StoryEditorOCM
Dalmacijasve ostaje isto

Porazna usporedba otkriva koliko smo zaostali: Lećevici će trebati čak 12 godina više nego Ljubljani!

19. lipnja 2019. - 01:03
Slaven Dobrović, Mihael Zmajlović i Roko Andričević

Nakon pet sati koliko je trajala 23. sjednica Županijske skupštine, ovog puta tematska i to o gospodarenju otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, slobodno možemo reći kako i dalje sve ostaje isto. Naša županija je čvrsto za zadnjem mjestu u državi što se tiče odvajanja otpada, jer s aktualnih dva posto nismo ni blizu onih 50 posto koje trebamo realizirati do 2020. godine, prema ugovoru s EU-om. Ili nam slijede – penali!

Punih 19 godina "radi" se na gradnji centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, projekt je osmišljen prije gotovo dva desetljeća ali tek sada sredinom 2019. godine, nakon utrošenih 30 milijuna kuna, još uvijek nemamo ni građevinsku dozvolu, ni kompletno riješene imovinsko-prave odnose, ni izgrađenu cestovnu i vodovodnu infrastrukturu, ni završene pretovarne stanice...

A godinama se održavaju sastanci, izrađuju projekti, pišu studije, polemizira, prozivaju suprotne stranačke opcije, prebacuje odgovornost s jedne instancije na drugu... No plaće i vijećničke naknade, uredno se isplaćuju, svi dobivaju sredstva za svoj rad, a nitko nije – odgovoran.

Lećevica, 19 godina ničega: Centar bi konačno trebao biti završen 2022., sa zakašnjenjem od četiri godine. A penale će, po dobrom starom običaju, platiti građani cijenom odvoza smeća

Sve ide puževim korakom, dok 15 neusklađenih odlagališta smeća u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz dana u dan rastu u "nebo" jer je 450 tisuća stanovnika naše županije samo u 2018. proizvelo 232.000 tona komunalnog otpada.

Prvo su vijećnici, njih 32 prisutna od 51 koliko ih je u regionalnom parlamentu, te svi gosti, minutom šutnje odali počast preminulom Veljanu Radojkoviću. Zatim se u klupu županijskog vijećnika nakon godinu dana pauze vratio Ante Pranić, iz kvote Mosta, koji je sada s još četiri istomišljenika oformio novi Klub vijećnika i to Nezavisne liste mladih.

Predlagatelj ove teme Mate Martinić iz SDP-a dao uvodno izlaganje o lošem sustavu gospodarenja otpadom u prostorno najvećoj županiji, a pročelnica za komunalu Marija Vuković kazala kako smo do 2019. trebali osigurati funkcioniranje 29 mobilnih reciklažnih dvorišta i 33 reciklažna dvorišta, no samo je 8 jedinica lokalne samouprave, od ukupno 55 gradova i općina, i krenulo u realizaciju reciklažnog dvorišta. Još pogubniji su podaci u svezi 22 sortirnice smeća i 20 kompostana koje bi trebale proraditi do 2020. godine, a ni jedan projekt nije još ni započeo!

Vlatka Lucijanić-Justić, ravnateljica Regionalnog centra čistog okoliša koji je zadužen za gradnju centra u Lećevici, vijećnike upoznala s ishodovanom dokumentacijom, naglašavajući kako je ovdje dosta "pobrkanih lončića" jer su jedinice lokalne samouprave zadužene za primarnu selekciju smeća, dok je centar dodana vrijednost u gospodarenju otpadom, a ujedno je i zadovoljna što su odbačene sve tužbe ekoloških udruga i protivnika gradnje Lećevice.

Dožupan Ante Šošić istaknuo kako ova tema nema veze s politikomjer svi smeće stvaramo i za njega se moramo brinuti, dok je splitski dogradonačelnik Nino Vela predstavio projekt "Sanacija Karepovca", tj. brda smeća visine 50 metara na 26 hektara površine, gdje16 gradova i općina baca smeće, oko 135.000 tona godišnje.

Uslijedila su i izlaganja dvojice bivših ministara zaštite, aktualnih saborskih zastupnika – SDP-ova Mihaela Zmajlovića, koji je zatražio da stručnjaci riješe ovaj problem, a ne da sve prepustimo populističkom pristupu jer su milijarde kuna otišle u vjetar, a mi nemamo uređeni sustav gospodarenja otpadom.

Također bivši ministar Slaven Dobrović je protiv izgradnje Lećevice, a naveo je primjer prvoizgrađenog centra Marišćina kod Rijeke, koji je krajem svibnja izgubio dozvolu za rad. Dobrović je ponudio i rješenje: sortirnice, kompostane i reciklažna dvorišta, a ne centar u Lećevici, u srcu krškog kraja, gdje ćemo javnim novcem financirati onečišćenje prirode.

– Sutra ćete iz vode koja nam dolazi iz Jadra piti smeće – bio je još kritičniji Miro Bulj, čiji je zaključak "Ne gradnji centra u Lećevici" odbijen, od 32 vijećnika samo je troje mostovaca bilo za stopiranje ovog projekta.

– Svi se kunemo u struku, a na svakom kantunu politika. Samo ne znam kako narod stoji mirno i sve ovo gleda, a sve je konfuzno i nejasno – bio je direktan u opisu gospodarenja otpadom professor emeritus Ivo Šimunović, dok je prof. dr. sc. Roko Andričević izdvojio problem infrastrukturne gradnje, a prof. Stanko Uršić smatra da je gradnja Lećevice iznad izvora pitke vode nedopustiva. Ante Pranić je bio direktan:

– Ima li centar građevinsku dozvolu? Gdje će se zbrinjavati mulj i građevinski otpad, kada takvih mjesta nema u županijskom prostornom planu? Niste riješili otkup zemljišta u Lećevici, kao ni za dvije pretovarne stanice u Visu i Hvaru. Trebate izgraditi 13,8 kilometara pristupnih cesta, a toga nema u proračunu Županijskih cesta Split. Kockate se s ovom investicijom, doći se netko iz EU-a i tražiti povrat novca za gradnju, uz penale zbog kašnjenja...

– Što smo napravili zadnjih 19 godina? Promijenili 3-4 ministra zaštite okoliša, 3-4 ravnatelja Regionalnog centra čistog okoliša, 3-4 župana. Sve smo sposobni reciklirati, samo otpad ne znamo – bio je "surov" SDP-ovac Vedran Lendić.

Novi natječaj za ravnatelja Doma zdravlja

Igor Skoko, vijećnik Pametnog, zatražio je poništenje natječaja za izbor novog ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije te raspuštanje Upravnog vijeća koje je izabralo dr. Marka Rađu, dosadašnjeg zamjenika Dragomira Petrica. Ujedno traži izbor novog ravnatelja na temelju stručnosti, a ne stranačke iskaznice i odanosti županu Blaženku Bobanu te predsjedniku županijskog HDZ-a Anti Sanaderu.

Povjerenstvo za CGO Lećevica

Tim koji će zaključke s ove tematske sjednice rezimirati na skorom sastanku, te artikulirati zaključke i staviti pred vijećnike na glasanje, na slijedećoj 24. Županijskoj sjednici, radit će u sastavu: župan Blaženko Boban, dožupan Ante Šošić, ravnateljica RCČO Vlatka Lucijanić-Justić, Mate Martinić vijećnik SDP-a, Nevenka Bečić (HGS), Kruno Peronja (HDZ), Natalija Rajčić (Pametno), Miro Bulj (Most) i Ante Pranić (Nezavisna lista mladih).

Godine lete, još tri godine do Lećevice!

Usporedbe radi, Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCERO) u Ljubljani, također izgrađen europskim novcem, i to sa 112 milijuna eura, već odavno je u funkciji i glavni slovenski grad ima najveći centar takve vrste u zemlji, tek 500 metara zračne linije udaljen od vila njihovih državnih čelnika.

Taj centar se može pohvaliti primjenom najmodernijih tehnologija za zbrinjavanje otpada, s malim utjecajem na okoliš, a sam projekt je počeo 2006. godine.

No izgradnja centra u Lećevici, koji je planiran prije 19 godina, bit će po svemu sudeći izgrađen tek sredinom 2022. godine, znači punih 22 godine od samog starta. Dvanaest godina više nego je to bio slučaj u Ljubljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:10