StoryEditorOCM
DalmacijaHvarska Bonaca

Vlasnik restorana u kojem su večerali otrovani Talijani: Znao sam da ne postoji nikakva šansa da je moja hrana uzrok, ali svejedno je to bilo najgore jutro u mom životu

14. kolovoza 2019. - 11:01

- Znao sam da ne postoji ni najmanja mogućnost da su se talijanski turisti koji su večerali kod mene, u mome restoranu "Bonaca" otrovali spizom. Ja kupujem samo frišku spizu i vodim brigu o onome što stavljam ljudima na stol. Jako mi je žao što se sve ovo dogodilo, što je čovjek preminuo i što su djeca u jako teškom stanju. Samo molimo Boga da oni prežive, kazuje nam sinoć kasno u ekskluzivnom razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" Dražen Bonković, vlasnik restorana "Bonaca".

Kao što se već zna "Bonaca" je došla u žižu hrvatske javnosti kao restoran u kojemu su se navodno od hrane otrovali talijanski turisti, koji su tamo večerali u ponedjeljak navečer.

- U ponedjeljak poslijepodne telefonski su s broda, na kojemu su boravili talijanski turisti obavili rezervaciju u "Bonaci". Rekli su da će gosti doći na večeru u 21 sat. I tako je bilo oko 21 sat oni su došli. Radilo se o dvije obitelji, odnosno o šest odraslih ljudi i dvoje djece. Čim su sjeli za stok naručili su hvarsku gregadu, dagnje na buzaru, jedan pileći file, dva puta pečenu hobotnicu sa pinjolima, grčku salatu i šurle sa tartufima, kazuje Bonković.

- Nakon predjela i glavnog jela još su jednom naručili porciju dagnji. Račun sam im izdao u 22.47 sati, nakon čega su napustili restoran. Bili su jako dobro raspoloženi, nasmijani i moram reći da su bili jako zadovoljni hranom i pićem. Nisu imali nikakve primjedbe. Stalno su mu govorili kako je hrana dobra, kazuje Bonković.

Šok za njega, ali i ostalo osoblje "Bonace" nastupa u utorak oko 11 sati.

- Tada mi u restoran dolazi policija i govori o čemu se radi. Bio sam u šoku, nisam znao što bih rekao. Jednostavno nisam mogao vjerovati što se događa. To mi je bilo najgore jutro u životu. Zapečatirali su nam restoran, kuhinju i rekli da ne možemo raditi, nakon čega odlaze na brod na kojemu su Talijani boravili. Kod nas dolaze oko 17 sati te su tada tražili od mene da im dam namirnice iz frižidera, koje su bile izdane po računu gostiju iz Italije. Dao sam im dagnje, hobotnicu i pileći file, kao i sve ostalo što su tražili iz kuhinje. Sve namirnice koje su tražili su i dobili i sve su te namirnice imale deklaracije i račune sa poznatim dobavljačem. Utvrđena je sljednost namirnica, a od mene su još tražili da im pokažem i ostale račune iz restorana te večeri, kako bi vidjeli je li još netko naručivao istu hranu kao i Talijani. Još su gosti sa tri ili četiri stola jeli dagnje i nikome ništa nije bilo. Nitko nije bio otrovan. Napravili su zaposnik i rekli da prema svemu viđenome mi nismo uzrok trovanja i da možemo nastaviti raditi, kazuje Bonković.

Vlasnik "Bonace" jako je tužan zbog tragedije koja je zadesila obitelj:

- Samo želim da toj djeci bude dobro. Nikada u ovom poslu, a radim ga već 14 godina nisam imao problema. Nikada nitko nije imao prigovora na hranu u mome restoranu. Svi ugostitelji znaju kako je ovo jeb.. posao i da moraš uvijek imati frišku i dobru spizu da bi u njemu opstao, zaključuje Dražen Bonković.

Restoran "Bonaca" koji je u Hvaru otvoren još 1972. godine sinoć je nastavio sa radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 23:20