StoryEditorOCM
Dalmacijaodluka gradskog vijeća

Kaštela dobila novi GUP: otkrivamo gdje će niknuti još jedna marina, a gdje će se od sada moći graditi i stambeni objekti

2. srpnja 2019. - 00:18
Kaštela bi trebala biti bogatija za još jednu lučicu

Većinom glasova "Za" i jednim protiv, gradski vijećnici usvojili su novi Generalni urbanistički plan (GUP) Grada Kaštela i tako odredili površine na kojima je moguće graditi, što se na njima može graditi te kolika je dopuštena veličina građevina.

Nakon što je pokrenuta Javna rasprava o Prijedlogu III. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Kaštela, Prijedlogu III. Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Kaštela, Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja turističke zone Kaštel Sućurac - Sustipan (UPU 18) i Prijedlogu Strateške studije utjecaja na okoliš koja je započela 15. lipnja, a završila 17. srpnja prošle godine, izrađivači iz GIS-plana na jučerašnjoj su sjednici kaštelanskog parlamenta iznjeli najvažnije promjene, a odnose se na turističke zone ex-Jugovinila i područja uz hotel Resnik, kao i ukidanje Urbanističkih planova uređenja.

- Najveća promjena je ukidanje većine UPU-ova, čemu je posljedica uvođenje „urbanih stambenih susjedstva“ kao odgovora na nemogućnost Grada da otkupljuje površine za javne namjene i nedostatak instrumenata urbane komasacije i sl. Koncept „urbanih stambenih susjedstva“ dobra je ideja a prema novom GUP-u investitorima se omogućuje izgradnja kata više, a oni se obvezuju izgraditi i urediti prostor za javne i društvene namjene.

Legalizirana gradnja

Također, uređenje područja Jugovinila, kao važnog gradskog projekta iz dosadašnje turističke mijenja se u zonu M9 u kojoj će biti dozvoljena izgradnja turističko - poslovnih sadržaja te izgradnja još jedne marine. Jednako tako važne izmjene odnose se i na područje uz turističko naselje Resnik koje se,iz dosadašnje T2 zone, dakle, isključivo namjenjene za turizam, mijenja u M5 zonu na kojoj će biti moguća i izgranja stambenih objekata. Od 2006. godine nije se pojavio zainteresirani investitor na tom području da bi gradio hotele, pa je logično bilo, i zbog bespravne izgradnje koja je legalizirana, tu zonu prenamijeniti u mješovitu - kazala je Ines Berlengi, voditeljica izrade izmjena PPU-a i GUP-a Kaštela.

Gradonačelnik Denis Ivanović dodao je kako su se izmjene planova dobrim dijelom odnosile i na tehničke pojedinosti koje je valjalo uskladiti sa zakonima, te kako je novi GUP razvojan i usmjeren je prema novim investicijama i otvaranju radnih mjesta.
Novost u novom GUP-u odnosi se i na poljoprivredna zemljišta pa se više pod krinkom OPG-a neće moći graditi kuće za odmor.
Naime, sa dosadašnjeg 1 hektara, minimalna površina zemljišta za izgradnju manjih priručnih objekata i agroturističkih sadržaja povećala se na 2 hektara, a jednako tako, određena su i područja gdje se to može realizirati.

Veći iznosi za vrtiće

Gradski vijećnici usvojili su i odluku o povećanju subvencioniranja privatnih i vjerskih vrtića i to na iznos od 1100 kuna po djetetu, umjesto dosadašnjih nešto više od 900 kuna. Umjesto da se taj teret stavi na leđa roditelja, odlučili smo te subvencije preuzeti na teret proračuna, kazala je pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić.

Nabava bilježnica neizvjesna

Na upit nezavisnog vijećnika Gorana Samardžića o tome hoće li Grad Kaštela sufinacirati nabavku radnih bilježnica za djecu, gradonačelnik Denis Ivanović kazao je kako se mora vidjeti ima li u proračunu prostora za to, te kako će se sastati sa klubovima vijećnika i donijeti odluka koja bi, vjeruje poteštat, zadovoljila većinu roditelja.

Tri izmjene

1. Područje Jugovinila postaje poslovno - turistička zona, umjesto turističke

2. Na području Resnika dopušta se i stambena gradnja

3. Minimalna površina zemljišta za izgradnju manjih priručnih objekata i agroturističkih sadržaja povećala se na 2 hektara

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:37