Dalmacija Split županija

Pobuna na Jadru

Solinjani hoće svoju plažu: Gradu dajemo rok do 8. srpnja da nam osigura prijelaz preko pruge do Mramorne!; Gradonačelnik Dalibor Ninčević im poručio da neće govoriti ono što  žele čuti...

Pobuna na Jadru

Došli su Solinjani jučer popodne dat podršku inicijativi građana koja se bori za uređenje, generacijama omiljene plaže - Mramorne. Da im bude uređenija, ali što je još važnije, da se svim kupačima omugući siguran dolazak, odnosno prijelaz preko željezničkih tračnica.

Među njima je i Joško Grubić (48) koji je, kaže, cili život u Svetom Kaju i vezan je za Mramornu.

- Bila je baš zabušana, pa smo mi građani ovih zadnjih godina malo to sredili da moredu naša dica tu dolazit, da ne moraju ić u grad i vozit se autobusima. Doša san akciju podržat i da se napravi prilaz kako bi ta naša dica mogla slobodno doć tu se kupat. Živimo sto metara od mora, a do mora ne možemo – govori Joško, a gospođa Sanja Vukelić, rođena Jajić, također nam priča kako se od ranog djetinjstva ovdje kupala.

- Evo, nastavila sam i dalje dolazit. Suprug i ja živimo malo u Splitu, malo u Solinu, a kad smo tu, obavezno idemo na Mramornu. Meni je Solin sve, a ovo mi je najljepša plaža, kakva je takva je, al je naša i tila bi da se omogući siguran prijelaz preko pruge - veli nam ova Mramornašica, dok se mlađarija baca po plićaku iščekivajući koji će sljedeći skok s kamenog bloka izvest Draška iz Svetoga Kaja, poznat po atraktivnim skokovima s obližnjeg željezničkog mosta.

- Zadovoljna sam u kolikom broju smo se okupili, svakom minutom pristiže sve veći broj ljudi, kako mladih, tako i starijih. Došli smo pokazati gradskoj vlasti da nam je stalo do ove plaže i do njezinog uređenja i da nam se omogući prijelaz jer to je nužno da bi uopće krenuli radovi oko nje – kazuje Ivona Čavka, organizatorica ovog okupljanja građana iz Inicijative Mramorna.

- Evo, pogledajte ovde iza cjevovoda, lani su stigle kamene ploče, ali od tada se ništa nije dogodilo. Samo nan mažu oči. Najnoviji dopisi HŽ-a nam govore da Grad uopće nije ni tražio od njih suglasnost za izgradnju prijelaza – zborila je Ivona, a atmosfera među okupljenima se užarila, stisli su se redovi oko najvatrenijih govornika.

- Nije istina da Grad ništa ne radi na tome, međutim nije na nama da ishodimo građevinsku dozvolu za prijelaz, već na HŽ-u, to je njihov teren – dodao je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević koji je stigao na Mramornu sa suradnicima, pokazujući fascikl s prepiskom između Grada i Željeznice.

- Gradu dajemo rok od dva tjedna da to riješi, da se do 8. srpnja napravi prijelaz na najužem dijelu tračnica da ne moramo pretrčavat 13 kolosijeka i ugrožavat svoj život i da se do 13. srpnja naspe plaža, da se postave betonske ploče i klupe – poručila je Ivona, na što je gradonačelnik rekao kako to neće biti moguće do tog roka.

- Došao sam dati potporu ljudima šta se tiče uređenja plaže, međutim ne mogu i ne želim govoriti ono što ljudi vole čuti. Došao sam jednim dijelom i revoltiran odgovorom koje su uputile Hrvatske željeznice, pa ponavljam da su oni ti koji su na potezu da daju zahtjev za dozvolu za uređenje prijelaza. Mi im nudimo i projektanta, kao i sredstva za financiranje izgradnje. To je jedina istina, a sve drugo što bi mi pokušavali raditi bilo bi na crno – zaključio je Ninčević.

Čavka je najavila dolazak prosvjednika pred gradsku upravu ne dobiju li prijelaz u spomenutom roku.

 

Naslovnica Split županija