StoryEditorOCM
DalmacijaOčevid na olupini

Novi detalji nesreće na Hvaru: letjelica koja je završila u moru posve je nova, pilot je u zadnji tren iskočio iz zrakoplova; Otkriven samo potencijalni razlog, provodi se istraga

14. lipnja 2019. - 22:45

Kvar na instrumentima koji pokazuju količinu goriva vjerojatni je uzrok pada lakog zrakoplova tipa SILA 450 jučer oko 15 sati kod otoka Hvara, neslužbeno saznajemo.

Kako je priopćila Središnjica za straganje i spašavanje na moru, dojava o padu zrakoplova zaprimljena je u 14 i 40 sati od strane nautičara koji su i spasili pilota iz mora. U trenutku pada, pilot je letio u formaciji s još tri zrakoplova istog tipa. Zrakoplov je pao u more uz južnu stranu otoka, u blizini svjetionika Pokonji Dol.

Pilot, 62-godišpnji Nijemac Jochem Sclling nbiti će prebače trajektom u Split u bolnicu, a zadobio je lakše tjelesne ozljede. Avion je, pak, dotegljen u uvalu Livka na Šolti.

Sportski zrakoplov srušio se kod otoka Hvara, jahtaši brzom reakcijom spasili pilota koji je najvjerojatnije iskočio iz aviona

- Spasitelj pilota u trenutku nesreće plovio je vlastitom brodicom 'Maria', zastave Republike Slovenije nedaleko pozicije pada zrakoplova te je brzom reakcijom iz mora izvukao pilota, državljanina Republike Njemačke, nakon čega je, po nalogu MRCC Rijeka, otplovio prema Gradu Hvaru, gdje je najbliža zdravstvena ustanova. U luku Hvar pristali su danas u 15.23h, kada su pilota u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Hvar, koji su nedugo potom ustanovili da je pilot, srećom, tek lakše ozlijeđen - priopćili su iz Središnjice.

Kako dalje navode, poziciju pada zrakoplova osiguravali su službenici lučkih ispostava Milna i Hvar, a zatim su uzeli zrakoplov u tegalj, iako je većim dijelom pod morem, kako bi ga, zbog istrage, doteglili do obale otoka Brača. Očevid bi na olupini trebalo provesti istražitelji Agencije za istraživanje nesreća (AIN).

Zbog plutajućih ostataka zrakoplova, odaslano je i upozorenje sudionicima u pomorskom prometu, dok značajnije onečišćenje mora nije uočeno.

- Temeljem informacija iz sustava nadzora zračne plovidbe, havarirani zrakoplov tipa 'DAL 40', registracije Republike Njemačke, do trenutka pada letio je na ruti između Dubrovnika i Lošinja, u formaciji sa još tri zrakoplova istog tipa - kažu još u Središnjici.

Prema izjavama očevidaca, pilot se spasio tako što je s padobranom iskočio iz letjelica kada je počela gubiti visinu. Prema njegovim prvim izjavama, ostao je bez goriva, a da li je riječ o tehničkom kvaru ili pogrešci pilota, znat će se nakon provedene istrage.

Zrakoplov SILA 450 proizvodi tvrtka Aeroeast iz Srbije. Ovo nije prva nesreća u Hrvatskoj s tim tipom lakog aviona. Isti model zrakoplova srušio se 2016. kod Zaboka. Radilo se o posve novoj i ispravnoj letjelici, no u jednom je trenutku došlo do problema s motorom aviona pa je pokušao sletjeti. U tome, međutim, nije uspio, odbio se od staze i zatim, nakon što se pokušao izvući dodavanjem gasa, se zabio u krošnje drveća. Srećom, nije bilo ozlijeđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:08