovim golim leđima primijetila je crvene mrlje. Kad ga je dotaknula nije osjetila da je hladan. Izletjela je iz kabine i tamo vidjela prijatelja i prijateljicu kojima je rekla da je njezinu suprugu jako loše.

Muškarac je ušao u njihovu kabinu i ubrzo izašao rekavši da je Eugenio mrtav. Otišao je potom do kabine u kojoj su bili bivši talijanski senator Bruno Mancuso i njegova supruga te je vidio da je i njima jako loše.

U kabinu njezine kćeri nije se moglo ući jer su vrata bila zaključana, pa je kapetan "Atlantie" provalio u kabinu i iznio djevojčicu zapjenjenih usta na palubu. Također, jedna od gošći je ubrzo na palubu donijela i dječaka kojem je također bilo jako loše.

Supruga preminulog kazala je kako je jedan od gostiju dao Mancusu i njegovoj supruzi injekcije antitoksikanta te da je istu htio dati i njezinoj kćeri, no zapovjednik broda to nije dopustio.

– U Hvaru su nas dočekala kola Hitne pomoći te smo djeca i ja prevezeni do helikoptera, a onda i u bolnicu u Splitu – istaknula je.

Navela je i da ne zna da li je dok su bili na Visu prvu večer "klima" radila, no da drugu noć s 11. na 12. kolovoza "klima" u kabinama nije radila, a nije ni čula bilo kakvu buku od motora dok je brod mirovao.

Istraga se zbog teškog kazneno djelo protiv opće sigurnosti u svezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, koju ODO Split vodi protiv 23-godišnjeg vlasnika i četiri godine starijeg zapovjednika "Atlantie", nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:50