StoryEditorOCM
Dalmacijalopovi su krenuli u akciju

Nemojte biti lak plijen! Evo što sve možete poduzeti kako vas ne bi pokrali dok ste na kupanju i čime se sve možete 'naoružati' da biste na plaži zaštitili stvari i živce

Piše T.S.M.
9. srpnja 2019. - 22:03
makarska21-080719

Nakon ozbiljnog upozorenja splitske policije da su krađe po plažama uzele maha mnogi će se zapitati što bi mogli napraviti da ne postanu dio kriminalne statistike. Voditelj Odjela za prevenciju PU splitsko-dalmatinske Paško Ugrina našoj je kolegici ispričao sve o načinu na koji operiraju lopovi po plažama diljem županije, istaknuvši kako je pogrešna pretpostavka da takve krađe u pravilu obavljaju muškarci neugledna izgleda te da je prevencija najbolja zaštita.

Varka je da se radi o neuglednim muškarcima koji patroliraju i traže plijen: šef policijskog Odjela za prevenciju objašnjava kako 'operiraju' lopovi na plažama i savjetuje kako sačuvati stvari od krađe

E pa da ne biste cijelo kupanje proveli pazeći na svoje stvari kao kobac, malo smo istražili kako možemo zaštititi vrijedne predmete dok se kupamo. Najjednostavniji savjet je da na plažu ne nosite previše novca i vrijedne predmete bez kojih (valjda) možete izdržati dva-tri sata.

Možda biste skupocjenu kameru ipak mogli ostaviti kod kuće, a umjesto Kindlea ponijeti pravu, tiskanu knjigu ili časopis? Ako ipak ne možete, razmislite o kupovini 'Anti Theft' torbe za plažu, koja ima dobro osigurani pretinac sa šifrom. Mnogi modeli imaju i zaštitu od topline i puno zgodnih džepova, pa će vam savršeno doći za odlazak na kupanje. Ovdje možete pogledati kako izgleda jedan od modela.

Želite li proći nešto jeftinije, možete nabaviti vodonepropusnu torbicu za oko pojasa, s kojom možete zaplivati bez da se brinete krade li vam netko upravo novac, mobitel i druge vrijedne stvari. Novi modeli su od mekanih materijala, ugodnih za nošenje, mnogi od njih imaju poseban džepić osjetljiv na dodire pa kroz njega možete upravljati svojm smartphoneom bez da ga mokrim rukama morate vaditi iz torbice.

Ako nošenje torbice oko pojasa baš i nije vaš đir, razmislite o manje upadljivoj verziji koja se nosi oko vrata. Riječ je zapravo o vodonepropusnoj futroli poput ove, u koju stanu novci, kartice i mobitel. Treba li vam zaštititi više stvari, recimo i kameru, bolje je odabrati plutajuću torbicu za dragocjenosti, koju vučete za sobom dok plivate.

Bojite li se da ćete izgledati blesavo, razmislite samo kako biste izgledali dok uspaničeno trčite vamo-tamo po plaži tražeći svoje stvari i lopova koji ih je odnio. 

Nismo vas uvjerili? Dobro, onda poradite na sigurnosti. Premda je voditelj Ugrina srušio predrasudu o neuglednim muškarcima koji se malo previše muvaju po plaži, točno je da lopovi vrebaju trenutak kad će potencijalnoj žrtvi popustiti pažnja. Ponekad su nestrpljivi pa će namjerno izazvati pomutnju kako bi vam odvratili pozornost pa pripazite ako se netko pored vas spotakne i zalije vas nečim (da, baš kao u filmovima) ili se najednom pored vas stvori bučna grupica.


Kupate li se u društvu, nemojte svi zajedno ići u more, pametnije je da netko ostane uz stvari i pripazi ih. Ako baš morate svi u istom trenutku biti u moru - ili se kupate sami - možete zamoliti nekog na susjednom ručniku da vam pripazi stvari.

Pripazite ipak da to nije grupa neodgovornih tinejdžera, ekipica koja se upravo predobro zabavlja ispijajući pive i baveći se svojim poslom ili netko tko vam izgleda da bi radije malo ubio oko nego ga bacio na vaše stvari. Najbolji pokazatelj da ste našli odgovornog 'čuvara' je da i sam dobro pazi na svoje stvari.

Kupate li se u većem društvu, stvari radije smjestite na hrpu u sredini između ručnika, jer kad su na rubu lakše su dostupne lopovima. 

I još jedan savjet: ponašajte se razumno - nemojte mahati skupocjenim uređajima i modnim dodacima tako da ih cijela plaža vidi i nemojte ih ostavljati na ručniku ili vrhu torbe. Neka vam stvari budu an sigurnom i dok se sunčate na ručniku tik do njih. Nikad ne znate kad ćete blaženo zakunjati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:08