StoryEditorOCM
DalmacijaIZLAZAK NA TRKALIŠTE

Počele završne pripreme za 304. Sinjsku alku: 'Dosad nismo imali nijednu ozljedu jahača ili konja'

12. srpnja 2019. - 00:59

Dolaskom na trkalište alkari su u četvrtak poslijepodne započeli završne pripreme za 304. Sinjsku alku, koja će se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović održati 4. kolovoza.

Na trkalištu će sve do samih natjecanja, za pobjednike Bare i Čoje i slavodobitnika Alke, uvježbavati gađanje kopljem u alkarsku metu.

Odlukom alkarskog vojvode Boška Ramljaka u završnim pripremama, sve do posljednjeg tjedna, sudjelovat će sva 33 kandidata, među kojima su dosadašnji alkari i zajedno s njima vježbenici. Oni su s pripremama počeli u lipnju i otad trenirali najmanje dva puta tjedno, jašući na hipodromu, Sinjskim poljem i uz rijeku Cetinu te na terenima u okolici Sinja.

U četvrtak, prije polaska na trkalište, na alkare i njihove konje božji blagoslov uz zagovor Gospe Sinjske zazvao je župni vikar fra Antonio Mravak.

– U dosadašnjem dijelu priprema obavili smo sve planirane zadaće. Postigli smo ujahavanje konja i jahača i pritom nismo imali nijednu ozljedu jahača ili konja. Pred nama i posebno konjima je zahtjevniji dio, jer je staza trkališta za konje puno napornija, s obzirom da se radi o naglom startu i punom galopu. Da bismo odmarali konje, na trkalište će kroz naredna dva tjedna dolaziti po 25 kandidata – kaže alaj-čauš Ivica Filipović Grčić.

– Po ustaljenoj praksi, prvog dana alkarskog tjedna odredit ću barjaktara, alkare u pratnji barjaka, svog ađutanta i najviše 17 alkara kopljanika. U dogovoru s alaj-čaušom odlučio sam da se dotad pripremaju svi koji su počeli pripreme u svibnju. To je naročito važno vježbenicima, da galopirajući na konju s kopljem u ruci osjete atmosferu na trkalištu i samo pogađanje alkarske mete. Vjerujem da će alkari uistinu imati čvrstu desnicu i oko sokolovo i da će 304. izdanje Sinjske alke biti na najvišoj razini, u skladu s našom alkarskom tradicijom – kaže alkarski vojvoda Boško Ramljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:27