StoryEditorOCM
Dalmacija'Narod vidi, ali ne haje'

Šestanovac kao da je pretplaćen na nevolje: 'Hrvatske ceste' 'sjele' na račun i ugrozile rad Općine!; Oporba: Načelnik je cijeli svoj staž proveo po sudovima i uglavnom je gubio sporove

14. srpnja 2019. - 19:44
Joško Pejković, Ante Tavrić i Hrvoje Šestan

U Općini Šestanovac kao da su pretplaćeni na nevolje.

Nakon neslavnoga sudskog epiloga koji je rezultirao isplatom nekoliko stotina tisuća kuna na temelju "penala" zbog nezakonito uručenog otkaza Marku Baleti, bivšem općinskom pročelniku za upravne poslove čija su stvarna potraživanja zbog neisplaćenih plaća znatno veća, prije nekoliko dana na adresu lokalne vlasti stigla je nova pravomoćna presuda u sporu s "Hrvatskim cestama" (HC).

Iznos od oko 4,5 milijuna kuna, koliko državna tvrtka potražuje od Općine, dvostruko je veći od onog od prije desetak godina kada je lokalna uprava na ime neplaćenog komunalnog doprinosa s HC-ova računa "skinula" 2,14 milijuna kuna nakon što se odustalo od izgradnje obilaznice Šestanovca.

HC je još 2009. podnio Ministarstvu graditeljstva zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za premještanje trase državne ceste izvan naselja Šestanovac zbog čega je Općina donijela rješenje o plaćanju komunalnog doprinosa. Godinu dana kasnije zaključkom resornog ministarstva postupak izdavanja dozvole je obustavljen, a time je prestala i obveza državne tvrtke za podmirivanje "komunalija".

Općinska vlast pisanim putem obaviještena je o tom činu i od nje je tada zatraženo poništenje rješenja o plaćanju komunalnog doprinosa. Unatoč tome, Općina je pokrenula ovrhu i početkom 2011. od HC-a naplatila 2,14 milijuna kuna. Nacionalna kompanija uzvratila je tužbom i pravomoćno dobila spor, te je "sjela" na račun Općine Šestanovac i ozbiljno ugrozila njihovo poslovanje.

Na posljedice takvog vođenja lokalne politike svojedobno su upozoravali oporbenjaci u Općinskom vijeću, a sada traže i hitno sazivanje izvanredne sjednice tog tijela.

- To nam je bila jedina mogućnost. Nitko nas nije ni upoznao sa svojevrsnom blokadom općinskog računa od strane HC-a i poteškoća koje iz toga proizlaze. Žalosno je da iz drugih izvora dobivamo obavijest o prisilnom skidanju novčanih sredstava. Nažalost, ovo nije prvi slučaj. Pave Čikeš je cijeli svoj načelnički staž proveo po sudovima i što je najžalosnije uglavnom ih je izgubio - tvrdi Ante Tavrić, nezavisni vijećnik.

Prema neslužbenim podacima, ukupna vrijednost sporova koje je Općina izgubila kreće se oko 6 milijuna kuna, što bi predstavljalo financijski udar i na puno veće sredine.

- Zbog njegove nestručnosti, spriječen je svaki razvojni projekt u našem mjestu. Podigli smo i kaznenu prijavu zbog "rada" u svoju korist. Međutim, i danas, skoro godinu dana nakon prijave, USKOK još nije pokrenuo postupak. Upozorili smo i saborski Odbor za žalbe koji je koncem travnja poslao požurnicu na adresu USKOK-a, ali i od toga ništa. Zbog osnovane sumnje na ciljano zataškavanje naše kaznene prijave, sljedećih dana namjeravamo istu prijavu proširiti i ponovno uputiti na iste adrese. Ne znam tko ga i zašto štiti, ali znam da je nekada perspektivnu općinu doveo na prosjački štap - ističe oporbenjak.

Svojim istupom vijećnici šalju javni apel stanovništvu, obavještavajući ih o gotovo svakodnevnom ispadanju "kostura iz ormara" općinske uprave i o nepotrebnom odljevu općinskih sredstava.

- Teško je u ovom trenutku bilo što kazati. Ovo što se radi nije normalno. Zamislite da vam novac poreznih obveznika netko stalno troši na kojekakve sporove koji su unaprijed osuđeni na propast. Ima li itko pametan u općinskoj vlasti da kaže tom čovjeku da to što radi nije dobro. Za vodovod nema, ali zato gubitničke sudske presude dijeli šakom i kapom - riječi su HČSP-ovca Joška Pejkovića.

Njegov stranački kolega Hrvoje Šestan dijeli njegovo mišljenje. Država ne funkcionira - stav je mladog šestanovačkog vijećnika koji dodaje:

- Međutim, načelnik krivnju za sve prebacuje na nas, oporbene vijećnike i naše medijske istupe, tvrdeći da stvaramo negativnu klimu. Da vidimo i tračak svjetla na kraju ovog mračnog tunela, sam bi reka, ljudi uhvatimo se zajedno da riješimo ove probleme, ali tog svjetla ma ni onog prigušenog, nema na vidiku. Reći će netko s pravom - zašto ga birate? Nažalost, dio sumještana povjeruje predizbornim obećanjima, pa se onda ništa ne događa do sljedećih izbora kada se podigne jedan zid i tako unedogled. Narod vidi, ali ne haje, pogotovo oni stariji koji su u većini, a na štetu mlađih i obrazovanih ljudi. I gdje će oni nego preko granice.

U svom pisanom odgovoru, Tamara Pajić iz HC-ova Ureda za odnose s javnošću tvrdi kako je ta tvrtka bila prisiljena Trgovačkom sudu u Splitu podnijeti tužbu protiv Općine Šestanovac radi stjecanja novca bez osnove.

- Pravomoćnom i ovršnom presudom Trgovačkog suda iz 2013. godine naloženo je Općini da plati HC-u navedeni iznos sa zateznim kamatama. Sljedećih godina, pokušali smo više puta na miran način urediti potraživanja, no nije postignut dogovor koji bi zadovoljio obje strane. Stoga je HC prije mjesec dana podnio Financijskoj agenciji (Fina) zahtjev za izravnu naplatu, te je banka po Fininu nalogu zaplijenila Općini iznos od oko 900 tisuća kuna i blokirala račun. Općina Šestanovac se nakon toga obratila HC-a zamolbom za sklapanje izvansudskog sporazuma o namirenju.

Krenulo se odmah s odlukom o odobrenju sklapanja takvog sporazuma o namirenju temeljem kojeg bi se Općina obvezala odmah u roku dva dana od potpisa sporazuma platiti 900 tisuća kuna, a ostatak dospjele tražbine podmiriti u roku četiri godine u jednakim mjesečnim ratama. Međutim, u Šestanovcu su odbili sklopiti sporazum, te su Općinskom sudu u Splitu podnijeli prijedlog proglašenja pljenidbe i prijenosa nedopuštenim i prijedlog za odgodu ovrhe.

Novim rješenjem suda usvojen je prijedlog lokalne vlasti za odgodu ovrhe, a zaključkom istog suda naloženo je Fini da se na račun ovršenika (Općine, op.a.) vrati iznos 427.638 kuna za lipanj, te da se ubuduće za svaki mjesec ovrhu nad Općinom provodi pljenidbom tako da ovršeniku ne uzima iznos potreban za nužne rashode u istoj visini.

U Splitu je u tijeku postupak u kojem će sud nakon što utvrdi točnu visinu rashoda nužnih za obavljanje osnovnih zadaća Općine donijeti rješenje kojim će odrediti mjesečni iznos koji će se plijeniti s općinskog računa radi naplate dugovanja prema HC-u na temelju pravomoćne presude Trgovačkog suda - zaključuje se u dopisu državne tvrtke.

Izvidi su tajni

Obratili smo se i na adresu USKOK-a vezano za podizanje kaznene prijave koju su prije gotovo godinu dana podigli oporbeni vijećnici protiv općinskog načelnika Pave Čikeša. U svom odgovoru zamjenica ravnateljice USKOK-a Nataša Đurović obavještava nas da je o provođenju izvida u predmetnom slučaju taj ured obavijestio podnositelje kaznene prijave i Odbor za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora. Tvrde kako su izvidi tajni, a po njihovu dovršetku bit će donesena meritorna državnoodvjetnička odluka.

Općinari: Normalno funkcioniramo

U općini Šestanovac su nam potvrdili kako su prema HC-u pokrenuli postupak izravne naplate. Međutim, općina je uložila prigovor i rješenjem suda odgođeno je njezino izvršenje budući da je u fazi rješavanje pitanja nagodbe koja bi, po njima, uključivala otpis dugovanja bilo preko otpisa kamata i dio duga, te nastavak ulaganja u općinu Šestanovac kroz izgradnju nogostupa i prilaza državnim cestama koje su u vlasništvu HC-a. Također, napominju kako općina do konačnog rješenja normalno funkcionira i redovito plaća sve svoje prispjele obveze, a tako će, tvrde u općini, nastaviti i dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:22