StoryEditorOCM
Dalmacijastigli plenković i butković

Svečano otvoren novi terminal splitske Zračne luke: primat će i do 2500 putnika u satu, investicija je vrijedna 450 milijuna kuna

13. srpnja 2019. - 15:42

Novi putnički terminal Zračne luke Split u Kaštelima, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, težak oko pola milijarde kuna, danas je svečano otvoren, a kako bi se iz prve ruke upoznao s izgledom ovog velebnog zdanja, cijelu zgradu pred ulazak prvih putnika obišao je i premijerAndrej Plenković u pratnji nekoliko ministara, župana Blaženka Bobana, gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića, Splita Andre Krstulovića Opare, saborskog zastupnika Ante Sanadera i domaćina, direktora aerodroma Lukše Novaka.

- Ovo je definitivno jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata, a uz ovaj, podsjetio bih i na obnovljene zračne luke u Zagrebu, Dubrovniku, ulaže se u luku Zadar ali i one luke na otocima kao što su luka Brač i Lošinj. Ovaj projekt je započet u mandatu ove Vlade, ali je u tom mandatu, kao što vidite - i završen. Ovo je dugo pripreman i pametno osmišljen projekt koji će omogućiti kvalitetan protok putnika i smanjenje gužvi s kojima su ovdje do sada bili suočeni. Veseli me što su luku gradile naše domaće tvrtke - kazao je premijer Plenković, navodeći da bi nakon lanjskih više od tri milijuna, ove godine kroz zračnu luku u Kaštelima moglo proći i do pet milijuna putnika.

Izražavajući zadovoljstvo završenim projektom, direktor Lukša Novak zahvalio je svima koji su radili na stvaranju i nastajanju ovog objekta, posebno projektantu Ivanu Vuliću.

- Danas promet teče normalno, unatoč premještaju u novu zgradu. Danas će kroz luku proći oko 30 tisuća putnika u više od 120 aviona, a tijekom srpnja proći će ih oko 700 tisuća - kazao je Novak, dok je ministar prometa i infrastrukture Oleg Butkovićnajavio nastavak ulaganja u infrastrukturu, a posebno u Dalmaciji.

 

- Oko 20 milijardi kuna europskog novca ulaže se u prometnu infrastrukturu, a veseli me što kreće projekt ceste prema Omišu, koja je jedan od većih prioriteta. Ovaj projekt na aerodromu je dokaz da se sve može odraditi kvalitetno i na vrijeme, i na tome čestitam svima koji su radili na njegovom nastajanju, dodao je Butković.
Inače, projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala sastojao se od dva dijela: prvi je onaj infrastrukturni, a drugi je bio opremanje. Sve skupa košta 450 milijuna bez PDV-a, a izvor financiranja je dijelom kredit HBOR-a i vlastita sredstva Zračne luke Split. Valja istaknuti da će putnicima prolazak splitskim aerodromom biti znatno ugodniji, a počet će kod stare Kaštelanske ceste, gdje se smjestio autobusni terminal za 48 mjesta te parkiralište za 900 automobila. U zgradi autobusnog terminala smješteni su ugostiteljski objekti i "rent-a-car" tvrtke, a ulaskom u taj prostor putnik se može početi pripremati za let, jer se već nalazi u jednom dijelu aerodroma. Potrebno je samo prijeći ostakljeni most dugačak 120 metara, koji će ih dovesti do impresivne i nove putničke zgrade.

Fascinantan i moderan dizajn novog terminala ukupne površine 35.000 četvornih metara rad je arhitekta Ivana Vulića, a najviše pažnje privlači drvena kupola ili, bolje rečeno, konstrukcija na koju se s druge strane nadovezala i "kontrakupola".

U prizemlju putničkog terminala smjestilo se trideset novih "check in" šaltera sa svom potrebnom opremom, gdje su jučer spremno dočekani prvi putnici.

Na prvom katu, gdje se smjestilo šest novih "gateova" za ulazak u zrakoplove, sigurno neće biti nesnosnih gužvi, jer se radi o znatno većem prostoru u koji je stalo 1200 sjedalica za čekanje ukrcaja na let i oko 500 sjedalica ugostiteljskih objekata te puno veća "Duty free" trgovina.

Sve će biti puno brže i jednostavnije tijekom sigurnosne provjere putnika i njihove ručne prtljage, koja će se odvijati na čak sedam linija za zaštitni pregled s najnovijom tehnologijom i tihim alarmom koji detektira sumnjivi sadržaj. Također će brže biti i na dolascima, jer će se u budućnosti prtljaga vrtjeti na čak pet karusela.

Možda najimpresivniji, ali svakako i najskuplji segment kod opremanja zračne luke, koji je stajao više od 55 milijuna kuna, je nova sortirnica putničke prtljage, koja se smjestila u gotovo deset puta većem prostoru od prijašnjeg i opremljena je najmodernijim pogonom.

Ispod trideset check in šaltera nalazi se spust za kufere koji vode do dva EDS (Explosive detection system) rendgena. Pogon je kupljen od nizozemskog proizvođača "Vanderlande", a njime se upravlja tabletom. Kapacitet mu je tri tisuće kufera na sat, dok je novi kapacitet same zračne luke između pet i šest milijuna putnika.
Svi s nestrpljenjem iščekuju okončanje cijelog projekta koji se očekuje koncem 2019. godine, kada će nakon rekonstrukcije starog terminala staklena stijenka, koja se nalazi između nove i stare zgrade - nestati. Tako će se dvije zgrade samo spojiti i postati impresivan aerodrom s čak deset "gateova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:31