StoryEditorOCM
Dalmacijanema predaha

Kad se iskrcate s trajekta u Supetru, ove ljude možda nećete vidjeti, ali znat ćete - oni su tu bili prije vas: upoznajte marljivu ekipu koju već četiri godine vodi mlada direktorica Marijana, njoj se nije problem ni uspeti i sjesti u kamion...

6. srpnja 2019. - 14:27

Ono što u Zagrebu radi Holding gradonačelnika Milana Bandića, to u Supetru čini Komunalno društvo "Grad". Po obujmu i raznovrsnosti poslova supetarski komunalci predstavljaju Zagrebački holding u malom.

Pod njihovim poslovnim stijegom nalaze se usluge hortikulturnog uređenja, građevinsko-zanatske usluge, prikupljanje, odvoz i odlaganje otpada, čišćenje javnoprometnih površina i plaža, tržnice na malo, parkirališta, te pauk-služba, naplata vezova i održavanje reda u luci, grobljanske usluge i upravljanje školskom sportskom dvoranom.

U njihovoj nadležnosti je i odlagalište smeća Kupinovica, a našli bi se tu i još pokoji poslovi. Uz Supetar, vode brigu i o naseljima Mirca, Škrip i Splitska. Ako želite u našem listu objaviti osmrtnicu ili izraziti sućut, to možete sve učiniti u uredu Komunalnog društva "Grad".

U Supetru bilo kuda – Komunalno društvo "Grad" svuda.

Mjesto direktora supetarskog holdinga, barem na prvi pogled, prema percepciji i vokaciji, pripada muškome rodu i muškoj ruci. Ali u Supetru nije tako. Svim tim poslovima u Komunalnom društvu "Grad" ravna ženska ruka – tridesetdvogodišnja Marijana Šemanović. I to već pune četiri godine. Ni jedno radno mjesto u Supetru nije u središtu zanimanja javnosti kao to.

– Nekako sam se naučila nositi i živjeti s time. Ima kritika koje su opravdane i dobronamjerne, ali i onih drugih. Ipak želim vjerovati da je svima nama isti cilj, a to je da naš grad bude što bolji, ljepši i uređeniji. Svjesni smo u tom dijelu i naše velike odgovornosti – kazala je na početku razgovora Marijana Šemanović.

Komunalci u Supetru prvi kreću na posao, a posljednji odlaze na počinak. Dok još mnogi drugi spavaju, radnici čistoće, prije nego svane zora, nalaze se na svome radnome mjestu. Privezivači trajekata, jahti i drugih plovila otići će svojim kućama pod okriljem mraka i noći, kada isprate ili privežu posljednji trajekt, a to je sat iza ponoći. Ljetni bioritam ne priznaje nikakve stanke.

Kada počne sezona, tada ni za direktoricu Šemanović ni za supetarski holding nema mira. Puno puta treba intervenirati i mimo uobičajenih poslova i radnog vremena jer ljetni život i vreva donose razne situacije koje nije uvijek moguće predvidjeti. Svoj doprinos daju i kulturnom ljetu jer je montaža pozornica te prijenos stolica njihova domaća zadaća.

U Komunalnom društvu "Grad" stalno je zaposleno 59 radnika, a do sada je na sezonskim poslovima primljeno deset djelatnika. Na naš upit kako je organiziran i na koji način funkcionira supetarski holding, direktorica Šemanović je pojasnila kako su ustrojeni kroz četiri radne jedinice koje imaju svoje odjele. Na čelu svake radne jedinice je voditelj službe i to je glavni operativni tim.

– Znate kako je to. Ponekad i poleti pokoja iskra, temperamentne smo naravi. Ipak, nastojimo na određeni način motivirati radnike na način da su njihovi poslovi i te kako bitni i važni za grad Supetar. I svaki propust brzo će se uvidjeti, a mi se trudimo da tih propusta bude što manje. Djelujemo kao skladan tim, a ja sam uvijek spremna saslušati i uvažiti argumente svakog rukovoditelja, ali i radnika. Nisam od onih koji misle da sve znaju i da su najpametniji – pojasnila je prva žena supetarskog komunalnog poduzeća, a to što je na toj poziciji žena, kaže:

– Nisam nikada u poslu osjetila da zato što sam žena imam neki dodatni problem ili privilegij kod mojih zaposlenika. Po pitanju spola na radnim mjestima, osobno nemam nikakvih predrasuda, a profesionalan i odgovoran pristup poslu se podrazumijeva.

Direktorica Šemanović bez problema će se uspeti i sjesti u kamion za prikupljanje otpada, a sigurno bi takva fotografija mogla naći svoje mjesto i u pokojem modnom časopisu. Isto tako obići će zelene površine i trajektnu luke te se sresti s privezivačima cima i raspitati se o možebitnim problemima.

Na ulici će porazgovarati sa svojim pometačima, a u parku na Ratac sjest će u vrtuljak kako bi se uvjerila je li siguran i kako funkcionira, jer djeca trebaju imati svoje bezbrižne radosti. Zatim treba obići i groblja, a ima ih četiri, dok se plaže o kojima vode brigu prostiru na 75 tisuća metara četvornih. Tu su i brojne zelene površine, na koje Supetar može biti ponosan.

Iz svog ureda direktorica se spusti u pogon stolarije i pomogne majstoru Juri Vuškoviću pridržati komad drva za obradu. Iz te stolarske radionice izišli su jedinstveni drveni štandovi koji su postavljeni na Vlačici i toliko su se svojom funkcionalnošću i izgledom svidjeli da su počele stizati narudžbe i iz drugih bračkih općina. U svakom slučaju, kreativni su ti supetarski komunalci pa čak razmišljaju da taj svoj štand – patentiraju. Možda bi i Zagrebački holding mogao nešto od njih i naučiti.

Ipak, glavna misija društva uključuje cjelovito gospodarenje otpadom. U naseljima Mirca, Škrip i Splitska komunalni otpad prikuplja se na "kućnome pragu", putem čipiranih spremnika, dok su istodobno uklonjeni svi spremnici za otpad s javnih površina. Nakon sezone taj sustav krenut će i na području grada Supetra na kojemu se prikupljanje reciklabilnog otpada obavlja preko četrnaest zelenih otoka postavljenih na javnim površinama. Sve te poslove obavljaju uz pomoć devet vozila i dvije čistilice.

– Grad Supetar – rezolutna je Marijana Šemanović – ni u kom slučaju neće dopustiti da se cjelokupni brački otpad odlaže na gradsko odlagalište "Kupinovica", zbog čega je održan i referendum. U našem sloganu "Naš grad – njihovo smeće" sve je kazano – dodala je direktorica supetarskih komunalaca.

Ona jedino rješenje vidi u kreiranju i definiranju svih karika, počevši od vrha, u lancu gospodarenja otpadom jer ako barem jedna nedostaje, više se ne može govoriti o jedinstvenom, cjelovitom i održivom sustavu gospodarenja otpadom.

Gotovo svakodnevno komunicira s gradonačelnicom Ivanom Marković i ta je suradnja besprijekorna, ali i preduvjet uspješnog obavljanja postavljenih zadaća.

U sklopu projekta "Dica mora" komunalci su postavili informativne ploče na plažama o važnosti adekvatnog postupanja s otpadom. Ploče su postavljene na plažama Vlačica, Acapulco, Banj i Gumonca, dok će idućih dana biti postavljene i na plažama Vrilo, Babin laz, Zastup i Mutnik. Isto tako na nekoliko plaža su postavljeni novi naplatni tuševi, a cijena jednominutnog tuširanja iznosi samo dvije kune.

Prva žena supetarskog holdinga posebno je ponosna na školsku sportsku dvoranu jer su svi slobodni termini u njoj unaprijed zauzeti. Štoviše, traže se i dodatni termini. U jutarnjem terminu koriste je srednjoškolci, a u popodnevnim te vikendom brojne udruge. Bez nje sportski, zabavni i kulturni život u Supetru bio bi nezamisliv. Tako, primjerice, Košarkaški klub Brač, koji je osnovan prije dvije godine, danas broji čak stotinu članova dječjeg uzrasta.

Najmlađi i najomiljeniji član supetarskog holdinga je psić – Kodi. Pronašli su ga prije nešto više od mjesec dana ostavljenog pokraj jednog kontejnera. Doveli su ga i udomili u dvorištu Komunalnog društva i od tada se ne odvaja od njih. Toliko su ga zavoljeli da su preko Facebook stranice raspisali natječaj za njegovo ime. Bilo je puno prijedloga, ali je odabrano Kodi jer ime asocira na komunalno društvo. Osoba koja je predložila ime nagrađena je s mjesec dana besplatnog gradskog parkinga.

Dok smo bili u krugu Komunalnog društva, dio radnika nastojao je izbjeći objektiv našeg fotoreportera. Međutim, kada je došlo fotografiranje sa psićem Kodijem, takve bojazni više nije bilo.

– Sada mi čuvamo njega, a uskoro će on čuvati nas i našu imovinu – kazali su na rastanku složno uglas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:43