StoryEditorOCM
Dalmacijaheroj s brača

Supetrani nagradili hrabrog vatrogasca Tomu koji je stao pred huligane u obranu sezonskih radnika: 'Da opet vidim napad na ljude, ponovno bih postupio na isti način'

2. srpnja 2019. - 18:31
Odvažni gasitelj primio je priznanje iz ruku gradonačelnice Marković

Supetranin Tomislav Tomo Domančić izrastao je u hrvatskog heroja.

Nakon što je bez razmišljanja stao u obranu slabijih i nemoćnijih, pa i po cijenu da dobije žestoke batine, što se u konačnici i dogodilo, pobrao je simpatije i naklonost gotovo cijele javnosti. O tom njegovu činu još će se dugo govoriti jer su takvi primjeri junaštva kod nas prava rijetkost.

Njegov Supetar odužio mu se na način da mu je na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća dodijelio zahvalnicu za njegovu hrabrost i junački pothvat. Dok je primao nagradu iz ruku gradonačelnice Ivane Marković i predsjednice Vijeća Danijele Kirigin, svi vijećnici, gosti i uzvanici dugotrajnim pljeskom su nagradili svoga hrabrog i odvažnog vatrogasca Tomu Domančića.

– Drago mi je da je moj grad stao uz mene i vjerujem kako se ovako nešto više nikada neće dogoditi u Supetru i bilo gdje drugdje. Drago mi je za ovu zahvalnicu i upućeni pljesak, ali ja bih u istoj situaciji ponovno postupio na jednak način. Stao bih u obranu napadnutih i nemoćnih – kazao je s gradskom nagradom u ruci mladi vatrogasac.

Podsjetimo, Domančić je prije tri tjedna, u ranim jutarnjim satima, stao u obranu četvero sezonskih radnika, među kojima je bila i jedna djevojka, koje su huligani napali navodno samo zbog toga što su govorili srpskim jezikom. Vatrogasac je "uletio u vatru" i pokušao je zaštititi svoje vršnjake.

Premda se zbog toga nemilog događaja Supetar našao na svojevrsnoj "crnoj listi" unutar same Hrvatske, ali i izvan nje, svijetla točka u svemu tome bio je Tomo Domančić, koji je svojim činom skrenuo pažnju na činjenicu da je najveći brački grad oduvijek bio otvoren za sve, bez obzira na naciju, vjeru i boju kože. Iako među skupinom napadača nitko nije bio iz Supetra, ostao je gorak trag da se napad dogodio upravo na njegovim ulicama.

– Nemilosrdno su nas i brutalno udarali i cipelarili, a da se nije pojavio taksist koji je uperio svjetlo automobila i počeo trubiti, tko zna što bi s nama bilo. U tom trenutku se skupina napadača razbježala. Što reći nego ne ponovilo se nikada više – prisjetio se Domančić tih teških trenutaka, koje neće nikada zaboraviti.

Svoju hrabrost "platio" je višestrukom frakturom nosne kosti te zadobivenim drugim ozljedama, zbog čega je završio u splitskom Kliničkom bolničkom centru, gdje ga, kako nam je rekao, uskoro čeka operacija nosa. Dakle, posljedice brutalnog napada još će osjećati i nositi sa sobom.

Supetranin Tomislav Tomo Domančić u praksi je, svojim činjenjem, posvjedočio kako je suprotstavljanje nasilju elementarni čin građanskog ponašanja i odgovornosti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 00:14