StoryEditorOCM
Dalmacijaživot usuvo

Kaštelanima poviše magistrale ne piše se dobro po pitanju opskrbe vodom: cisterna koja je sletjela u provaliju potpuno uništena; Vatrogasni zapovjednik: U totalnom smo šoku

1. srpnja 2019. - 18:51
20190701_140129

Ako je suditi po trenutnom stanju, stanovnicima koji su naseljeni poviše Jadranske magistrale i to na dijelu Kaštel Gomilice i Kambelovca, kad je u pitanju opskrba pitkom vodom - ne piše se dobro!

Naime, tijekom prijepodneva na području Kaštel Gomilice, nedaleko od ulice Put Gajina, sa makadamskog puta u gotovo 20 metara duboku provaliju sletjela je cisterna DVD-a Kaštel Gomilica u kojoj je u trenutku nesreće bio sam vozač, koji na svu sreću nije stradao i prošao je tek s lakšim ogrebotinama.

Cisterna odletjela 20-ak metara u makiju i brojne Kaštelane ostavila bez pitke vode; Temperature su iznimno visoke, prekinut je jedini stabilni opskrbni sustav

Cisterna koja se zaustavila u gustoj travi i makiji totalno je uništena i pitanje je kako će se uopće odraditi njezino izvlačenje s mjesta na kojem se nalazi.

Riječ je o vozilu mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva kojom se prevozi pitka voda u domove građana koji stanuju iznad magistrale, a koji još uvijek nemaju vodovodne priključke na gradskom sustavu (radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava za dio Sućurca, Gomilicu i Kambelovac su u tijeku, op.a).

Nakon ove nesreće u kojoj, što je najvažnije, nije bilo ljudskih žrtava, stanovnici manjeg dijela Sućurca, Gomilice i Kambelovca, koji se jedino na ovaj način opskrbljuju vodom, po ovim vrućinama ostali su bez opskrbnog sustava, a problemi koji će uslijediti narednih dana i više su nego zagarantirani.

Kako sada stvari stoje, u Kaštel Gomilici do daljnjega više nećete moći naručiti cisternu vode, a u susjednom DVD-u Mladost u Kaštel Sućurcu na isporuku vode, od dana narudžbe morat ćete čekati do 15 dana ili se pak obratiti solinskim kolegama.

Koji je točan uzrok ove nesreće, radi li se o odronu dijela makadamske ceste ili ljudskom faktoru, pokazat će istraga koja je u tijeku, a zapovjednik gomiličkih vatrogasnih snaga Matko Bralić nam veli kako su svi u šoku te kako ne mogu davati izjave za medije sve dok se ne završe policijski izvidi, ali i održi skupština DVD-a na kojoj će se donijeti odluka - kako dalje.

- Što da vam kažem, u velikom sam šoku zbog svega ovoga, baš kao i ljudi iz DVD-a. Na cisterni je prouzročena velika šteta, totalno je uništena i pitanje je kako ćemo je uopće izvući iz provalije u koju je upala. Što se tiče opskrbom vodom za naše stanovništvo mi smo trenutno nemoćni, a kako dalje, ostaje za vidjeti nakon sastanka uprave.

Teško da ćemo dobiti cisternu od bilo kojeg drugog vatrogasnog društva, a o kupnji nove ne mogu ništa reći. Razumite me, šokiran sam i ovo je sve što mogu izjaviti - kazao nam je Bralić.

Na području ova tri mjesta stanuje oko dvije do tri tisuće ljudi, i svi skoro koriste vodu iz vatrogasnih cisterni. Kako dalje, ostaje za vidjeti, a da situacija nije baš sjajna ukazuju i trenutne paklene vrućine tijekom kojih jednom kućanstvu s okućnicom, cisterna vode traje svega desetak dana.

Uz lokalno stanovništvo na spomenutim područjima nalazi se veliki broj turističkih objekata, kuća za odmor s bazenima. Ne treba niti dvojiti kakvu bi sliku sa godišnjeg odmora kućama ponijeli turisti, ukoliko bi objekti u kojima ljetuju, ostali bez pitke vode.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:43