StoryEditorOCM
Dalmacijahvalevrijedan projekt ima poprilično manjkavosti

Dobra ideja, krivo mjesto: azil za pse u Saloni

Piše PSD.
6. svibnja 2008. - 21:45

Gotovo svakodnevno se događa da ljudi iz svih krajeva naše županije iskorištavaju nenaseljeni dio puta prema zakozjačkim Blacama za ostavljanje svojih dojučerašnjih ljubimaca koji potom u potrazi za hranom ulaze u tuđa dvorišta i nanose štetu.

Takav se slučaj nedavno dogodio upravo na Blacama, psi lutalice rastrgali su gotovo čitavo stado koza obitelji Spajić, a kako doznajemo, ovo nije prvi i jedini takav slučaj.

Nekoliko prijatelja životinja pokušava tom problemu stati na kraj tako što su u samom srcu antičke Salone, preko puta Kapljuča, uredili komad ograđene zemlje i na njemu smjestili azil za napuštene pse.

Međutim, ovaj hvalevrijedan projekt ima poprilično manjkavosti, a jedna od njih je ta što azilu za pse nikako nije mjesto među antičkim zidinama.

Konzervatori u ovom slučaju ne mogu puno učiniti jer, iako se radi o prostoru arheološkog parka, očevidom je utvrđeno da azil izravno ne ugrožava kulturno dobro, ali prema riječima glasnogovornice Ministarstva kulture, Ivane Kušec, azil bi mogao biti u suprotnosti s odredbama Grada Solina o korištenju i namjeni prostora arheološkog parka, te u suprotnosti sa sanitarnim, komunalnim i veterinarskim propisima udomljavanja životinja.

- Smatramo da ovom objektu uistinu nije mjesto u Saloni. Azil je nasušna potreba i našega grada, ali i čitave županije, koja bi se i trebala pozabaviti tim pitanjem, mi ćemo to potencirati i sudjelovati koliko budu dopuštale mogućnosti – kazao nam je solinski gradonačelnik Blaženko Boban.

vesna boban / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:33